Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 8.10.2024

§ 106 Elintarvikelain 297/2021 68 §:n mukainen määräys, Palm Foods Oy, Nurmijärvi

TUUDno-2023-1806

Valmistelija

  • Meeri Kumlin, terveystarkastaja, meeri.kumlin@tuusula.fi

Perustelut

Palm Foods Oy (y-​tunnus 3317387-2) harjoittaa leipomotuotteiden valmistusta osoitteessa Sorvitie 5 A, 01840 Klaukkala.

Toimijaa kuultiin 6.2.2024 päivätyllä kuulemiskirjeellä Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan määräyksestä ja määräyksen tehostamiseksi annettavasta elintarvikelain 68 §:n mukaisesta keskeyttämisuhasta sekä uhkasakoista. Toimija ei jättänyt vastinettaan kuulemisessa mainittuun määräaikaan mennessä. Toimijalle annettiin 12.3.2024 elintarvikelain 55 §:n mukainen määräys Keski-Uudenmaan lautakunnassa, havaittujen puutteiden korjaamiseksi. Määräystä tehostetiin elintarvikelain 68 §:n mukaisella keskeyttämisuhalla ja uhkasakoilla.

Toimijalle oli annettu määräaika 30.4.2024 elintarvikehuoneiston ulko-oven tiivistämiseen, siivousvälineiden hygieeniseen säilytykseen, makeisten valmistusta koskevan omavalvontajärjestelmän päivittämiseen ja ennalta ehkäisevään haittaeläintorjuntaan. Leipomolaatikoiden puhdistukselle ja lainsäädännön mukaiselle jätteiden käsittelylle oli annettu määräaika välittömästi. Toimijalle oli lisäksi annettu määräaika elintarvikehuoneiston tilojen ja lämpökaapin kunnostamiseksi 31.7.2024 mennessä ja toimijalle myönnettiin tämän lisäksi lisäaikaa tilojen kunnostamiseen 25.8.2024 asti.

Seurantatarkastuksella 15.5.2024 havaittiin, että päävelvoitteita leipomon ulko-oven tiivistämisestä ja leipomolaatikoiden puhdistamisesta ei oltu toteutettu määräaikaan mennessä.

Tarkastuksella 15.5.2024 havaittiin, että leipomon ulko-ovea ei oltu tiivistetty. Leipomon vesipisteisiin ei tullut kuumaa vesijohtovettä. Tilojen ja laitteiden puhtaudessa oli puutteita. Lattia- ja seinäpinnoille oli kerääntynyt epäpuhtautta ja varastotiloissa säilytettiin ylimääräistä tavaraa, jotka eivät kuulu elintarvikehuoneistoon. Tiloissa säilytettiin muun muassa. työkaluja ja auton renkaita. Pitkävartisia siivousvälineitä säilytettiin osin lattialla ja siivousvälineiden puhtaudessa oli osin huomautettavaa. Valmiiden leipien kuljetukseen ja jäähdytykseen käytettävään linjastoon oli kerääntynyt epäpuhtautta. Elintarvikkeiden säilytykseen käytettyjen kylmälaitteiden sisäpinnoilla oli epäpuhtautta. Leipomon sisällä säilytettiin valmistukseen käytettävää laitetta, joka ei henkilökunnan mukaan  kuitenkaan ollut käytössä. Laitteen sisällä olleen muovipäällysteiden kangashihnan pinnoilla oli tummia pilkkuja. Tarkastuksella havaittiin, että ennalta ehkäisevästä haittaeläintorjunnasta ei oltu huolehdittu. Leipomon ovea pidettiin auki leipomotuotteiden valmistustoiminnan aikana. Kun asiasta huomautettiin, oveen lisättiin suojaverkko. Suojaverkon päädyt eivät olleet tiiviisti kiinni ovessa. Leipomon ulkokatoksessa säilytettiin edelleen paljon ylimääräistä tavaraa, jotka antoivat jyrsijöille suotuisat olosuhteet. Jätehuoltotilat olivat epäsiistit ja elintarvikejätteitä säilytettiin jätekatokseessa avoimissa astioissa haittaeläinten saatavilla. Jätteiden säilytyksessä havaittiin edelleen epäkohtia. Leipomossa säilytettiin pakattuja homeisia pitaleipiä useissa leipomolaatikoissa. Toimija pystyi useiden kuittien avulla osoittamaan, että jätteet oli toimitettu jätehuoltoyritykselle. Lainsäädännön mukaisesta jätteiden käsittelystä oli kuittien perusteella huolehdittu päävelvoitteen mukaisesti. Leipomolaatikot olivat edelleen likaisia ja niitä aiottiin tarkastushetkellä käyttää pitaleipien pakkaamiseen. Leipomolaatikoita pestiin käsin vesipisteellä, kun asiasta huomautettiin tarkastushetkellä. Henkilökunta oli jo ehtinyt siirtää pakattuja pitaleipiä likaiseen leipomolaatikkoon. Ruispitaleivän valmistuksessa käytettiin kaakaojauhetta, jota ei oltu ilmoitettu elintarvikkeen pakkaustiedoissa. Suojaamattomia siivousvälineitä ei enää säilytetty henkilökunnan käymälässä.

Toimija lähetti lopetusilmoituksen koskien arabialaisten makeisten valmistusta. Toiminnan on ilmoitettu loppuneen 1.3.2024. Tästä syystä päävelvoitteita makeisten valmistustilan lämpökaapin kunnostamista ja makeisten valmistusta koskevan omavalvontajärjestelmän päivittämistä ei tarkastettu.

Seurantatarkastuksella 6.9.2024 havaittiin, että elintarvikehuoneiston seinä- ja lattiapintoja oli osittain kunnostettu. Leipomon valmistustiloissa oli kuitenkin edelleen huonokuntoisia seinäpintoja, jotka eivät ole helposti puhdistettavissa. Seinien ja lattiapintojen välissä oli edelleen puhtaanapitoa vaikeuttavia rakoja. Henkilökunnan pukutilat ja sosiaalitilat oli kunnostettu, leipomon lattiaa ja seiniä oli maalattu, osaan leipomon sisäseinistä oli lisätty silikonitiivistettä sekä kulmalistoja. Kulmalistojen ja metallisten seinälevyjen kiinnityksessä havaittiin puutteita, jonka johdosta levyjen ja listojen väliin jäi puhdistusta vaikeuttavia rakoja. Makeisten valmistustiloina käytettyjä tiloja ei ole kunnostettu, mutta ne eivät toimijan edustajan mukaan olleet enää käytössä. Tarkastushetkellä tiloissa säilytettiin pakattuja elintarvikkeita, jotka oli siirretty tilaan lattian maalauksen ajaksi.

Tarkastushetkellä 6.9.2024  leipomon ulko-ovessa oli edelleen useita rakoja, joista haittaeläinten oli mahdollista päästä sisälle elintarvikehuoneistoon. Toimijan edustaja lähetti tarkastushetken jälkeen tarkastajan puhelimeen videoita, joissa näkyi, että ovea oli tarkastuskäynnin jälkeen tiivistetty. Leipomon vesipisteille ei edelleen tullut kuumaa vettä. Leipomoon oli asennettu astianpesukone leipomolaatikoiden ja välineiden pesuun, mutta se ei ollut toimintakunnossa. Astianpesukoneesta vuosi vettä leipomon lattialle, kun se käynnistettiin. Laitteeseen tuli häiriöilmoitus. Myös pakattujen leipien kuljetinhihnan ja uunin kunnossa havaittiin epäkohtia, joiden johdosta ne eivät ole helposti puhdistettavissa. Kuljetinhihnan ja uunin kunnostamisesta ei oltu aikaisemmin annettu kehotusta. Tiloja ja laitteita oli edellisen tarkastuksen jälkeen puhdistettu. Tilojen puhtaudessa ei havaittu erityistä huomautettavaa, koska pintoja oli maalattu sekä osin uusittu. Taikinakoneen pintojen puhtaudessa on hieman huomautettavaa. Ulkokatoksessa säilytettiin edelleen paljon ylimääräistä tavaraa, kuten elintarvikkeiden valmistukseen käytettäviä laitteita ja välineitä, autonrenkaita ja muuta sekalaista tavaraa. Toimijaa on kehotettu ja ohjeistettu useita kertoja poistamaan ylimääräiset tavarat ulkokatoksesta haittaeläintorjunnan vuoksi. Ulkokatoksessa säilytettyjen tavaroiden seassa oli jyrsijän ulostetta. Jätteiden käsittelyssä ei havaittu tarkastushetkellä huomautettavaa. Jäteastioiden puhtaudessa ja jätteiden säilytyksessä jätehuoltotiloissa oli pientä huomautettavaa. Jäteastioiden kansissa oli epäpuhtautta ja jätehuoltotilassa säilytettiin pakattuja elintarvikkeita rullakossa. Henkilökunnan mukaan pakatut elintarvikkeet oli tarkoitus hävittää jätteenä. Jätekatoksen sisällä olleet jäteastiat olivat tyhjiä. Leipomolaatikot olivat edelleen tarkastushetkellä likaisia. Tarkastushetkellä leipomossa ei ollut elintarvikkeiden valmistusta tai pakkaamista, mutta toimijan edustajan mukaan toimintaa oli suunniteltu kyseiselle päivälle. Kaakaojauhetta ei oltu lisätty ruispitaleivän pakkausmerkintöihin. Toimijan edustajan mukaan kaakaojauhetta ei enää käytetä ruispitaleivän valmistuksessa. Kaakaojauhetta ei havaittu säilytyksessä leipomossa tarkastushetkellä. 

Asianosaisen kuuleminen:

Toimijaa on kuultu 18.9.2024 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 68 §:n mukaisesta määräyksestä leipomotuotteiden valmistuksen keskeyttämisestä ja uhkasakon tuomitsemisesta. Kuulemisasiakirja on lähetetty toimijalle sähköpostitse. Vastineen toimittamiselle annettiin määräajaksi 2.10.2024. 

Toimija lähetti vastineen sähköpostitse 3.10.2024. Vastine saapui annetun määräajan jälkeen. Toimija ilmoitti vastineessa, että korjaavia toimenpiteitä on tehty. Toimijan mukaan: leipomoon on ostettu lämminvesivaraaja, ulko-ovessa olevat aukot on tiivistetty, seinää on maalattu, astianpesukone on korjattu, nurkat ja leipomon seinissä olleet kolot on korjattu, uunin pinta on korjattu metallilevyllä, pakkauslinjan kuljetinhihna on korjattu, oviverhot on puhdistettu, taikinakone on vaihdettu, leipomon ulkopuolella olevaa pihaa on siivottu, ikkunoihin on lisätty suojaverkkoa ja leipomolaatikoiden puhtaudesta huolehditaan. 

Toimipaikkaan tehtiin tarkastus 7.10.2024. Tarkastusaika oli sovittu toimijan edustajan kanssa. Tarkastushetkellä toimipaikassa ei ollut valmistusta.

Tarkastuksella havaittiin, että leipomon tiloja ei ole kunnostettu helposti puhtaana pidettäviksi. Seinissä ja erilaisten seinämateriaalien välissä on edelleen useita halkeamia, rakoja ja välejä. Lattiamaali on nurkista paikoin epätasainen ja repeytynyt, jolloin myös lattiapinnan kunto vaikeuttaa tilojen puhdistusta. Havainto tehtiin siivousvälineiden säilytykseen käytetyn alueen kohdalla ja valmistukseen käytetyn linjaston yhteydessä. Silikonisauma, joka on metallisen seinälevyn alapuolella on osin huonossa kunnossa. Silikonisauman yhteyteen on kerääntynyt epäpuhtautta. Huonokuntoista silikonisaumaa on esimerkiksi tilassa, jota käytetään taikinan valmistuksessa. Osa saumasta on hyvässä kunnossa. Pakattujen leipien kuljetinhihna on edelleen huonossa kunnossa. Hihnaa on teipattu ilmastointiteipillä. Toimijan edustajan mukaan uusi hihna on hankinnassa.

Muita korjaavia toimenpiteitä on tehty. Uunin sivu oli suojattu metallilevyllä ja se on helposti puhdistettavissa. Henkilökunnan WC-tilaan on lisätty lämminvesivaraaja, jonka kautta lämmintä vettä saadaan käsienpesupisteille. Leipomolaatikot on puhdistettu. Henkilökunnan mukaan leipomossa käytetään myös kasattavia pahvilaatikoita elintarvikkeiden kuljetukseen. Astianpesukonetta oli korjattu, mutta sen toiminnasta ei saatu varmuutta. Ikkunoihin on lisättysuojaverkkoa. Ulko-ovea on kunnostettu siten, että ovessa on enää pienet raot oven alaosassa olevan muovisen silikoninauhan kodalla. Leipomon etupihaa on siivottu, mutta ulkokatoksessa on edelleen paljon tavaraa. Tavaroiden päälle on asetettu muovipressuja. Ulkokatoksessa olevat tavarat antavat edelleen jyrsijöille suotuisat olosuhteet. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää 

  • antaa seuraavan määräyksen:
     

Ympäristölautakunnan määräys:

Toiminnan keskeyttäminen:

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta määrää täytäntöönpantavaksi Palm Foods Oy:tä, Sorvitie 5 A, 01840 Klaukkala, (y-tunnus: 3317387-2)   koskevan elintarvikelain 68 §:n mukaisen keskeyttämisuhan, joka asetettiin seuraavan päävelvoitteen tehosteeksi

Päävelvoite:

 Elintarvikehuoneiston huonokuntoiset seinä- ja lattiapinnat tulee kunnostaa helposti puhtaana pidettäviksi. 

Määräaika:

Elintarvikkeiden valmistus tulee keskeyttää välittömästi. Elintarvikkeiden valmistuksen keskeyttäminen voidaan purkaa, kun päävelvoite on toteutettu ja toimenpiteet on todettu riittäviksi tarkastuskäynnillä.

Uhkasakko:

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta tuomitsee Palm Foods Oy:lle (Sorvitie 5 A, 01840 Klaukkala, y-tunnus: 3317387-2) elintarvikelain 68 §:n mukaisen uhkasakon 2 000 euroa maksettavaksi.

Perustelut määräyksen antamiselle:

Toimija on toiminnallaan osoittanut laiminlyövänsä toistuvasti ja tiedostaen elintarvikelainsäädäntöä. Toimija ei ole noudattanut Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen määräyksessä 12.3.2024 annettuja päävelvoitteita koskien elintarvikehuoneiston huonokuntoisten lattia ja seinäpintojen korjausta sekä leipomolaatikoiden puhdistusta määräaikoihin mennessä.

Tilojen huonokuntoisuus vaarantaa elintarviketurvallisuutta, koska huonokuntoiset tai epätasaiset pinnat eivät ole helposti puhdistettavissa. Elintarvikkeiden pakkaaminen likaisiin leipomolaatikoihin heikentää elintarviketurvallisuutta. Leipomolaatikoiden puhdistusta on laiminlyöty toistuvasti. 

EPNAas (EY) N:o 852/2004 säädetään elintarvikehuoneistoihin sovellettavista yleisistä vaatimuksista, tiloihin sovellettavista erityisvaatimuksista ja  pakkausmateriaalien puhtaudesta.

EPNAas (EY) N:o 852/2004 liitteen II luvussa I säädetään elintarvikehuoneistoihin sovellettavista yleisistä vaatimuksista seuraavaa:

2. Elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että:

a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista, ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti;

b) voidaan torjua likaantuminen, joutuminen kosketuksiin myrkyllisten materiaalien kanssa, hiukkasten variseminen elintarvikkeisiin ja kosteuden tiivistyminen ja haitallisen homeen muodostuminen pinnoille;

c) ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygieniakäytännön noudattamisen, myös saastumiselta suojaamisen ja erityisesti tuhoeläinten torjunnan

EPNAs (EY) N:o 852/2004 liitteen II luvussa II säädetään elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettäviin tiloihin sovellettavista erityisvaatimuksista:

a) lattiapinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää vedenpitävien, nestettä hylkivien, pestävien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia. Lattioissa on tarpeen mukaan oltava asianmukaiset lattiakaivot;

b) seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää vedenpitävien, nestettä hylkivien, pestävien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä ja sileää, toimintojen kannalta sopivalle korkeudelle ulottuvaa pintaa, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia;

d) ikkunoiden ja muiden aukkojen on oltava sellaisella tavalla rakennetut, että ne estävät lian kerääntymisen. Ulkoikkunoissa on tarvittaessa oltava hyönteissuojat, jotka voidaan puhdistamista varten helposti irrottaa. Jos ikkunoiden avaaminen saattaisi aiheuttaa saastumisen, ikkunat on pidettävä suljettuina ja lukittuina tuotannon aikana;

f) elintarvikkeiden käsittelyalueiden pinnat (mukaan lukien laitteiden pinnat) ja erityisesti elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia. Tämä edellyttää sileiden, pestävien, ruostumattomien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä, ellei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta 852/2004/EY, liite II, luku X:

1. Kääre- ja pakkausmateriaalit eivät saa olla saastumislähteenä.

2. Kääremateriaalit on säilytettävä siten, etteivät ne ole vaarassa saastua.

3. Kääriminen ja pakkaaminen on tehtävä niin, että tuotteiden saastumiselta vältytään. Kun se on asianmukaista ja erityisesti tölkkien ja lasipurkkien osalta on varmistettava astian rakenteen eheys ja astian puhtaus.

4. Elintarvikkeita varten uudelleen käytettävien kääreiden ja pakkausten on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia.

Elintarvikelain 297/2021 6 §:n mukaan: Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. Edellä 1 momentissa säädetyn lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset.

 

Yhteenveto:

Toimija ei ole kunnostanut kaikkia elintarvikehuoneiston huonokuntoisia seinä- ja lattiapintoja helposti puhtaana pidettäviksi määräaikaan mennessä. Toimijalle oli myönnetty lisäaikaa tilojen kunnostukseen. Huonokuntoiset tilat vaikeuttavat tilojen puhdistusta ja siten heikentävät elintarviketurvallisuutta. Elintarvikehuoneiston tilojen tulee ollaa helposti puhdistettavissa. 

Koska epäkohtia leipomolaatikoiden puhdistuksesta ei ole korjattu annetusta määräyksestä huolimatta määräaikaan mennessä, tuomitaan elintarvikelain 68 §:n mukainen uhkasakko 2 000 euroa maksettavaksi välittömästi. 

Täytäntöönpano:         

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat:

Liite 1. Tarkastuskertomus 15.5.2024

Liite 2. Tarkastuskertomus 16.9.2024

Liite 3. Kuulemisasiakirja 18.9.2024

Liite 4. Toimijan vastine kuulemiseen 3.10.2024

Liite 5. Vastineen saapuminen sähköpostitse toimijalta 3.10.2024

Liite 6. Kuvia tarkastukselta 7.10.2024

Sovelletut säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista 178/2002/EY

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta 852/2004/EY, artikla 5, liite II.

Elintarvikelaki 297/2021, 6 §, 40 §, 55 §, 68 §

Hallintolaki 434/2003

Uhkasakkolaki 1113/1990, 1 §, 4 §, 5 §, 6 §, 7 §, 10 § 12 §, 14 §, 15 §

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Päätös toimitetaan saantitodistuksella Palm Foods Oy:lle. Päätöksen ohessa toimitetaan tilinsiirtolomake uhkasakon maksua varten. 

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000

sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm