Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 23.8.2022

§ 78 Oikaisuvaatimus rehtorin viranhaltijapäätökseen 12/17.6.2.2022 Perusopetuksen lehtorin viransijaisen valinta ajalle 8.8.2022-7.2.2023, Kellokosken koulu

TUUDno-2022-1375

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi

Perustelut

Filosofian lisensiaatti, biologian, maantiedon ja terveystiedon aineenopettaja Juhani Sirkiä on säädetyssä määräajassa tehnyt oikaisuvaatimuksen Kellokosken koulun rehtori Jyrki Arosen viranhaltijapäätöksestä 12/17.06.2022 koskien Kellokosken koulun perusopetuksen lehtorin viransijaisen valintaa ajalle 8.8.2022-7.2.2023. Sirkiä ilmoittaa oikaisuvaatimuksessaan haluavansa, että hänet nimitetään ko. viransijaisuuteen. Oikaisuvaatimus sekä rehtorin selvitys ovat liitteenä.

Tuusulan kunnan opetuspalveluiden määräaikainen lehtorin virka oli julkisesti haettavana ajalla 23.5.-15.6.2022. Määräaikaan mennessä hakijoita oli yhteensä 6, joista kelpoisuusehdot täyttäviä oli 3. 

Rehtori Jyrki Aronen ja apulaisrehtori Anne Kärpänen haastattelivat tehtävään kolme hakijaa: Juha Mänttärin, Juhani Sirkiän ja Laura Rantasen. Rehtori Aronen päätti valita hakemuksen ja haastattelun perusteella määräaikaisen lehtorin virkaan FM Laura Rantasen.

Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut:

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 opintopisteen laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat oppiaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden perusopinnot ja aineopinnot; sekä

3) vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Viranhaltijan valinta perustuu kokonaisharkintaan siitä, ketä kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista on virkanimitysperusteet huomioon ottaen pidettävä täytettävänä olevana tehtävään ansioituneimpana. Koulutuksen ja työkokemuksen ohella on otettava huomioon hakijan viran hoitamisen kannalta merkitykselliset henkilökohtaiset ominaisuudet. Valinnan kannalta usein ratkaisevia ovat hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet, joiden painottamisessa tehtävää täyttävällä on harkintavaltaa.

Kellokosken koulun rehtori on päätöksellään 12/17.6.2022 valinnut Kellokosken koulun perusopetuksen lehtorin viransijaiseksi ajalle 8.8.2022-7.2.2023 FM Laura Rantasen. Rehtorin päätös on liitteenä.

Rantanen on vastavalmistunut filosofian maisteri (05/2022), pääaineena maantieto, jossa suuntautui aineenopettajaksi. Maantieteen opintojen lisäksi hän on opiskellut pitkät sivuaineet biologiaa (60 op.) ja terveystietoa (60op.) sekä suorittanut aineenopettajan perus- ja aineopinnot (60op.). Sirkiä on valmistunut filosofian maisteriksi 1988 ja filosofian lisensiaatiksi 2008. Sirkiällä on työkokemusta opetustehtävistä 23 vuotta. Kumpikin hakijoista täyttää hakuilmoituksen kelpoisuusvaatimukset. Kokonaisarvion perusteella Rantasta pidettiin soveltuvampana tehtävään. Rehtorin päätös valita sivutoimisen tuntiopettajan tehtävään Rantanen ei siten ole yleiset virkanimitysperusteet sisältävän perustuslain 125.2 §:n vastainen.

Edellä mainituilla perusteilla Juhani Sirkiän oikaisuvaatimus esitetään hylättäväksi ja rehtorin päätös pidettäväksi voimassa.

Laura Rantasen sekä Juhani Sirkiän työhakemukset ja ansioluettelot on lähetetty lautakunnan jäsenille esityslistan oheismateriaalina.

Salassapidettäviä tietoja sisältävät asiakirjat ovat nähtävillä kokouksessa vain lautakunnan jäsenille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • hylätä Juhani Sirkiän oikaisuvaatimuksen Kellokosken koulun perusopetuksen lehtorin viransijaisuuden täyttämisestä perusteluosassa mainituilla perusteilla
  • pitää voimassa rehtorin päätöksen 12/17.6.2022 todeten, että päätös on syntynyt laillisessa järjestyksessä eikä päätöksentekijä ole ylittänyt toimivaltaa eikä päätös muutoinkaan ole lainvastainen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Nuorisovaltuuston edustaja sekä Mäntsälän kunnan edustaja poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.


Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.