Tekninen lautakunta, kokous 17.4.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Koulutie-Urpolantie-Kuntotaival korotettu liittymä, katusuunnitelmaehdotuksen hyväksyminen

TUUDno-2017-108

Valmistelija

  • Suvi Honkanen, suunnitteluinsinööri, suvi.honkanen@tuusula.fi

Perustelut

Koulutie-Kuntotaival-Urpolantie liittymä sijoittuu noin 100 metrin etäisyydelle Kellokosken koulusta.

Katusuunnitelmaehdotus, piir.no 1964/1-3,10-11,15-16,19-20, 23 ja 26 on ollut nähtävillä 1.3.-14.3.2018 Tuusulan kunnan yhdyskuntatekniikassa (kunnantalolla), Kellokosken kirjastossa sekä kunnan karttapalvelussa.

Katusuunnitelmaan kuuluvia toimenpiteitä:

  • Koulutien katurakenteiden saneeraaminen välillä Pohjanojantie-Kuntotaival
  • Vesihuollon saneeraus (jätevesi ja vesijohto)
  • Sadevesiviemäröinnin rakentaminen
  • Kotikonnunpolun katurakenteiden saneeraaminen
  • Valaistuksen saneeraaminen
  • Kuntotaipaleen rakentaminen uuden kaavan mukaiselle paikalle
  • Koulutie-Kuntotaival-Urpolantie liittymän korottaminen
  • Kevytväylän rakentaminen Koulutielle välille Urpolantie-Pohjanojantie (Koulutien pohjoispuoli)
  • Kevytväylän rakentaminen Urpolantielle välillä Koulutie-Siltalantie
  • Koulutie-Urpolantie liittymän mitoituksessa on otettu huomioon Urpolantien suuntaan kääntyvien suurten ajoneuvojen kääntösäteet niin, että suojatiesaarekkeet ovat yliajettavia. 

Suunnitelmaehdotuksesta on nähtävillä olo aikana jätetty yksi muistutus: 

"Otattehan huomioon, että uudesta liittymästä pääsee kääntymään kummastakin suunnasta Urpolantielle täyspitkällä 25m yhdistelmällä jäisellä kelilläkin. Tilasin eilen kattoristikoita kotimme (Hämeenojantiellä) autokatoksen laajennukseen, pienetkin ristikot tulevat yhdistelmäautossa. Pitkien autojen kuljettajat ovat kommentoineet uuden Koulutien linjausta ahtaaksi. Ehtiikö katsoa eteenpäin riittävästi juoksevia lapsia, kun pitää vahtia peileistä ettei perävaunu karkaa reunakiveykselle. Ajattelen, että mistä uudelle kevytliikenteenväylälle tulee kulkijat välille Urpolantie-Pohjanojantie? Toisella puolen Koulutietähän on jo väylä. Toivottavasti vanhaa Koulutien pohjaa ei kaiveta ylös Pohjanojantielle asti ja ajeta uusia aineksia tilalle kuten koulun kohdalla tehtiin. Tämä tuntuisi kuntalaisten rahojen ja luonnonvarojen tuhlaamiselta koska olemassa oleva tie on pinnoitetta lukuun ottamatta käyttökelpoisen oloinen."

Vastine:

Kadulla ajettaessa kuljettajan tulee huomioida vallitsevat keliolosuhteet ja sovittaa ajonopeutensa kunkin tilanteen mukaan. Kadun poikkileikkaus on mitoitettu Koulutiellä niin, että se alentaa ajonopeuksia koulun kohdalla.

Urpolantien liittymä ei ole ainut yhteys Koulutien pohjoispuolelle, vaihtoehtoisena reittinä voi käyttää esimerkiksi Pohjanojantietä tai Omenalahdentietä. Liittymäalueita ei voida mitoittaa yksittäisten tai kertaluontoisten tapahtumien mukaan, vaan suunnitelmissa tulee huomioida myös liikenneturvallisuus ja kaavan asettamat rajoitteet.

Liittymään suunnittelut suojatiesaarekkeet on suunniteltu yliajettavina suurien ajoneuvojen varalle. 

Koulutien pohjoispuolelle rakennetaan kevytväylä, jotta koululaisten ja muun kevyenliikenteen ylimääräisiltä kadun ylityksiltä vältyttäisiin. Rakennettava kevytväylä palvelee Koulutien pohjoispuolen asukkaita esimerkiksi Siltalantien ja Pohjanojantien asukkaita.

Koulun kohdalle rakennetun Koulutien osuuden kohdalla rakennekerrokset uusittiin, koska katu jouduttiin kaavamuutoksen myötä siirtämään täysin uuteen paikkaan.

Tässä suunnitelmaehdotuksessa esitetyn Koulutien osuuden rakennekerrokset uusitaan, jotta kadun rakennekerrokset saadaan routa- ja kantavuusmitoituksen vaatimalle tasolle. Lisäksi rakennekerrokset täytyy uusia tasaukseen tehtävien muutosten vuoksi. Koulutien tasausta muutetaan kadun kuivatuksen parantamiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää 

  • hyväksyä Koulutie-Kuntotaival-Urpolantie katusuunnitelmaehdotuksen, piir.no 1964/1-3,10-11,15-16,19-20, 23 ja 26
  • määrätä maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti katusuunnitelmien hyväksymispäätöksen tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kiinteistöjen omistajat ja haltijat, Petri Juhola, Matti Karppi, Jyrki Sjöblom, Marja Jokinen