Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

§ 484 Viranhaltijapäätösten otto-oikeus

Perustelut

Kansliapäällikkö
avustuspäätös:
§ 50 Yleishyödyllisten järjestöjen vuokratuki järjestötalojen käytöstä 2023, avustuksen myöntäminen, 16.11.2023
henkilöstöpäätös:
§ 49 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan esittelijän määrääminen 1.1.2024 alkaen, 15.11.2023

Talousjohtaja
rahoitus- tai maksuliikennepäätös:
§ 65 Kassalainan nostaminen, 16.11.2023

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää, ettei yllä mainittuja viranhaltijapäätöksiä oteta kuntalain 92 §:n nojalla kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun, Kati Lepojärvi esitti muutosehdotuksen siten, että kunnanhallitus käyttäisi otto-oikeutta kansliapäällikön viranhaltijapäätökseen § 49. Ehdotus raukesi kannattamattomana. Kati Lepojärvi ilmoitti jättävänsä päätökseen eriävän mielipiteen. Eriävä mielipide on huomioitu pöytäkirjassa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 


Kati Lepojärvi ilmoitti päätöksestä seuraavan eriävän mielipiteensä: 

ERIÄVÄ MIELIPIDE

Esitimme, että kunnanhallitus käyttäisi otto-oikeuttaan ja kumoaisi päätöksen vaihtaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) lautakunnan esittelyoikeus hyte-työstä vastaavalta kehittämispäälliköltä sivistysjohtajalle.

Tuusulan hyte-työ on monella mittarilla ollut esimerkillistä ja edistyksellistä. Tuusulassa on innovoitu monia hytetyön toimintamalleja, joita muissa kunnissa kopioidaan. Kun hyte-lautakuntaa perustettiin, haluttiin se perustaa omaksi erilliseksi lautakunnakseen, jonka tehtävänä on huolehtia ja valvoa, että kaikilla kunnan toimialueilla vastataan omalta osaltaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. 

Kun hyte-lautakunta ja samalla kunnan hytetyön kokonaisuus nyt viranhaltijapäätöksellä siirretään sivistystoimen alaisuuteen, työllistää se ensinnäkin jo valmiiksi varsin kuormittunutta sivistystoimea ja sen johtajaa, joka vastaa tälläkin hetkellä mm. isoista kampushankkeista sekä kasvatuksen ja koulutuksen kärkikunnan statukseen tähtäävistä kunnianhimoisista toimista ja kehityshankkeista.

Samalla hytetyön kunnan toimialojen poikkileikkaavuus eli hytetyön näkyminen kaikissa kunnan toiminnoissa ja tehtävissä uhkaa tällä päätöksellä kaventua koskemaan pääsääntöisesti sivistystoimen toimintakenttää. 

Etuna tehdyllä viranhaltijapäätöksellä on se, että hytetyön merkittävyys nimenomaan sivistystoimen toiminnoissa ja palveluissa vahvistuu. Kunnan pitää kuitenkin miettiä etukäteen ne vaatimukset ja edellytykset, joilla varmistetaan, että myös muut kunnan toimialueet huolehtivat jatkossakin hytetyön edistämistä omassa valmistelussaan ja päätöksenteossaan. Lisäksi kunnan henkilöstöhallinnon tulee varmistaa, ettei Tuusulan isosta hytetyön kokonaisuudesta koidu sivistystoimelle kohtuuton työkuorma.