Kunnanhallitus, kokous 6.5.2024

§ 177 Tiera Verkkokauppa -yhteishankintaan liittyminen

TUUDno-2024-879

Valmistelija

  • Maria Lähde, it-palvelupäällikkö, maria.lahde@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Kuntien Tiera Oy (jäljempänä Tiera) on kuntatoimijoiden omistama osakeyhtiö, joka tuottaa ICT-palveluja kuntasektorille yhteistyössä kuntien sekä muiden julkisten ja kaupallisten toimijoiden kanssa. Tuusulan kunta on Tieran osakeomistaja ja voi siten hyödyntää Tieran palveluja ilman kilpailutusta.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaan perustettu hoitamaan niitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi. Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tavara-, palvelu-, ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tieran Verkkokauppa -yhteishankinta

Tuusula on hyödyntänyt Tiera Verkkokauppa -yhteishankintaa ICT-laitteiden ja -palveluiden hankintakanavana vuodesta 2018 lähtien. Nykyisen Tiera Verkkokauppa -puitesopimuksen sopimuskausi päättyy elokuussa 2024. Tiera kilpailuttaa yhteishankintana vastaavan hankintakanavan ICT-laitteille, -ohjelmistoille ja -palveluille päivitetyillä tuoteryhmillä, tuotteilla ja ratkaisuilla.

Tiera kehittää verkkokauppaa kuntatoimijoiden, hyvinvointialueiden ja muiden markkinatoimijoiden kanssa käytyjen markkinavuoropuhelujen perusteella. Tavoitteena on tarjota kustannustehokas ja vaivaton tapa hankkia ICT-laitteita, -palveluita ja -ohjelmistoja sekä toimialakohtaisia kokonaisratkaisuja. Tiera Verkkokauppa -puitesopimuksessa kiinnitetään erityisesti huomiota kilpailukykyisen hinnan säilyttämiseen laajalle tuote- ja palveluvalikoimalle koko hankintakauden ajan sekä tuotteiden ja palveluiden monipuolisuuteen. Hankintakanavan tilausportaali sekä logistiikka- ja elinkaaripalvelut tarjoavat mahdollisuuden hankintaprosessin tehostamiseen. Puitesopimuksessa huomioidaan kattavasti vastuullisuuden ja kestävän kehityksen vaatimukset.

Tiera Verkkokauppa -puitesopimuksen kautta Tuusulan on mahdollista hankkia seuraavia tuoteryhmiä:

  1. Työasemat (kannettavat, pöytäkoneet, chromebookit, rugged-laitteet, medical-PC:t, näytöt ja tarvikkeet)
  2. Mobiililaitteet (tablet-laitteet, puhelimet ja tarvikkeet)
  3. Tulostimet, monitoimilaitteet, tarvikkeet ja tulostuspalvelut
  4. Esitystekniikka ja tilaratkaisut (mm. infonäytöt, interaktiiviset näytöt, projektorit, äänentoistoratkaisut, videoneuvotteluratkaisut, tilanvaraus- ja resurssivarausjärjestelmä, AV over IP, vierailijanhallintajärjestelmä sekä näihin liittyvät palvelut ja tarvikkeet)
  5. Palvelimet, tallennusjärjestelmät, verkkolaitteet ja tarvikkeet
  6. Hyvinvointiteknologiat (mm. diagnostiset mittaus- ja tutkimuslaitteet, sensorit, turvaratkaisut, lääkeannosteluautomaatit ja etädiagnostiikka sekä liittyvät palvelut)
  7. Opetusteknologiat (mm. STEAM-tuotteet, immersiivisen oppimisen ratkaisut, aktivoivat ratkaisut, opetuksen ohjelmistot ja näihin liittyvät palvelut ja tarvikkeet)
  8. Ohjelmistot, lisenssit ja pilvipalvelut (mm. Microsoft ja Google-volyymisopimukset, käyttöjärjestelmät, toimisto- ja tuottavuusohjelmistot, tietoturva- ja virustorjuntaohjelmistot, virtualisointi- ja pilvipalveluohjelmistot)
  9. Elinkaari- ja asiantuntijapalvelut sekä muut palvelut
  10. Uusiolaitteet ja niihin liittyvät tukipalvelut
     

Tällä hetkellä hankintoja tehdään seuraavista tuoteryhmistä:

  • Työasemat
  • Mobiililaitteet
  • Tulostimet, monitoimilaitteet, tarvikkeet ja tulostuspalvelut 
  • Esitystekniikka ja tilaratkaisut
  • Palvelimet, tallennusjärjestelmät, verkkolaitteet ja tarvikkeet
     

Vuosittaiset hankintojen arviot tuoteryhmittäin ovat seuraavat:

  • Työasemat: 900 000 euroa
  • Mobiililaitteet: 80 000 euroa
  • Tulostimet, monitoimilaitteet, tarvikkeet ja tulostuspalvelut: alle 5 000 euroa
  • Esitystekniikka ja tilaratkaisut: 400 000 euroa
  • Palvelimet, tallennusjärjestelmät, verkkolaitteet ja tarvikkeet: 200 000 euroa
     

ICT-hankinnat tehdään nykyään pääosin Tiera verkkokaupan kautta sen tarjoaman jouston vuoksi. Vaikka Tiera takaa kilpailukykyisen hintatason lisäksi hyvän saatavuuden ja lyhyet toimitusajat, hankintakanavan tarkastelu on suunnitteilla tehdä 1-2 vuoden aikajänteellä tuottavuushyötyjen tavoittelemiseksi.

Liittyminen Tiera Verkkokaupan käyttäjäksi on yhteishankinta, ei sidosryhmähankinta. Tuusulan kunta tekee asiakaskohtaisen sopimuksen Tieran verkkokaupan toimittajaksi valitun tahon kanssa, mutta liittyminen verkkokaupan käyttäjäksi ei velvoita kuntaa käyttämään verkkokauppapalvelua, eikä kunta sitoudu tiettyihin hankintamääriin. Kunta voi ostaa samoja tuotteita ja palveluja Tieran verkkokaupan ohella myös muilta toimittajilta, ja verkkokaupan käyttö voidaan lopettaa koska tahansa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että Tuusulan kunta ilmoittautuu mukaan Tiera Verkkokauppa -yhteishankintaan
  • valtuuttaa IT-palvelupäällikön tekemään liittymisilmoituksen Kuntien Tiera Oy:lle
  • ICT-palvelut käyttää Tiera Verkkokauppaa hankintakanavana ICT-laitteille ja -palveluille 8/2024-8/2028

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

valmistelija, hankintapäällikkö