Kuntakehityslautakunta, kokous 13.6.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Mahlamäen ET-7 tontti, Parsitie 2, kaavamuutoshakemus

TUUDno-2018-471

Valmistelija

  • Pia Sjöroos, kaavoituspäällikkö

Perustelut

Perustelut

Kaava- ja kaavamuutoshakemusten käsittely

Jos maanomistaja tekee aloitteen kaavan muuttamisesta tai laatimisesta ja alueen kaavoittaminen koskee maanomistajan etua, oikeutta ja velvollisuutta sillä tavoin välittömästi, on hänellä oikeus saada kunnan viranomaisen ratkaisu aloitteeseensa. Asemakaavoja koskevat hakemukset käsitellään kuntakehityslautakunnassa ja kunnanhallituksessa. Mikäli hakemuksesta tehdään myönteinen päätös, laaditaan hakijan ja kunnan välille kaavoituksen käynnistämissopimus kun hanke on todettu I-prioriteetin hankkeeksi eli ns. kärkihankkeeksi. Käynnistämissopimuksen hyväksymisen jälkeen kaavahanke käynnistyy. Mikäli hanke todetaan vähäiseksi kaavamuutokseksi, kaavoitus voi käynnistyä saapuneiden hakemusten jonojärjestyksen tai tarveharkinnan mukaan.

Mikäli kuntakehityslautakunta ja kunnanhallitus tekevät kielteisen päätöksen kaavamuutoshankkeeseen, hakija voi tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka käsittelee kunnanhallitus. Tästä kunnanhallituksen oikaisuvaatimuksen käsittelypäätöksestä voi valittaa - maanomistajan aloitteeseen annettu kunnan viranomaisen ratkaisu kaavan muuttamisesta tai laatimisesta on valituskelpoinen ja siitä voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 4.4.2003 t. 851). Myös kunnan päätös, jolla maanomistajan aloitteesta vireille tulleen kaavahankkeen valmistelu on keskeytetty, on valituskelpoinen ja tästäkin voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 27.10.2009 t. 2628). Kunnanhallituksen päätöksestä tulee tehdä ensin oikaisuvaatimus. Sen sijaan kunnan omasta aloitteesta tehty päätös kaavan muuttamisesta on vain valmistelua eikä tästä päätöksestä voi valittaa (KHO 2003:16).

Hakemus

Maanomistaja hakee asemakaavan muutosta Mahlamäessä, asuinalueen keskellä sijaitsevalle ET-7 tontille, joka yhdyskuntateknistä huoltoa palveleva tontti. Asemakaavan mukaista ET-7 tonttia haetaan muutettavaksi asumisen kortteliksi. Alueella sijaitsee varastorakennuksia sekä ulkovarastointialueita. Tontin välittömässä läheisyydessä on asuinrakennuksia. Hakija perustelee muutosta toiminnan muutoksella ja sillä, että alueella ei enää ole tarvetta varastokäytölle.

Harkinta

Mahlamäessä Parsitie 2:n ET-7 tontti sijaitsee kohdassa, jonka uusi valmistella oleva yleiskaava osoittaa asuinalueeksi. Sijainti asuinalueen keskellä tässä kohdin, ennen Koillis-Hyrylän alueen kehittymistä, ei tule muita mahdollisia käyttötarkoituksia kuten julkisia tai kaupallisia palveluita, koska sijainti ei ole liikenteellisesti näihin soveltuvin ja toisaalta alueen koko esimerkiksi koulutonttina ei ole riittävä. Asemakaavan muutos hakijan osoittamalla tavalla on kunnan kannalta kannatettava ratkaisu. Se edistää kuntarakenteen tiivistymistä ja järkevää täydennysrakentamista jo olemassa olevan infran varrelle.

Johtuen kunnan kannalta kiireellisemmistä asemakaavahankkeista ei muutosta kannata kuitenkaan käynnistää kärkihankkeena.

Ehdotus

Esittelijä

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle,

  • että kaavamuutos merkitään II-prioriteetin hankkeeksi.

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.