Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 16.4.2024

§ 39 Terveydensuojelulain 763/1994 18 §:n mukainen hakemus, Teilinummen tekopohjavesilaitos, Nurmijärvi

TUUDno-2024-222

Valmistelija

  • Mikko Lappalainen, terveystarkastaja, mikko.lappalainen@tuusula.fi

Perustelut

Nurmijärven Vesi on hakenut hyväksymistä Teilinummen tekopohjavesilaitoksen perustamiselle 28.11.2023. Uusi vedenkäsittelylaitos on rakennettu Teilinummen vanhan vedenkäsittelylaitoksen viereen. Käsittelylaitosten jaettu sijainti mahdollistaa Nukarin kaivolta pumpattavan veden käsittelyn tarvittaessa kummalla tahansa vedenkäsittelylaitoksella. Laitosten prosessit ovat erilliset ja toisistaan riippumattomat. Vanha laitos jää uuden käsittelylaitoksen käyttöönoton myötä varalaitokseksi, joka käsittelee Teilinummen pohjavesikaivon (TK1) veden ja poikkeustilanteissa tarvittaessa Nukarin vedenottamon veden. Uusi laitos on tarkoitus ottaa käyttöön huhtikuun 2024 aikana.   

Nurmijärven Vesi toimitti talovettä vuonna 2023 6600 m3/vrk. Uusi tekopohjavesilaitos on sen 11:sta vedentuotantolaitos. Näistä laitoksista 6 kpl on käytössä ja loput varavedenottamoita. Osa tuotantolaitoksista on pumppaamotyyppisiä, joissa vettä ei käsitellä muuten, kuin UV-desinfioimalla. Oman vedentuotannon lisäksi Nurmijärven Vesi ostaa vettä Anora Group Oyj:ltä 400 m3/vrk. Laitos toimittaa talousvettä Rajamäen, Röykän, Nukarin, kirkonkylän ja Klaukkalan alueille. Alueet on määritelty yhdeksi Nurmijärven vedenjakelualueeksi nimeltä Vesilaitos / Nurmijärven vesi. Nurmijärven Vesi myy talousvettä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymälle (HSY) ja lisäksi Numlahden, Haaran, Hakapellon, Perttulan, Leppälammen ja Nummimäen vesiosuuskunnille. Nurmijärven Veden riskinarviointi päivitettiin tekopohjavesilaitoksen tietojen osalta 30.1.2024.

Teilinummen tekopohjavesilaitoksella käsiteltyä vettä tullaan toimittamaan pääasiassa kirkonkylälle ja Klaukkalaan. Nurmijärven vedelle on 26.10.2021 myönnetty vedenottolupa, joka mahdollistaa veden oton 6700 m3/d kuukausikeskiarvona laskettuna Teilinummen pohjavesialueella.

Laitoksen hyväksyminen

Terveydensuojelulain (763/1994) 18 §:n mukaan talousvettä toimittavan laitoksen on haettava toimintansa hyväksymistä kunnan terveydensuojeluviranomaiselta viimeistään 3 kuukautta ennen suunniteltua toiminnan aloittamista. Talousvettä ei saa toimittaa ennen kuin laitos on hyväksytty.

Toiminnan hyväksymistä on haettava myös, jos vedenottoa tai vedenkäsittelyä olennaisesti laajennetaan tai muutetaan tai veden laadussa tai jakelussa tapahtuu toimitettavan talousveden laadun kannalta olennaisia muutoksia. Toiminnan muutosta koskeva hakemus on tehtävä viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan olennaista muuttamista. Toimintaa ei saa muuttaa ennen kuin hakemus on hyväksytty.

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on lähetettävä hakemus tiedoksi niille aluehallintovirastoille, elinkeino-. liikenne- ja ympäristökeskuksille ja kuntien terveydensuojeluviranomaisille, joiden alueelle talousvettä toimittava laitos toimittaa vettä tai joiden alueelta se ottaa vettä, ja varattava näille tilaisuus antaa hakemuksesta lausunto.

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on hyväksymispäätöksessään nimettävä talousvettä toimittavan laitoksen vedenjakelualueet. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on annettava hyväksymispäätöksessään hakijalle 20 §:ssä tarkoitetut tarpeelliset määräykset.

Laitokselle tehdyt tarkastukset

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Terveysvalvonta teki Teilinummen tekopohjavesilaitokselle tarkastuksen 30.1.2024.

Pyydetyt lausunnot

Teilinummen tekopohjavesilaitoksen hyväksymishakemus lähetettiin liitteineen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (ESAVI) ja Uudenmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle 12.2.2024. Mahdolliset lausunnot asiaan liittyen pyydettiin toimittamaan 6.3.2024 mennessä. Etelä-Suomen aluehallintovirastolta saatiin lausunto määräaikaan mennessä. ELY-keskus totesi, ettei sillä ole lausuttavaa.

ESAVI toteaa 6.3.2024 päivätyssä lausunnossaan (ESAVI/5153/2024) seuraavaa: 

Valvontatutkimusohjelma, omavalvontasuunnitelma ja häiriötilannesuunnitelma tulee päivittää vastaamaan suunniteltua muutosta.

ESAVI:n lausunnon muistutus suunnitelmien päivittämisestä välitettiin tiedoksi Nurmijärven vedelle. 

Toiminnanharjoittajan kuuleminen

Nurmijärven vettä kuultiin päätöksen ehdoista 21.3.2024 sähköpostitse. Toiminnanharjoittaja vastasi kuulemiseen 27.3.2024, eikä sillä ollut huomautettavaa esitettyihin ehtoihin. 

Asian vireilläolosta ilmoittaminen ja muiden kuulemiset

Hallintolain (434/2003) 34 §:n 2. momentin 5.kohdan mukaan hakemuksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu ja muita asianosaisia ei ole kuultu, koska toiminnasta ei aiheudu ympäristöön terveyshaittaa ja kuuleminen on tämän vuoksi tarpeetonta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • hyväksyä Nurmijärven Veden Teilinummen tekopohjavesilaitoksen hyväksymishakemuksen, koskien uutta tekopohjaveden tuotantoa Vesilaitos / Nurmijärven vesi vedenjakelualueelle edellyttäen, että:
     
    1. vesilaitos huolehtii velvollisuudestaan käsitellä Teilinummen tekopohjavesilaitoksen vedenottopisteiden vedenmuodostumisalueet riskienhallintasuunnitelmassaan vuoden 2024 lopppuun mennessä
       
    2. vesilaitos toimittaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Terveysvalvonnalle tiedoksi Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 1352/2015 liitteen 1 laatuvaatimukset ja -tavoitteet täyttävän lähtevän veden näytteen tutkimustuloksen ennen veden syöttämistä jakeluverkkoon. 

Perustelut

Nurmijärven vesi on päivittänyt valvontatukimusohjelmansa ja liitteenä olevat näytteenottosuunnitelman ja riskienhallintasuunnitelman. Laitoksen toimintaa valvotaan päivitetyn valvontatutkimusohjelman mukaisesti. Valvontatutkimusohjelmaa päivitetään tarvittaessa. Laitokselle on tehty terveydensuojeluviranomaisen tarkastus 30.1.2024, jossa todettiin laitoksen olevan ilmoituksen mukainen. Samassa yhteydessä laitoksen riskit arvioitiin Nurmijärven veden riskienhallintasuunnitelmassa, muilta osin, paitsi vedenottopisteiden vedenmuodostumisalueiden osalta.

Maksu

Vesilaitoksen olennaisen toiminnan muutoksen päätöksestä peritään Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 855 euron maksu käsittelyaikaan perustuen (57€/h). Laitostarkastus 30.1.2024 sisältyy hyväksymispäätöksen käsittelyyn.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi. Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty kunnan terveydensuojeluviranomaisessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Vesilaitoksen hyväksymishakemus 28.11.2023, Nurmijärven Vesi Teilinummen tekopohjavesilaitos, Nurmijärvi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto ESAVI/5153/2024

Terveydensuojeluvalvonnan viranomaistarkastuskertomus Teilinummen tekopohjavesilatikoselle 30.1.2024

Sähköpostikuuleminen ja vastine 27.3.2024

Nurmijärven Veden valvontatutkimusohjelma 2021–2025

Nurmijärven Veden näytteenottosuunnitelma päivitetty 7.3.2024

Nurmijärven Veden varautumissuunnitelma päivitetty 14.2.2023

Nurmijärven veden WSP-riskienhallintasuunnitelman toimenpide- ja seurantaohjelma 9.4.2024

Sovelletut säädökset

Terveydensuojelulaki 763/1994

Terveydensuojeluasetus 1280/1994

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laadusta ja valvonnasta sekä rakennusten vesilaitteistojen riskienhallinnasta 1352/2015

Valtioneuvoston asetus talousveden tuotantoketjun riskienhallinnasta ja omavalvonnasta 7/2023

Valtioneuvoston asetus vesihuollon tietojärjestelmästä ja tiedottamisesta 6/2023

Hallintolaki 434/2003

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 18.4.2023 § 52)

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 14.11.2023 § 146)

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nurmijärven vesi-liikelaitos, Etelä-Suomen Aluehallintovirasto

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000

sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm