Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 8.10.2024

§ 107 Delta telineet Oy, elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen, Nurmijärvi

TUUDno-2023-1513

Valmistelija

  • Nina Johansson, elintarviketarkastaja, nina.johansson@tuusula.fi

Perustelut

Asiaan liittyvät taustatiedot ja havainnot:

Delta Telineet Oy (y-tunnus 2950935-3) harjoittaa grilli- ja pikaruokatoimintaa Rajamäki grillissä, osoitteessa Kiljavantie 1, 05200 Rajamäki. Samassa kiinteistössä toimii myös toimijan toinen yritys Rajamäki club, mikä harjoittaa pubitoimintaa. Pubitoiminta on rekisteröity Delta Kiinteistöt Oy:lle (y-tunnnus 3160373-6). Delta Telineet Oy on haettu konkurssiin 17.5.2024. 

Grillin toimintaa on tarkastettu useasti vuosina 2023 ja 2024.

9.6.2023 tehdyssä tarkastuksessa korjattavaa arvosana annettiin omavalvonnan puutteesta, elintarvikkeiden säilytyksestä (homeisia hodarisämpylöitä) ja kylmälaitteiden liian korkeista lämpötiloista.  

14.8.2023 tehdyssä seurantatarkastuksessa havaittiin korjattavaa puutteellisista siivousvälineiden huolto- ja säilytystiloista sekä siivousvälineiden puhtaudessa. Työntekijällä ei ollut esittää hygieniapassia sekä tiloissa oli viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä hampurilaissämpylöitä. Pakasteen lämpötilaseurantaa ei oltu tehty. Toimija ei ollut ilmoittanut asiakkaille käytössä olevan lihan alkuperämaata ja tietoa elintarvikkeiden sisältämistä allergeeneista tai tietoa siitä, että lisätietoja allergeeneista on saatavilla kysyttäessä henkilökunnalta.

21.8.2023 tehdyssä seurantatarkastuksessa havaittiin korjattavaa ainoastaan terveydentilanseurannassa.

13.6.2024 tehdyssä tarkastuksessa korjattavaa havaittiin omavalvonnan puutteesta elintarvikehuoneistossa, epäkunnossa olevasta vesihanasta, käsihygienian puutteesta, terveydentilan selvitysten puuttumisesta, kylmälaitteiden lämpötilaseurannan puutteista sekä pintapuhtausnäytteiden laiminlyönnistä.

13.8.2024 tehdyssä seurantatarkastuksessa korjattavaa havaittiin laitteiden likaisuudesta, terveydentilanselvitysten puuttumisesta, pintapuhtausnäytteiden puutteista ja Oiva-raportin esilläpidosta. Huono arvosana annettiin epäkunnossa olevasta vesipisteestä sekä puutteellisesta käsihygieniasta. 

26.8.2023 ja 16.2.2024 on Keski-Uudenmaan ympäristökeskus saanut tietoonsa Ilppa-järjestelmän kautta kaksi ruokamyrkytysepäilyilmoitusta, joissa molemmissa oli sairastunut kaksi henkilöä syötyään grillin makkara-peruna-annoksia. 

 

Epäkunnossa oleva vesipiste

Grillin ainoa vesipiste, kaksi altainen ja kahdella hanalla varustettu vesipiste havaittiin 13.6.2024 tehdyssä tarkastuksessa olevan epäkunnossa. Hanasta tuli vettä, mutta poistoputkesta vesi valui alakaappiin. Toimija on ohjeistanut työntekijöitä, että vesipistettä ei saa käyttää. Vesipiste kehotettiin laittamaan kuntoon.

 

13.8.2024 tehdyssä seurantatarkastuksessa havaittiin, että epäkunnossa olevaa vesipistettä ei oltu kunnostettu. 

 

 

Grillin ainoa vesipiste ei ole ollut käyttökunnossa, joten käsien ja elintarvikkeiden pesua ei ole voinut tiloissa tehdä. Lähin toimiva vesipiste sijaitsee samassa kiinteistössä olevan Rajamäki clubin tiloissa. Ruuanvalmistuksen aikana grillin työntekijä ei voi käyttää Rajamäki Clubin vesipistettä, koska vesipiste sijaitsee melko kaukana grillin tiloista.     

Tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elintarvikkeiden pesutilat on tarvittaessa erotettava käsienpesutiloista. EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite II luku I

Elintarvikkeiden pesemiseen on tarvittaessa varauduttava asianmukaisella tavalla. Kaikissa elintarvikkeiden pesuun käytettävissä pesualtaissa tai muissa sellaisissa välineissä on oltava riittävä kuuman ja/tai kylmän juomaveden saanti VII luvun vaatimusten mukaisesti, ja ne on pidettävä puhtaina ja tarvittaessa desinfioitava. EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite II luku Il

 

Puutteellinen käsihygienia

Grillin työntekijät eivät ole voineet huolehtia hyvästä käsihygieniasta, koska grillin ainoa vesipiste ei ole ollut käytettävissä koko kesän aikana. Grillissä käsitellään helposti pilaantuvia elintarvikkeita, esim. paloitellaan lenkkimakkaraa ja kasviksia sekä käsitellään raakoja hampurilaispihvejä.

 

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Edellä 1 momentissa säädetyn lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset. EL 297/2021 6 §

Huolellinen ja säännöllinen käsienpesu on tärkein elintarvikkeiden hygieenisen käsittelyn edellytys. Käsienpesupisteen asialliseen varustukseen kuuluvat juokseva käsienpesuun lämmöltään sopiva vesi, nestesaippua ja kertakäyttöpyyhkeet ja roska-astia. Käsienpesupisteen ja sen varustelun tulee toimia ja olla kunnossa. Hyvällä käsihygienialla voidaan ehkäistä tartuntatautien leviäminen elintarvikkeisiin. Kun suojakäsineitä käytetään, on niitä käytettävä hygieenisesti ja ne on vaihdettava riittävän usein ristikontaminaation välttämiseksi. Kädet on pestävä ennen suojakäsineiden pukemista.

 

Asiaosaisen kuuleminen

 

Toimijaa on kuultu kirjallisesti 20.8.2024 päivätyssä kuulemiskirjeessä elintarvikelain 55§:n mukaisesta määräyksestä ja tehosteena olevasta elintarvikelain 68§:n mukaisesta toiminnan keskeyttämisuhasta. Kuulemiskirje toimitettiin sähköpostilla 26.8.2024 osoitteisiin yasser(at)deltatelineet.fi ja katri.12(at)hotmail.com. Toimija ei jättänyt asiasta vastinetta määräaikaan mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • antaa seuraavan määräyksen

 

Ympäristölautakunnan määräys

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Delta telineet Oy:lle (y-tunnus 2950935-3), Kiljavantie 1, 05200 Rajamäki , elintarvikekehuoneistoa Rajamäki Grilli koskien seuraavan elintarvikelain 55§:n mukaisen määräyksen:

 

Päävelvoitteet

1. Elintarvikehuoneistossa (Rajamäki Grilli), missä käsitellään pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita tulee olla toimiva vesipiste käsien ja elintarvikkeiden pesuun. 

2. Henkilökunnan, joka käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Määräaika

Päävelvoitteiden 1 ja 2 toimenpiteet tulee tehdä välittömästi.

 

Keskeyttämisuhka

Määräyksen tehosteeksi asetetaan keskeyttämisuhka elintarvikelain 68§ nojalla, kunne kaikki päävelvoitteet on toteutettu.

 

Yhteenveto

Elintarvikehuoneistossa, missä käsitellään pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, on hygieeninen toiminta tärkeää. Hygieenisellä toiminnalla voidaan suojata kuluttajaa pilaantuneen tai saastuneen elintarvikkeen aiheuttamilta terveydellisiltä riskeiltä. Ruoanvalmistustilassa käsienpesupiste sekä elintarvikkeiden ja astioiden pesu tulee olla mahdollista kaikkina aikoina.

Saastumisriskin vähentämiseksi ja ruokamyrkytysten ehkäisemiseksi elintarvikkeita on osattava käsitellä oikein. Elintarvikkeiden hygieeninen käsitteleminen jokaisessa elintarvikeketjun vaiheessa ja jokaisessa työskentelyvaiheessa on paras tapa varmistaa tuotteiden turvallisuus ja nautittavuus. Käytännössä elintarvikkeiden hygieenisellä käsittelyllä pyritään estämään elintarvikkeiden mikrobiologinen, kemiallinen tai fysikaalinen saastuminen sekä hidastamaan tai estämään elintarvikkeiden pilaantuminen ja haitallisten mikrobien lisääntyminen elintarvikkeissa. Etenkin helposti pilaantuvat elintarvikkeet vaativat pilaantumisherkkyytensä vuoksi huolellista käsittelyä. Elintarvikkeiden käsittelyssä on tärkeää puhtaat kädet, astiat ja käsittelyvälineet sekä siisti työympäristö.

Raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden välillä tulee välttää ristisaastumista. Erilaisia raaka-aineita, kuten raakaa lihaa, vihanneksia ja kypsiä elintarvikkeita tulee käsitellä kutakin eri välineillä ja leikkuulaudoilla ristisaastumisen välttämiseksi. Kasvikset tulee pestä huolellisesti ennen käyttöä ja eri työvaiheiden välillä tulee kädet pestä huolellisesti.  

Huolellinen ja säännöllinen käsienpesu on tärkein elintarvikkeiden hygieenisen käsittelyn edellytys. Hyvällä käsihygienialla voidaan ehkäistä tartuntatautien leviäminen elintarvikkeisiin. Mikrobeja on käsissä luontaisesti. Osa niistä on harmittomia, mutta osa on ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja. Staphylococcus aureus on yleinen bakteeri ihmisen iholla, haavoissa, nielussa, nenässä ja käsissä. Noin puolet ihmisistä kantaa bakteeria. Osalla ihmisistä esiintyy S. aureus -tyyppejä, jotka tuottavat ruokamyrkytyksiä aiheuttavia enterotoksiineja. Bakteeri tarttuu ruokaan elintarviketyöntekijän käsien välityksellä. Myös ulosteperäiset bakteerit, esimerkiksi kolibakteerit, voivat joutua elintarvikkeisiin huonon henkilökohtaisen hygienian seurauksena. Mikrobit voivat siirtyä käsien välityksellä myös likaisilta pinnoilta.

Kädet on pestävä aina ennen suojakäsineiden pukemista. Puutteellista käsihygieniaa ei voi paikata suojakäsineiden käytöllä. Kertakäyttöisten suojakäsineiden ensisijainen tarkoitus on elintarvikkeiden suojaaminen käsien kautta leviävältä lialta ja mikrobeilta. Jos suojakäsineitä käytetään, niitä on käytettävä hygieenisesti ja ne on vaihdettava riittävän usein.

 

Täytääntöönpano

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollista muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

 

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

1.       Tarkastuskertomus 13.6.2024

2.       Tarkastuskertomus 13.8.2024

3.       Kuuleminen 20.8.2024

 

Sovelletut oikeusohjeet ja säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista 178/2002/EY, artiklat 17-19

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, artikla 4 ja liite ll

Elintarvikelaki 297/2021, 6§,  40§, 55§, 68§, 74§ ja 78§

Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 72/2020

Hallintolaki 434/2003

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus toimintasääntö, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin tiedoksi, että terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17:48.

Tiedoksi

Saantitodistuksella Delta-telineet

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000

sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm