Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 15.8.2023

§ 96 Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen strateginen tavoiteohjelma 2024-2027

TUUDno-2023-1393

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kuluva strategiakausi on päättymässä vuoden 2023 lopussa. Ympäristökeskuksessa on valmisteltu uutta strategista tavoiteohjelmaa vuosille 2024-2027. Lautakunta on osallistunut strategitavoiteohjelman työstämiseen seminaarissa 31.3.2023. Strateginen tavoiteohjelma tulee lautakunnan hyväksyttäväksi elokuussa 2023 vuoden 2024 palvelusopimuksen ja talousarvion käsittelyn yhteydessä. Jotta lautakunnalla olisi mahdollisuus käsitellä ohjelma aikataulussa, käydään luonnoksesta lyhyt lähetekeskustelu ympäristökeskuksen johtajan esittelystä. 

Ehdotus

Esittelijä

Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta merkitsee tiedoksi strategialuonnoksen ja evästää tarvittaessa ympäristökeskuksen johtajaa sen viimeistelyssä.

Päätös

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta merkitsi tiedoksi strategialuonnoksen ja kävi asiasta alustavan lähetekeskustelun. Kokouksessa esitetty aineisto liitetään pöytäkirjaan ja lautakunnan jäsenten lisäkommentit luonnoksesta voi toimittaa ympäristökeskuksen johtajalle sähköpostitse juhannukseen mennessä.  

Valmistelija

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Perustelut

Strategiaprosessi

Keski-​Uudenmaan ympäristökeskuksen kuluva strategiakausi on päättymässä vuoden 2023 lopussa. Ympäristökeskuksessa on valmisteltu uusi strateginen tavoiteohjelma vuosille 2024-​2027.

Strategiaa on työstetty päälliköiden kesken sekä neljässä koko henkilöstön toimistokokouksessa 2022 ja kesäkuun 2023 välillä. Ympäristölautakunta ja sopijakuntien edustajat työstivät aineistoa strategiaseminaarissa maaliskuussa. Lautakunta kävi strategialuonnoksesta lähetekeskustelun kokouksessaan 13.6.2023.

Työskentelyn aluksi teimme päälliköiden kesken analyysiä ympäristökeskuksen nykytilasta, resursseistamme sekä palveluistamme ja asiakkaistamme. Ensimmäisessä toimistokokouksessa tutustuimme henkilöstön kanssa sopijakuntien strategioihin ja mietimme, missä voimme auttaa sopijakuntia toteuttamaan omia tavoitteitaan. Toisessa toimistokokouksessa pohdimme henkilöstön kanssa toimintaympäristöä, jossa toimimme nyt ja millaiseksi arvioimme tulevaisuuden. Sitten mietimme ympäristökeskuksen visiota ja erityisesti sitä, mitä kukin itse olisi valmis tekemään halutun lopputuloksen eteen.

Strategiaseminaarissa maaliskuun lopussa lautakunnan jäsenet, sopijakuntien edustajat ja muutama edustaja jokaisesta yksiköstä työstivät ympäristökeskuksen arvoja ja visiota eteenpäin ja pohjustivat sitä, millaista toimintaa eri sidosryhmät, kuten asiakkaat, sopijakunnat ja lautakunta meiltä odottavat.

Toukokuussa työstimme päälliköiden kanssa alustavia strategisia tavoitteita ja jatkoimme työtä toimistokokouksessa henkilöstön kanssa kesäkuussa miettien myös millä toimenpiteillä tavoitteita voisi edistää.

 

Strateginen tavoiteohjelma 2024-27

Ohjelma koostuu neljästä osasta, jotka ovat missio, visio, arvot ja strategiakauden tavoitteet. 

Missio

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus huolehtii sopijakuntiensa ympäristöterveydenhuollon ja ympäristönsuojelun tehtävistä asiakkaidensa ja ympäristön parhaaksi neuvoen, kehittäen ja tuottaen laadukkaita ja taloudellisia palveluita.

Missiota on kehitetty aikaisemmasta hieman lisäämällä mukaan neuvomista ja kehittämistä, sillä erityisesti sopijakunnat toivovat meiltä aktiivisempaa otetta ja tukea erilaisissa asiantuntemusaloihimme kuuluvissa asioissa.

 

Visio:

Ympäristökeskus on näkyvä ja arvostettu asiantuntijaorganisaatio,

•        joka on viranomaisena tasapuolinen ja luotettava,

•        josta on helppo saada tietoa, neuvoa ja ohjeita,

•        joka rakentaa yhteistyötä sidosryhmien kanssa,

•        joka viestii aktiivisesti ja on helposti lähestyttävä, ja

•        jossa on hyvä tehdä töitä ja kehittyä.

 

Visio on laadittu henkilöstön ideoinnin pohjalta ja sitä on työstetty lautakunnan ja sopijakuntien edustajien kanssa. Siinä näkyy paitsi ympäristökeskuksen korkeasti koulutetun ja asiantuntevan henkilöstön oma toive ympäristökeskuksesta arvostettuna asiantuntijaorganisaationa myös sopijakuntien ilmaisema tarve tiiviimpään yhteistyöhön ympäristökeskuksen kanssa.

 

Arvot

Vastuullisuus I Oikeudenmukaisuus I Asiantuntevuus I Yhteistyökyky ja avoimuus

Ympäristökeskuksen arvot ovat periaatteita, joiden mukaan haluamme työskennellä. Uusina arvoina mukaan nousivat tälle strategiakaudelle asiantuntevuus ja vastuullisuus, jotka tukevat visiossa määriteltyä tavoitetta.

 

Strategiakauden tavoitteet

  1. Ympäristönsuojelun vesistön- ja luonnonsuojelutyö on aktiivista ja vaikuttavaa
  2. Ympäristövalvonta kehittää suunnitelmallista valvontaa
  3. Terveysvalvonta säilyttää toimintakykynsä haasteellisessa toimintaympäristössä
  4. Ammattimaisen ja laajamittaisen eläintenpidon valvontaa kehitetään
  5. Toimimme yhdessä muiden viranomaisten, sopijakuntien ja muiden sidosryhmien kanssa
  6. Kehitämme ympäristökeskuksen asiakastyötä
  7. Ympäristökeskuksen henkilökunta voi hyvin

 

Työssä asetettiin seitsemän strategista tavoitetta, joista neljä ensimmäistä ovat kunkin palveluyksikön (pl. hallinto) nimikkotavoitteita ja kolme koko ympäristökeskuksen yhteisiä. Niiden alle valitaan vuosittain taloussuunnitelmassa konkreettiset toimenpiteet, joiden toteutumista seurataan osavuosikatsauksissa kolme kertaa vuodessa.

Ympäristönsuojeluyksikkö pyrkii vaikuttavaan vesistön- ja luonnonsuojelutyöhön. Työlle haetaan mahdollisuuksien mukaan ulkopuolista rahoitusta. Ympäristövalvonta on valinnut kehittämiskohteekseen suunnitelmallisen valvonnan, jossa on tarpeen kehittää ja yhtenäistää käytäntöjä siten, että asiakkaiden kohtelu on tasapuolista riippumatta toimialasta, sijaintikunnasta tai vastuutarkastajasta.

Terveysvalvonta on tulevina vuosina murroksessa johtuen muuttuvista valtion linjauksista koskien työn organisoimista. Lisäksi yksikössä on alkavalla strategiakaudella eläköitymässä useita talossa pitkään työskennelleitä henkilöitä. Terveysvalvonnan tavoitteena on säilyttää hyvä toimintakyky ja palvelutaso läpi strategiakauden huolimatta toimintaympäristön uhkatekijöistä. Eläinlääkintähuolto on saanut tarvitsemansa lisäresurssin eläintenpidon valvontaan ja sen tavoitteena on kehittää ammattimaisen ja laajamittaisen eläintenpidon valvontaa. Tavoite periytyy nykyiseltä strategiakaudelta eikä siihen ole aikaisemmin ollut resursseja.

Yhteisillä tavoitteilla määritellään tahtotila koskien yhteistyötä, asiakaspalvelua ja henkilöstöä ja niiden saavuttamiseen tarvitaan koko ympäristökeskuksen panosta. Ympäristökeskus on organisatorisen asemansa takia hiukan irrallinen toimija Keski-Uudellamaalla. Kehitämme olemassa olevaa yhteistyötä ja luomme uusia toimintatapoja muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa samalla selkiyttäen toimivaltakysymyksiä viranomaistehtävissä. Ympäristökeskuksessa pyritään asiakkaita hyödyttävään, tasapuoliseen ja ripeään asiakaspalveluun mm. työohjeiden ja asiakastyytyväisyyskyselyiden avulla. Ympäristökeskus seuraa ja kehittää henkilöstön työhyvinvointia.

 

Ehdotus Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen strategiseksi tavoiteohjelmaksi 2024 - 2027 on liitteenä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan Keski-Uudenmaan strategien tavoiteohjelman 2024 - 2027 kyseisten vuosien taloussuunnitelmien ja niissä asetettavien vuositavoitteiden perustaksi
  • että vuosien 2024 - 2027 taloussuunnitelmia voidaan strategisessa tavoiteohjelmassa esitettyjen tavoitteiden lisäksi täydentää ohjelmaa tukevilla ja ajankohtaisilla muilla vuositavoitteilla.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181