Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 8.4.2025

§ 52 AB Enzymes Finland Oy, Vedenoton lisääminen Jussinlähteen vedenottamosta Rajamäen pohjavesialueella, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Nurmijärvi

TUUDno-2025-633

Valmistelija

  • Anssi Vainio, ympäristötarkastaja, anssi.vainio@tuusula.fi
  • Liisa Garcia, ympäristösuunnittelija, liisa.garcia@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 20.3.2025 pyytänyt Nurmijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta) lausuntoa AB Enzymes Finland Oy:n hakemuksesta pohjavedenoton lisäämiseksi Jussinlähteen vedenottamosta (ESAVI/33030/2024) Nurmijärvellä. Kuulutus ja hakemusasiakirjat pidetään nähtävillä aluehallintovirastojen verkkosivuilla osoitteessa ylupa.avi.fi. 20.3.-28.4.2025 välisenä aikana. Lausunto pyydettiin 28.4.2025 mennessä.

Hakemus

Hakemus on tullut vireille Etelä-Suomen aluehallintovirastossa 9.9.2024.

AB Enzymes Finland Oy hakee Jussinlähteen vedenottamosta otettavan pohjaveden määrän korottamista Rajamäen pohjavesialueella, Nurmijärvellä. AB Enzymes Finland Oy esittää 400 m3/d lisäystä Jussinlähteen vedenottamon nykyiseen 350 m3/d vedenottolupaan, jolloin vedenottomäärä olisi 750 m3/d. Veden käyttötarkoitukseen ei haeta muutosta.

Jussinlähteen vedenottamolla on suoritettu koepumppaus 2.11.2022–13.10.2023. Koepumppaus aloitettiin pumppausteholla 640 m3/d ja määrää nostettiin vaiheittain. Suurimmillaan pumppausteho oli 1 250 m3/d. Koepumppauksen aikana Jussinlähteen ja koepumppauspisteen yhteenlaskettu vedenotto oli enimmillään noin 1 850 m3/d. Kokeen aikana tarkkailtiin pumppauksen vaikutuksia pohjaveden pinnankorkeuteen ja laatuun. Koepumppauksen tulokset tukevat aiemmin esitetty arviota valuma-alueen kokonaisantoisuudesta (2 600 m3/d). Hakemuksen mukaan koepumppauksen tulosten perusteella Rajamäen pohjavesialueella olisi edellytyksiä Jussinlähteen vedenottamon vedenoton lisäämiseksi. Valuma-alueen antoisuus ylittää Jussinlähteen, Pihakaivon ja Sörkän vedenottamoiden vedenottolupien kokonaismäärän (2 000 m3/d).

Hakemuksen mukaisesti suoritetun koepumppauksen tulosten perusteella hakija on arvioinut, että hanke ei loukkaa yleistä tai yksityistä etua eikä vaaranna yleistä terveydentilaa tai turvallisuutta eikä aiheuta huomattavia vahingollisia muutoksia ympäristön luonnonolosuhteissa. 

Hakemuksen mukaan Rajamäen pohjavesialueen vedenkorkeudet ovat nousseet alueen pienentyneen vedenoton takia, kun tehdasalueen kolmesta pohjavedenottamosta vain Jussinlähde on nykyisin vakituisessa toiminnassa. Varsinkin sateisina kausina sekä sulamisvesien aikana pohjavedenpinta on korkealla. Korkealla tasolla oleva pohjavesi aiheuttaa kontaminaatioriskin tehtaan talous- ja prosessivesikäyttöön tarkoitetulle Jussinlähteen vedenottamolle sekä riskin tehdasrakennuksen rakenteiden kunnolle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 

  • päättää antaa AB Enzymes Finland Oy:n hakemuksesta Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan lausunnon:

 

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan lausunto

Hakemuksessa esitetään, että pohjavedenoton lisäämisen syynä on nykyinen korkea pohjaveden taso, joka aiheuttaa kontaminaatioriskin tehtaan talous- ja prosessivesikäyttöön tarkoitetulle Jussinlähteen pohjavedenottamolle. Hakemuksesta ei kuitenkaan selviä tarkemmin, mitä tässä tapauksessa kontaminaatioriskillä tarkoitetaan. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta ilmaisee huolensa, mikäli toiminnassa, laitoksen tai kaivon rakenteissa on sellaisia puutteita tai seikkoja, joiden perusteella korkea pohjaveden pinnankorkeus mahdollistaa haitta-aineiden kulkeutumisen pohjaveteen.

Hakemuksen mukaisesti pohjavettä otetaan tehtaan talous- ja prosessivedeksi. Hakemuksessa on esitetty virtausmittauksia ja virtaaman muutoksia lisääntyneen pohjavedenoton seurauksena Koiransuolenojassa. Suurempi pohjavedenotto vähentää suoraan purkautuvan pohjaveden määrää Koiransuolenojaan. Hyvälaatuiseksi todetun pohjaveden virtaaman suhde pienenee Koiransuolenojassa, eikä korvaavien vesien laatua ole hakemuksessa arvioitu. Koepumppauksen aikana koepumppausvesi johdettiin koepumppauspisteestä hulevesiviemäriin, josta vedet purkautuvat tehdasalueen koillisreunalla sijaitsevan ojan kautta Koiransuolenojaan. Hulevesiviemärin kautta Koiransuolenojaan johdetut koepumppausvedet sisältyvät tehdasalueen koillispuoleisen hulevesien ja jäähdytysvesien purkuojan virtaamaan. Koiransuolenojan yläjuoksu kuuluu havumetsien purot- ja pikkujoet -luontotyyppiin, joka on Etelä-Suomessa arvioitu erittäin uhanalaiseksi (EN). Koiransuolenoja on myös taimenpuro. (Rajamäen selvitysalueen arvokkaat pienvedet, Enviro 9.11.2021) Hakemuksessa ei ole arvioitu Koiransuolenojaan johdettavien vesien laatua. Ympäristöluvanvaraiselta alueelta johdettavat vedet ovat luonteeltaan erilaisia kuin purkautuva pohjavesi, eivätkä ne todennäköisesti ole laadultaan pohjavettä vastaavia. Toiminnassa ja sen vaikutusten arvioinnissa tulee myös huomioida virtaaman lisäksi mahdolliset ympäristölliset vaikutukset Koiransuolenojaan ja sen olosuhteisiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto sähköisen asiointipalvelun kautta (avi.fi/sahkoiset-lomakkeet, asian diaarinumero ESAVI/33030/2024)