Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 12.12.2023

§ 169 Löytöeläinten hoitotaksa

TUUDno-2023-2414

Valmistelija

  • Maija Kallioniemi, eläinlääkintähuollonpäällikkö, maija.kallioniemi@tuusula.fi

Perustelut

Eläinsuojelulain (247/1996) 15 §:n mukaisesti kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten (ns. löytöeläinten) tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, jonka jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista. Laki eläinten hyvinvoinnista 693/2023 astuu voimaan 1.1.2024 ja kumoaa eläinsuojelulain. Eläinten hyvinvointilain 26 § sisältää vastaavat säädökset kuin eläinsuojelulaki koskien löytöeläinten hoitoa ja siitä perittäviä kustannuksia.

Keski-Uudenmaan ympäristökuntien sopijakunnilla oli ennen ympäristökeskuksen toiminnan alkamista tahoillaan sopimukset palveluntuottajien kanssa kuntien alueella irrallaan tavattujen ja talteen otettujen eläinten hoitamisesta. Sopimusten yhteisarvojet ylittivät silloisen julkisista hankinnoista annetun lain mukaisen kynnysarvon. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kilpailutti hankinnan syys-lokakuussa 2011. Kunnilla ei ollut vahvistettua taksaa, jonka mukaisesti eläimen omistajalta tai haltijalta voitiin periä korvausta aiheutuneista kustannuksista. Tuusulan kunnanvaltuusto hyväksyi löytöeläinten hoidon maksutaksan perusteet kokouksessaan 5.9.2011 90 §. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta hyväksyi löytöeläinten hoitotaksan kokouksessaan 13.9.2011 70 §. Samainen taksa on käsitelty Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa maaliskuussa 2013 Nurmijärven liityttyä 1.1.2013 ympäristökeskuksen sopijakunnaksi.

Löytöeläinten hoidosta perittävät maksut ovat olleet saman suuruiset taksan voimaantulosta 1.1.2012 alkaen. Eläinten hoitokulut ovat nousseet vuosien aikana mm. eläinten ruokien, kissanhiekan ja muiden hoitotarvikkeiden kallistumisen takia, jonka takia on aiheellista tarkistaa hoitomaksuja. Taksaan on lisätty vieroittamattomien pentujen hoitovuorokauden hinta. Muiden pienikokoisten seuraeläinten osalta taksaa on tarkennettu siten, että vuorokausihinta kattaa useamman pienikokoisen seuraeläimen, jos niitä voidaan säilyttää samassa häkissä, terraariossa tai vastaavassa tilassa.

Ehdotus löytöeläinten hoitotaksaksi on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • vahvistaa liitteenä olevan löytöeläinten hoitotaksan muutoksen
     
  • että löytöeläinten hoitotaksa astuu voimaan 1.1.2024 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Eläinten Auttajat ry, sopijakunnat

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: ymparistokeskus@tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181