Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 12.6.2024

§ 66 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Mäntsälän ampumarata ry:n ympäristöluvan muutoshakemus jätemateriaalien hyödyntämiseen, Hirvihaara, Mäntsälä

TUUDno-2024-1015

Valmistelija

  • Sirpa Sorsa, ympäristötarkastaja, sirpa.sorsa@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö 

Etelä-​Suomen aluehallintovirasto (AVI) on pyytänyt Mäntsälän kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen ja terveydensuojeluviranomaisen lausuntoa Mäntsälän Ampumaratayhdistys r.y:n hakemuksesta, joka koskee Hirvihaaran ampumaratavallille myönnetyn ympäristöluvan (Dnro ESAVI/16442/2020, nro 57/2022, 24.2.2022) muutosta. Lisäksi haetaan toiminnan aloittamista muutoksenhausta huolimatta. Lausunnon määräaika on 13.6.2024. Lausunnon jättämiseen on annettu lisäaikaa pyydetysti 17. 6.2024. Lausuntopyynnön diaari on ESAVI/7430/2024. Lupahakemukseen liittyvä vireilläolokuulutus ja hakemusasiakirjat ovat nähtävissä Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivuilta osoitteessa https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2716162.   

 
Toiminnan sijoittuminen  

Hakemuksessa esitetty toiminta sijoittuu Mäntsälän kunnan Hirvihaaran kylään kiinteistölle Kaivonto 505-403-8-73. Ampumaradan osoite on Hirvihaarantie 725, 04680 Hirvihaara. Sijaintia osoittava kartta on lautakunnan esityksen liitteenä.  

 

Nykyinen ympäristölupa  

Mäntsälän Ampumaratayhdistys ry on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta 24.2.2022 ympäristölupapäätöksen Dnro ESAVI/16442/2020 jätteiden hyötykäytöstä Hirvihaaran ampumaradan suojavalleissa. Päätöksen mukaisessa toiminnassa otetaan vastaan, käsitellään, varastoidaan ja hyödynnetään jätteitä Hirvihaaran ampumaradan melu- ja taustavallin rakentamisessa. Ympäristölupahakemus hylättiin vallin 1 osalta, joten toiminta koskee vain vallia 2. 

Nykyisen ympäristölupapäätöksen mukaisesti hyödyntämiskohteeseen vastaanotetaan ja hyödynnetään vuosittain enintään 193 050 tonnia maa- ja kiviaineksia, betoni- ja tiilijätteitä, jätteenpolton kuonaa ja mineraalista seula-alitetta. Hyödyntämiskohteessa tehdään maa-ainesten seulontaa ja välppäystä sekä betonin pulverointia. Alueelle on rakennettu välivarastointikenttä, jolla varastoidaan jätemateriaaleja kerralla enintään 5 000 t vuodessa.  

Mäntsälän Ampumaratayhdistys ry hakee ympäristöluvan ESAVI/16442/2020 muuttamista ympäristönsuojelulain 89 §:n mukaisesti. Muutoshakemus koskee vallissa 2 hyödynnettävien jätteiden määrää, liukoisuusraja-arvoja ja laadunvalvontaa. Lisäksi vallin pintarakenteiden k-arvovaatimukseen, materiaalien välivarastointiin ja vesien johtamiseen sekä tarkkailuun esitetään muutoksia. 

 

Muutoshakemus  

Mäntsälän Ampumaratayhdistys r.y. hakee muutosta Hirvihaaran ampumaratavallille myönnettyyn ympäristölupaan. Vallien määrä tai valliin sijoitettavien jätteiden kokonaismäärä ei muutu. Muutettavaa toimintaa haetaan aloitettavaksi ennen luvan lainvoimaisuutta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §). Ampumaratavallin rakentamista on tehty pilaantumattomista ylijäämämaista MARA-päätösten (UUDELY/12436/2019 ja UUDELY/3530/2020) mukaisesti. Vallista noin 40 % on valmista. Vallien rakentamiselle on myös myönnetty Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen rakennuslupa, jolle on saatu jatkoaikaa 11.3.2026 saakka. 

Ympäristöluvan muutosta haetaan mm. seuraaviin asioihin: 

- vallin valmistumisaikataulun määräajan poistamiseksi. Nykyisessä luvassa vallin  tulisi olla valmis   
- vuosittain hyödynnettävän jätteen määrään lisäämiseksi 516 200 tonniin, 
- jätteen sisältämien haitta-aineiden liukoisuusraja-arvojen lieventämistä siten, että vallissa hyödynnettäville kaikille jätteille esitetään kaatopaikka-asetuksen (VNA 331/2013) vaarattoman jätteen liukoisuusraja-arvoja, 
- jätteiden laadunvalvontaan, mm. maa- ja kiviainesten näytteenottotiheyteen esitetään harvennuksia,- vallin pintarakenteiden tiiveysvaatimusten (k-arvo) poistamiseksi 
- välivarastointikentän tiivisasfaltointivaatimuksen poistamista ja muutosta varastointialueen vesien johtamiseen,  
- maastoon johdettavien vesien haitta-ainekohtaisten päästöraja-arvojen lieventämiseksi ja poistamiseksi sekä muutosta vesien tarkkailuun. 
- uusien jätteiden kuten rakentamisessa ja purkamisessa syntyvien eristevillojen sijoittamiseksi valliin, eristysaineet (170604), 
- tuhkia, kuonia ja seula-alitteita ei tulla välivarastoimaan alueella, vaan ne sijoitetaan suoraan valliin. 

Jätteiden laadunvalvonnan liukoisuustestiksi esitetään kaksivaiheista ravistelutestiä tai muita vastaavia menetelmiä. Läpivirtaustesti esitetään poistettavan lupavaatimuksista kokonaan. Rinnakkaistestaus/perusmäärittely läpivirtaustestauksella esitetään poistettavaksi. Haitallisten aineiden pitoisuudet ja liukoisuudet tutkitaan vastaavasti kuin eräiden jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa annetussa valtioneuvoston asetuksessa 843/2017. 

Vallin pengertäytössä hyödynnettävien pilaantuneiden maa-ainesten epäorgaanisten haitta-aineiden raja-arvoksi esitetään valtioneuvoston asetuksen (214/2007) ylempää ohjearvoa nykyisten alempien ohjearvojen sijasta. Öljyhiilivetyjen (C10−C40) kokonaispitoisuuksien raja-arvoksi esitetään 1 000 mg/kg nykyisen 500 mg/kg sijaan. Hakemuksessa suotovesien säiliöön kerättyjä ja käsittelylaitokseen kuljetettuja jätevesiä esitetään johdettavaksi maastoon. Maastoon johdettavien vesien raja-arvoiksi esitetään luvasta poikkeavia korotettuja raja-arvoja. Rakennustoiminnasta aiheutuva liikennemäärä kasvaa tiellä 1456 noin 10 % (liikennemäärä nykyisin 769 ajoneuvoa/vuorokaudessa). Rakentamisen aikainen melu lisääntyy liikennemäärän lisääntyessä.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • antaa Mäntsälän ampumarata r.y:n muutoshakemuksesta Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan lausunnon.
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

  

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan lausunto 

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 11.9.2018 § 87 tekemällään päätöksellä eräin ehdoin myöntänyt Mäntsälän ampumaratayhdistys ry:lle ympäristönsuojelulain (527/2014) 27 §:n mukaisen ympäristöluvan ampumaradan toiminnalle Mäntsälän kunnan Hirvihaaran kylän tilalle Kaivanto 505‐403‐8‐36. Kyse on aktiivista ampumatoimintaa harjoittavasta radasta. Lupamääräyksissä on annettu mm. rakentamista koskevia määräyksiä melua ja haulien leviämistä estävien vallien rakentamiselle. Vallien rakentamisen määräaika on 31.12.2028, jotta toiminnasta tulevia haittavaikutuksia ympäristöön voidaan vähentää kohtuullisessa ajassa. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta katsookin, ettei vallien rakentamista voida toteuttaa ilman määräaikaa, sillä kyse on ampumaratatoiminnan ympäristövaikutuksien vähentämistoimista ja mm. maaperän ja vesien suojelusta. Ampumatoiminta on jo aiheuttanut ympäristön pintavesiin lyijy- ja raskasmetallien kuormitusta, joka jatkuu suojavallien puuttuessa. Vallia 1 koskeva lausunto on valmisteilla Keski-Uudenmaan ympäristövalvonnassa. Suojavalleille annettu määräaika ei tule riittämään, koska puolet valmistumisaikataulusta on jo käytetty haettaessa jätteiden käsittelylupia. Vallien käyttötarkoitus sen alkuperäisessä merkityksessä ei toteudu, jos aikataulu vallien rakentamiselle pidentyy huomattavasti.  

Vallien alkuperäinen tarkoitus on ollut ampuratatoiminnasta aiheutuvien haittojen torjunta, eikä jätemäärien hyödyntäminen tai mahdollinen kaatopaikkatoiminta. Jos vallien rakentaminen ei ole määräaikaista, voidaan sen katsoa olevan kaatopaikkatoimintaa. Lupaviranomaisen tulee harkita haettavaa muutosta käsiteltäessä, onko kyse jätteiden hyödyntämisestä suojavallissa, vai kaatopaikkatoiminnasta.  

Suotovesiä tulee sekä vallien rakentamisen aikana, että sen jälkeen ampumistoiminnan aikana, ja niiden asianmukainen käsittely on tärkeää. Valleista tulevien suotovesien ohjaaminen suoalueelle ei ole riittävä toimenpide, vaan suotovesien ohjaamiselle asianmukaiseen käsittelyyn tai riittävä käsittely tulee varmistaa, ettei ympäristön pilaantumista tapahdu.  

Valleihin on tarkoitus käyttää uusia jätemateriaaleja, mutta niiden toimivuutta valleissa ja vallin vakautta ei ole selvitetty hakemuksissa riittävästi. Miten esimerkiksi eristevillat toimivat muiden jätemateriaalien kanssa ja pitkällä aikavälillä vallirakenteessa? 

Vuotuisen jätemäärän käsittely ja kuljettaminen kasvavat yli kaksinkertaiseksi, joten toiminnan muutoksien ympäristövaikutukset kuten liikenteen ympäristövaikutukset tulee arvioida riittävästi.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehalllintovirasto (sähköisen asiointipalvelun kautta: avi.fi/sahkoiset-lomakkeet , diaarinumero ESAVI/7430/2024)

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.