Valtuusto, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 147 Hyrylän Rykmentinipuisto, aloite (lisäpykälä)

TUUDno-2023-2114

Ehdotus

Jussi Salonen esitti seuraavan Tuusulan puolesta ry:n valtuustoryhmän aloitteen: 

Tuusulan kunnan on aloitettava välittömästi Hyrylän Rykmentinpuiston Varuskunnanaukion suunnittelu. Tehtävään on varattava riittävät resurssit henkilöstössä, osaamisessa ja rahoituksessa.

Tuusulan kunnan on noudatettava aiempia päätöksiään, joissa todetaan asemakaavan  muuttamisen tarve ja sen selvittäminen. Samassa yhteydessä on ryhdyttävä asemakaavan muuttamiseen, mikäli Varuskunnanaukion toiminnallisuus, uimahallin laajennus ulkoaltaineen ja oleskelualueineen sitä edellyttää.

Hyrylän keskusta on suuressa myllerryksessä. Rakennuksia puretaan, uusia rakennetaan.  Hyrylän luonne muuttuu. Entinen tori on vain muisto eikä tällä hetkellä ole minkäänlaisia suunnitelmia uuden torin tai vastaavan tapahtuma-, oleskelualueen suunnittelemiseksi. (kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen sähköposti 20.9.2023 vastauksena tiedusteluun).
 
Kuntalaisten viihtyvyyden ja Hyrylän vetovoiman edistämiseksi on toteutettava uimahallin yhteyteen uudenlainen maauimala, ”kylän keidas”, ja tehdä nurmialueesta tuusulalaisten tapahtuma- ja kaupunkipuisto. Vuosien mittaan keskustojen vetovoimatekijät ovat muuttuneet. Yhä tärkeämmiksi ovat tulleet vapaat puisto-tapahtuma-alueet kaupunkien keskustoissa. Tässä hyviä esimerkkejä ovat Järvenpään Rantapuisto, Helsingin Esplanadi.  

Perustelu:  
Aiheesta on tehty aiemmin 5.9.2017 valtuustoaloite Maauimalan/ulkoaltaan rakentaminen  Tuusulan uimahallin yhteyteen (SDP-valtuustoryhmä).

Valtuuston 4.6.2018 hyväksymässä vastauksessa aloitteeseen todetaan:

”Uimahalli sijoittuu valtuuston 8.5.2017 hyväksymän Rykmentinpuiston asemakaavan ja  asemakaavan muutoksen alueelle. Kaava on lainvoimainen. Tätä ennen laajemmalle alueelle  laadittiin asemakaavaluonnos, molempien kaavojen havainnekuvissa on esitetty uimahallin laajennus ja ulkoallas. Lainvoimaisessa kaavassa kortteli ja laajennus ovat luonnokseen  verrattuna pienempiä. Korttelialueen muutostarve tulee tutkia tarkasti myös maauimalan  rakentamisen kannalta kun uimahallin laajentaminen tulee ajankohtaiseksi.”  

Aiheesta on tehty 12.11.2018 §138 tehty valtuustoaloite: ”Ulkouima-altaan rakentamisen  vauhdittaminen Tuusulan uimahallin yhteyteen” (vastuullinen oikeisto Sanna Kervinen).  

Aloitteesta antoi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta vastauksen kunnanhallitukselle  kokouksessaan 28.3.2019.  

Vastaus aloitteeseen on ollut kunnanhallituksen käsittelyssä 22.2.2021, mutta se on tuolloin  jäänyt pöydälle. Vielä runsas 2,5 vuotta myöhemmin aloite ei ole tullut uudestaan kunnanhallituksen ja sitä kautta valtuuston käsittelyyn.    

Edelleen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 28.3.2019:
 
”Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsitteli  maauimalan tarveselvityksen kokouksessaan  3.9.2020 ja kuntakehityslautakunta kokouksessaan 16.9.2020. Koska uimahallin alueen asemakaava ei tue kaikkia selvityksessä esitettyjä vaihtoehtoja, kuntakehityslautakunta velvoitti päätöksessään toimialueen ryhtymään selvittämään  asemakaavan muuttamista. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa maauimalaselvityksen mukaisten vaihtoehtojen toteuttamisen.  
Päätöksen pohjalta käynnistyi jatkotyö, jossa tarveselvityksessä esiin tulleita vaihtoehtoja ja  vaikutuksia asemakaavaan tarkasteltiin lähemmin.”
 
Tekninen lautakunta on kokouksessaan 18.4.2023 ja kunnanhallitus kokouksessaan 8.5.2023 käsitellyt uimahallin peruskorjausta.

Valtuusto on 29.5.2023 osavuosikatsauksen yhteydessä tehnyt määrärahamuutoksen: ”Investointien määrärahan siirtona esitetään siirrettäväksi uimahallin kassatilan ja aulan muutostöille varattu 200 000 euroa uimahallin peruskorjauksen suunnitteluun. Uimahallin kuntotutkimuksen perusteella on todettu, että uimahallin peruskorjaus tulisi toteuttaa vuoden 2024 aikana.”  

Tuusulassa maanantaina 9. päivänä lokakuuta 2023  
Tuusulan puolesta ry:n valtuustoryhmä   
 

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.