Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

§ 478 Työsopimussuhteisten tehtävien käyttöönotto vuonna 2024

TUUDno-2023-2205

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Perustelut

Valtuusto käsittelee täyttöoikeudet määräaikaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin vuoden 2024 työsuhteisiin vuoden 2024 talousarviokäsittelyn yhteydessä kokouksessaan 11.12.2023. Vuoden 2024 talousarvioesityksen henkilöstösuunnitelma sisältää esitykset uusien työsuhteisten tehtävien perustamisesta sekä määräaikaisten tehtävien jatkamisesta. Joidenkin lakisääteisten ja työvoimakriittisten tehtävien osalta rekrytoinnit tulee käynnistää jo ennen valtuuston joulukuun talousarviokäsittelyä, jotta tehtävät voidaan täyttää jo tammikuussa tai mahdollisimman pian.

Lakisääteisiä tehtäviä, joihin tulee perustaa tehtävät ovat viisi (5 kpl) varhaiskasvatuksen opettajan tehtävää. Varhaiskasvatuksen opettajien tehtävistä kolme (3) täytetään toistaiseksi voimassaolevana ja kaksi (2) ensin määräajaksi. Lakisääteisiä tehtäviä ovat lisäksi kahdeksan (8 kpl) sosionomin ja yhdeksän (9 kpl) lastenhoitajan tehtävää. Sosionomien ja lastenhoitajien tehtävät täytetään ensin määräaikaisina. Tehtävät ovat kuitenkin käytössä toistaiseksi. Osa varhaiskasvatukseen perustettavista tehtävistä täytetään toistaiseksi ja osa määräajaksi, jotta uusien yksiköiden toimintojen käynnistyessä voidaan arvioida resurssitarvetta. Lakisääteiset tehtävät tulee avata hakuun viimeistään marraskuussa, jotta 1.1.2024 alkaville lapsiryhmille saadaan rekrytoitua tarvittava henkilöstö. Tällä hetkellä kunnalla ei ole varhaiskasvatuslain ja -asetuksen mukaisen mitoituksen vaatimaa henkilöstöä varhaiskasvatuspalvelujen tarjoamiseen 1.1.2024 alkaen. Tämän hetken tieto on, että 1.1.2024 jälleen varhaiskasvatuksen piiriin on tulossa 78 uutta lasta johtuen kunnan asukasmäärän kasvusta. 

Muiden kuin lakisääteisten tehtävien osalta tulee hakuun avata ruokapalvelutyöntekijöiden (2 kpl) tehtävät, jotta voidaan turvata päiväkotien ruokajakelu 1.1.2024 lähtien, sillä lapsi- ja ryhmämäärän kasvaessa myös tukipalvelujen tarve kasvaa ruokapalveluissa. 

Kaavoituksen resurssipula on jatkunut pitkään, mikä uhkaa strategian ja maapoliittisen ohjelman mukaisen kaavoitusohjelman etenemistä. Kaavoitussuunnittelijoiden tehtävät ovat olleet aiemmin täytettynä määräaikaisesti, mutta tarve on jatkuva. Uusien yritys- ja elinkeinoalueiden kaavoittaminen on kiireellistä ja tämän vuoksi esitetään kahden (2 kpl) vakituisen kaavoitussuunnittelijan tehtävän käyttöönottoa ja näiden tehtävien haun avaamista marraskuussa.

Muilta osin työsopimussuhteisten tehtävien käyttöönotto vuonna 2024 tuodaan käsittelyyn joulukuun valtuuston kokoukseen talousarvion yhteydessä. 

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että 

VALTUUSTO päättää 

  • että varhaiskasvatuksen opettajien (5 kpl), sosionomien (8 kpl) ja lastenhoitajien (9 kpl) lakisääteiset tehtävät sekä ruokapalvelutyöntekijöiden (2 kpl) ja kaavoitussuunnittelijoiden (2 kpl) kriittiset työsopimussuhteiset tehtävät voidaan ottaa käyttöön vuonna 2024
  • että mainitut työsopimussuhteisteiset tehtävät voidaan täyttää 1.1.2024 alkaen.


Lisäksi kunnanhallitus päättää, että 

  • edellä mainittujen lakisääteisten ja kriittisten tehtävien rekrytoinnit voidaan poikkeuksellisesti avata haettavaksi jo ennen valtuuston päätöstä, mutta virka- ja tehtävävalinnat voidaan tehdä vasta valtuuston tehtävien käyttöönottoa koskevan päätöksen jälkeen.  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Valmistelija

Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Ehdotus

Valtuusto päättää 

  • että varhaiskasvatuksen opettajien (5 kpl),​ sosionomien (8 kpl) ja lastenhoitajien (9 kpl) lakisääteiset tehtävät sekä ruokapalvelutyöntekijöiden (2 kpl) ja kaavoitussuunnittelijoiden (2 kpl) kriittiset työsopimussuhteiset tehtävät voidaan ottaa käyttöön vuonna 2024
  • että mainitut työsopimussuhteisteiset tehtävät voidaan täyttää 1.1.2024 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto selosti asiaa kokouksessa. 

Valmistelija

Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Perustelut

Valtuusto käsittelee täyttöoikeudet määräaikaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin vuoden 2024 työsuhteisiin vuoden 2024 talousarviokäsittelyn yhteydessä kokouksessaan 11.12.2023. Vuoden 2024 talousarvioesityksen henkilöstösuunnitelma sisältää esitykset uusien työsuhteisten tehtävien perustamisesta sekä määräaikaisten työsopimussuhteisten tehtävien täyttämisestä toistaiseksi voimassa olevina.

Valtuusto on kokouksessaan 13.11.2023 päättänyt seuraavien lakisääteisten ja työvoimakriittisten työsuhteisten tehtävien perustamisesta, koska rekrytoinnit tulee käynnistää jo ennen valtuuston kokouksen 11.12.2023 talousarviokäsittelyä, jotta tehtävät voidaan täyttää jo tammikuussa tai mahdollisimman pian:

  • varhaiskasvatuksen opettaja, 5 tehtävää
  • sosionomi, 8 tehtävää
  • lastenhoitaja, 9 tehtävää 
  • ruokapalvelutyöntekijä, 2 tehtävää
  • kaavoitussuunnittelija, 2 tehtävää

Muilta osin työsopimussuhteisten tehtävien perustaminen vuonna 2024 tuodaan käsittelyyn valtuuston kokoukseen 11.12.2023 talousarvion henkilöstösuunnitelman käsittelyn yhteydessä. 

Pormestari, kansliapäällikkö ja kunnan johtoryhmä ovat käsitelleet henkilöstösuunnitelmaa. Pormestari tekee esityksensä kunnanhallitukselle henkilöstösuunnitelmaksi vuonna 2024.

 

Seuraavia työsopimussuhteisia tehtäviä ehdotetaan perustettavaksi vuonna 2024 toistaiseksi voimassaolevina:

Kasvu ja ympäristö

Yhdyskuntatekniikka/Kunnallistekniikan rakentaminen

 

Infravalvoja 1.1.2024-

Perustelut: Kunnallisteknisen asentajan tehtävän muutetaan infravalvojaksi.

 

Turvallisuuskoordinaattori 1.1.2024-

Perustelut: Työtehtävät ovat lakisääteisiä. Tällä hetkellä tehtäviä hoitavat ulkopuoliset konsultit. Tavoitteena on luoda Tuusulalle omat ohjeet ja yhtenäiset toimintatavat sekä seurata uusien asetusten muutoksia.

 

Tilapalvelut/Rakennuttaminen

Ylläpitosuunnittelija 1.1.2024-

Perustelut: Rakennusmestarin tehtävä muutetaan ylläpitosuunnittelijaksi. Kiinteistökannan ylläpito ja sisäilmaongelmien ennaltaehkäisy tulee olla suunnitelmallista. Aikaisemmin osaamista on hankittu ostopalveluna.

 

Sivistys

Ruokapalvelut

Keittiövastaava, 3 tehtävää, 1.1.2024 -

Perustelut: Ruokapalvelut kehittävät omaa organisaatiotaan palveluverkon muutosten myötä ja entiset keittiöesimiehen nimikkeet muutetaan keittiövastaaviksi lukuun ottamatta valmistuskeittiöiden ko. tehtäviä. Nimikkeenmuutoksella ei ole kustannusvaikutuksia.


Vastaava kokki 1.1.2024-

Perustelut: Rykmentinpuiston tuotantokeittiön määrät ovat kasvaneet. Kokki muutetaan vastaavaksi kokiksi. Nimikkeenmuutoksella ei ole kustannusvaikutuksia.

 

Vapaa-aika/Alueellinen nuorisotyö ja tapahtumapalvelut

Nuoriso-ohjaaja 1.1.2024-  

Perustelut: Nuoriso-ohjaajaa tarvitaan jatkossa organisoimaan tiivistä kouluyhteistyötä erityisesti yläkoulun kanssa ja edelleen paikallisesti kehittämään Tuusulan koulunuorisotyön mallia lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi ja osaksi koulun arkea.

 

Varhaiskasvatus

Konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja 1.8.2024-

Perustelut: Varhaiskasvatuksen lakisääteiseen tukeen vastaaminen, tuen tarpeen kasvu, ennaltaehkäisy.

 

Varhaiskasvatus/Peltokaaren ja Tuusulanjärven päiväkodit

Varhaiskasvatuksen opettaja, 6 tehtävää 1.6.2024-

Perustelut: Uusien yksiköiden perustaminen ja henkilöstötarve.

 

Varhaiskasvatus/Peltokaaren ja Tuusulanjärven päiväkodit

Varhaiskasvatuksen sosionomi, 3 tehtävää, 1.6.2024-

Perustelut: Uusien yksiköiden perustaminen ja henkilöstötarve.

 

Yhteiset palvelut

Kehittäminen ja hallinto/ICT-palvelut

ICT-suunnittelija 1.8.2024-

Perustelut: ICT-koordinaattorin tehtävä lakkautetaan ja perustetaan tilalle ICT-suunnittelijan tehtävä. Varmistetaan kyky vastata kehittyneeseen palvelutarpeeseen ja mahdollistetaan kunnan ICT-ympäristön kustannustehokas kehittäminen ja ylläpitäminen. Toimintavarmuus, ulkoisten palveluostojen tarpeen väheneminen.

 

Seuraavat määräaikaiset työsopimussuhteiset tehtävät ehdotetaan täytettäväksi toistaiseksi voimassaolevana vuoden 2024 aikana:

Sivistys

Kulttuuripalvelut/Museo- ja kulttuuripalvelut

Kulttuurituottaja 1.1.2024-

Perustelut: Lukio- ja kulttuuritalo Monio aloitti toimintansa elokuussa 2023 ja talossa on kaksi salia sekä kaksi muuta paikkaa tapahtumille ja kulttuurituotannolle. Kulttuuriohjelma on laajentunut. Tehtävä on ollut määräaikainen vuodesta 2019 alkaen. Jos tehtävää ei vakinaisteta, jää Monion kulttuurituotanto ja osa kulttuurikasvatussuunnitelmasta toteuttamatta. Tehtävä on keskeinen myös kulttuurikuntabrändin näkökulmasta.

 

Oppiminen/Perusopetus

Koulunkäynninohjaaja, 5 tehtävää, 1.8.2024-

Perustelut: Oppilaiden tuen tarpeen kasvu sekä määräaikaisuuksien vähentäminen. Tehtävä on ollut useamman vuoden määräaikaisena.

 

Oppiminen ja varhaiskasvatus

Järjestelmäsihteeri 1.8.2024-

Perustelut: Sivistyksen ICT-järjestelmiin liittyvä työ on lisääntynyt mm. Primus-, Koski- sekä Varda -järjestelmien osalta. Kunnan ICT-yksikkö ei pysty tukemaan kouluja ja päiväkoteja asiassa eikä pedagogisen ICT-asiantuntijan aika riitä tähän työhön. Toiminnan kannalta järjestelmien toimivuus ja käytön sujuvuus on välttämätöntä.

 

Varhaiskasvatus

Perhepäivähoitaja 1.1.2024-

Perustelut: Perhepäivähoitaja on tehnyt tehtävää määräaikaisen tutkinnon puuttuessa. Nyt asetus on muuttunut. Perhepäivähoidossa on nykyään neljän lapsen ryhmä. Muutoksella ei ole vaikutusta määrärahoihin.

 

Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen avustaja 1.1.2024-

Perustelut: Varhaiskasvatuksen avustajan vakinaistaminen. Tehtäville ja ammattitaitoiselle henkilöille on jatkuva tarve. Tehtävä on ollut useamman vuoden määräaikaisena

 

Seuraavat määräaikaiset työsopimussuhteiset tehtävät ehdotetaan perustettaviksi vuoden 2024 aikana: 

Kasvu ja ympäristö

Projektitoimisto

Ilmastokoordinaattori 1.1.2024- 31.12.2024

Perustelut: Edellytys ilmastojohtamisen toimintamallin toteuttamiselle, yhteistyö Keravan kanssa, Tuusulan osuus 50 %. 


Kunnan johto

Osallisuustyö

Ruoka-aputoiminnan koordinaattori 1.12.2023- 31.12.2024

Perustelut: Hankkeelle on haettu valtionavustus 11/2023–12/2026, Tuusula hallinnoi hanketta, palkka- ja muut kustannukset katetaan hankarahoituksella sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja alueen kuuden kunnan toimesta, Tuusulan osuus riippuu valtion[1]avustuksen suuruudesta. 

Yhteiset palvelut

Kohdennettu asiakastyö/Maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut 

Erityisohjaaja 1.1.2024- 31.12.2024

Perustelut: Maahanmuuttajien ja vieraskielisten määrän kasvu, maahanmuuttajapalveluiden asiakasmäärän kasvu. Kustannukset katetaan valtiolta saatavilla laskennallisilla korvauksilla kustannusneutraalisti. 


Kohdennettu asiakastyö/Maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut 

Työllisyysohjaaja 1.1.2024- 31.12.2024

Perustelut: Määräaikaisuuden jatko. Uudet lakisääteiset tehtävät 1.1.2025 alkaen, suuri hallinnollinen muutos, joka on suunniteltava ja valmisteltava hyvin ennen vuotta 2025.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • että seuraavat uudet työsopimussuhteiset tehtävät perustetaan vuonna 2024: infravalvoja, turvallisuuskoordinaattori, ylläpitosuunnittelija, keittiövastaava (3 kpl), vastaava kokki, nuoriso-ohjaaja, konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja (6 kpl), varhaiskasvatuksen sosionomi (3 kpl) ja ict-suunnittelija
  • että seuraavat työsopimussuhteiset tehtävät täytetään vakituisesti vuonna 2024: kulttuurituottaja, koulunkäynninohjaaja (5 kpl), järjestelmäsihteeri, perhepäivähoitaja ja varhaiskasvatuksen avustaja
  • että seuraavat työsopimussuhteiset tehtävät täytetään määräaikaisesti vuonna 2024: ilmastokoordinaattori, ruoka-aputoiminnan koordinaattori, erityisohjaaja ja työllisyysohjaaja.

 

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • jättää asian pöydälle. 

Kokouskäsittely

Käsittelyn aikana esittelijä ehdotti asian jättämistä pöydälle. Kunnanhallitus päätti hyväksyä ehdotuksen yksimielisesti. 

Valmistelija

  • Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • että seuraavat uudet työsopimussuhteiset tehtävät perustetaan vuonna 2024: infravalvoja, turvallisuuskoordinaattori, ylläpitosuunnittelija, keittiövastaava (3 kpl), vastaava kokki, nuoriso-ohjaaja, konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja (6 kpl), varhaiskasvatuksen sosionomi (3 kpl) ja ict-suunnittelija
  • että seuraavat työsopimussuhteiset tehtävät täytetään vakituisesti vuonna 2024: kulttuurituottaja, koulunkäynninohjaaja (5 kpl), järjestelmäsihteeri, perhepäivähoitaja ja varhaiskasvatuksen avustaja
  • että seuraavat työsopimussuhteiset tehtävät täytetään määräaikaisesti vuonna 2024: ilmastokoordinaattori, ruoka-aputoiminnan koordinaattori, erityisohjaaja ja työllisyysohjaaja.

Päätös

Kunnanhallitus päätti ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • että seuraavat uudet työsopimussuhteiset tehtävät perustetaan vuonna 2024: infravalvoja, turvallisuuskoordinaattori, ylläpitosuunnittelija, keittiövastaava (3 kpl), vastaava kokki, nuoriso-ohjaaja, konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja (6 kpl), varhaiskasvatuksen sosionomi (3 kpl) ja ict-suunnittelija
  • että seuraava uusi työsopimussuhteinen tehtävä perustetaan jo alkaen 1.1.2024: nuoriso-ohjaaja
  • että seuraavat työsopimussuhteiset tehtävät täytetään vakituisesti vuonna 2024: kulttuurituottaja, koulunkäynninohjaaja (5 kpl), järjestelmäsihteeri, perhepäivähoitaja ja varhaiskasvatuksen avustaja
  • että seuraavat työsopimussuhteiset tehtävät täytetään määräaikaisesti vuonna 2024: ilmastokoordinaattori, ruoka-aputoiminnan koordinaattori, erityisohjaaja ja työllisyysohjaaja.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun, Kati Lepojärvi esitti muutosehdotuksen Johanna Sipiläisen kannattamana: "Esitämme, että perustetaan Hyrylään sijoitettu nuoriso-ohjaajan tehtävä jo alkaen 1.1.2024 eli lisätään talousarvioon 45000 euron henkilötyökustannus. Tehtävään tulee nimetä henkilö jo ennen palvelukeskuksen valmistumista nuorison parissa kasvavien erilaisten ongelmien vuoksi. Tätä tarvetta perustelevat mm. kouluterveyskyselyn pääosin huonontuneet tulokset sekä lisääntynyt päihteiden käyttö. Tällä satsauksella edistetään samalla hyvin Tuusulan lapsiystävällinen kunta -tavoitteita."

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosehdotus, on asia ratkaistava äänestämällä. Kunnanhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät "JAA" ja ne, jotka kannattavat Lepojärven tekemään muutosehdotusta, äänestävät "EI". 

Suoritetussa äänestyksessä annettiin

  • 5 "JAA"ääntä (Kalle Ikkelä, Arto Lindberg, Mika Mäki-Kuhna, Lilli Salmi, Laura Åvall)
  • 6 "EI"-ääntä (Outi Huusko, Elisa Laitila, Kati Lepojärvi, Ari Nyman, Johanna Sipiläinen, Mika Timonen)
  • 1 tyhjä (Anna Yltävä)

Puheenjohtaja totesi muutosehdotuksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi.

Viestinnän asiantuntija Timo Nurmi oli poissa asian käsittelyn ja päätöksen teon ajan. 

​​​​Tämän käsittelyn jälkeen pidettiin kokoustauko klo 20.03- 20.12.