Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 18.3.2025

§ 34 Kasvisruuan osuuden kasvattaminen, aloite

TUUDno-2025-247

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Annika Lappalaisen ja vihreiden valtuustoryhmän esittämä valtuustoaloite 3.2.2025: 


Kasvatetaan kasvisruuan osuus Tuusulan julkisissa ruokapalveluissa 50 % :iin vuoteen 2030 mennessä. Laaditaan tiekartta laadukkaan, maistuvan kasvisruuan osuuden asteittaiseen lisäämiseen ja eläinperäisten tuotteiden osuuden vastaavaan pienentämiseen.

Suomalaiset kuluttavat hieman vajaa 80 kg lihaa vuodessa henkilöä kohden.Eläinperäisen ruoan tuotanto kuormittaa ympäristöä ja edistää ilmastonmuutosta. Sen tuotanto aiheuttaa moninkertaiset hiilidioksidipäästöt kasviperäisen ruoan tuotantoon nähden. Jo pelkästään eläinten ravinnon tuottaminen vie arvokasta viljely pinta-alaa, edistää metsien hakkuita ja kiihdyttää siten maaperän eroosiota monilla alueilla. Myös lannoitteet ja torjunta-aineet ovat ongelma.

Ympäristöhaittojen ja eläimille aiheutuvan kärsimyksen lisäksi myös ihmisten terveys kärsii. Elintapasairauksien yleistyminen on jo pysäyttänyt odotettavissa olevan eliniän pitenemisen. Ruokavalintamme vaikuttavat muun muassa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, sydän- ja verisuonisairauksien, syöpien, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien, muistisairauksien sekä mielenterveyden ongelmien syntyyn.

Greenpeacen Puolet parempaa -kampanja haastaa kunnat ympäri Suomen tarjoamaan puolet parempaa ruokaa hankinnoissaan: puolet vähemmän eläinperäistä ja tilalle ravitsevaa kasvipohjaista. 

Julkisissa ruokailuissa tarjotaan päivittäin yli miljoona ruoka-annosta ja vuosittain tähän käytetään n. 350 miljoonaa veroeuroa. Eläinperäisten tuotteiden korvaaminen kotimaisilla kasvisproteiininlähteillä julkisissa ruokailuissa voi siis parantaa lukuisten ihmisten terveyttä ja pienentää kustannuksia. Samalla muutos tukee myös kotimaista kestävää ruoantuotantoa ja Suomen huoltovarmuutta.

Korvataan jatkossa Tuusulan julkisissa ruokailuissa vähintään puolet nykyisestä liha- ja maitotuotteiden määrästä kasvisproteiineilla (palkokasvit, täysjyvävilja, siemenet ja pähkinät) tai siirrytään täysin kasvispohjaisiin ruokailuihin.

Tuusulan Vihreä valtuustoryhmä

Valmistelija

  • Kirsi Hanski, ruokapalvelupäällikkö, kirsi.hanski@tuusula.fi

Perustelut

Kiitos aloitteestanne, joka koskee ruokatuotteen ja -palveluiden vastuullisuuden kehittämistä. Olemme iloisia saadessamme käsitellä näin tärkeää aihetta, joka on linjassa strategisten painopisteidemme kanssa. 

Ruokatuotteen ja -palveluiden vastuullisuus on yksi keskeisimmistä strategisista painopisteistä. Ruokapalvelut ovat pitkäjänteisesti tehneet toimenpiteitä vastuullisemman ruokatuotannon takaamiseksi. Ruokalistasuunnittelu ja tuotekehitys perustuvat kotimaisiin tuotteisiin. Kotimaisia raaka-aineita suositaan aina kun se on mahdollista, ruokalistan monipuolisuus huomioiden. Tarjoamalla monipuolisia ja maukkaita kasvisruokia kouluruokailussa voidaan houkutella lapsia ja nuoria kokeilemaan uusia makuja. Ruokapalveluissa tutkitaan parhaillaan hybridiruokien mahdollisuuksia lisätä kasviperäisten tuotteiden osuutta ruokalistoilla. Hybridiruoka on ruokatuote, joka yhdistää sekä kasvis- että eläinperäisiä ainesosia. Tämä lähestymistapa tarjoaa mahdollisuuden lisätä kasviperäisten tuotteiden osuutta ruokalistoilla, samalla säilyttäen osittain eläinperäiset ainesosat. 

Kasvisruokailun lisääminen voidaan sisällyttää koulun ja päiväkodin ruokailustrategioihin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kasvisruokapäivien järjestämistä tai kasvisruokien tarjoamista vaihtoehtona jokaisella aterialla.  Tuusulan kouluissa on tarjolla joka päivä kaksi ruokavaihtoehtoa, joista vähintään toinen on kasvisruokaa. Toisinaan kummatkin tarjolla olevat vaihtoehdot ovat kasvisruokia. Myös päiväkodeissa, joissa ruokailu tapahtuu linjastosta, tarjotaan päivittäin vapaasti valittavana kaksi ruokavaihtoehtoa, joista vähintään toinen on kasvisruokaa. Asiakkaiden kulutuskäyttäytymistä pyritään ohjaamaan tarjoamalla kasvisvaihtoehto ensimmäisenä vaihtoehtona linjastossa ja ruokalistalla. Kiertävällä ruokalistalla on tällä hetkellä 28 kasvisruokavalioon soveltuvaa ruokalajia ja 22 sekaruokavalioon soveltuvaa ruokalajia. 

Ruokapalvelut kannustavat asiakkaita lisäämään kasvisruokailun osuutta osana terveellisiä elämäntapoja. Tarjoamme mahdollisuuksia tutustua uusiin makuihin ja ruokailutottumuksiin lapsentahtisesti, pakottamatta heitä syömään kasvisruokaa. Pakottaminen voi johtaa negatiivisiin asenteisiin ja vastustukseen, kun taas lapsentahtinen lähestymistapa voi edistää positiivista suhtautumista ja kiinnostusta uusiin ruokiin. Kasvisruokailun lisäämisen esteenä ovat usein asiakkaiden, huoltajien ja ruokakasvattajien asenteet. Vanhempien rooli on tärkeä lasten ruokailutottumusten muokkaamisessa. Opettajien ja koulun henkilökunnan tulee toimia esimerkkeinä kasvisruokailun edistämisessä. Myös päättäjien ja muiden sidosryhmien tulee sitoutua yhteisiin tavoitteisiin kasvisruokailun lisäämiseksi. 

Terveelliset ja ympäristöä huomioivat kulutustottumukset huomioidaan ruokakasvatuksessa. Tuusulassa koulujen Agenda 2030 -portaissa on oma osionsa ruokakasvatuksen toteuttamiseksi jokaisella ikäluokalla. Opettamalla lapsille ja nuorille kasvisruokailun terveys- ja ympäristöhyödyistä voidaan lisätä heidän kiinnostustaan kasvisruokia kohtaan. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi oppituntien, työpajojen ja kouluruokailun yhteydessä. Kouluruokailuryhmissä pohditaan omien ruokavalintojen vaikutusta ympäristöön ja omaan hyvinvointiin. Myös uudistuneet kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat kasvispainotteiseen ruokailuun. 

Ruokapalvelut ovat osallistuneet useisiin hankkeisiin, joissa on kehitetty kasvisruokailua julkisissa ruokapalveluissa. Olemme osallistuneet Helsingin yliopiston Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeeseen, jossa vastasimme ilmastokestävien vegaanisten reseptien testaamisesta ja muokkaamisesta kylmävalmistukseen sopiviksi. Olemme olleet mukana myös KasvisPro-hankkeessa ja Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa, joissa on kehitetty keinoja lisätä kasvisruokailua ruokapalveluissa. Ruokapalveluissa toteutetaan lähitulevaisuudessa ammattikorkeakoulun opinnäytetyö kasvisruokailun lisäämisen keinoista ruokapalveluissa. Ehdotamme, että kasvisruokailun kehittämistä jatketaan ruokapalveluissa johdonmukaisesti, päämäärätietoisesti, vastuullisesti ja asiakaslähtöisesti. Asiakasta ohjataan kohti kasvispainotteista ruokavaliota ruokalistojen kehittämisen ja ruokakasvatuksen keinoin lempeästi ja pakottamatta. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Katja Elo, vs. sivistysjohtaja, katja.elo@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää   

  • hyväksyä esitetyn selvityksen aloitteen johdosta   

  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että
     

​​​​VALTUUSTO päättää

  • katsoa Annika Lappalaisen ja vihreiden valtuustoryhmän esittämän aloitteen 3.2.2025 § 14 tulleen käsitellyksi.