Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 23.8.2023

§ 65 Tuusulan kunnan elinvoimaohjelma 2023-2030, lausunto

TUUDno-2022-1873

Valmistelija

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi
  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on kokouksessaan 19.4.2023 päättänyt pyytää kasvatus- ​ja sivistyslautakunnan ja kulttuuri- ​ja vapaa-​aikalautakunnan lausuntoa Tusina tekoja -​Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-​2030.  

Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö keino-​ohjelmaa. 

Kuntalaiset, yrittäjät, ​järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, ​puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta. 

Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023-​2030. Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, ​työllisyyskehitys, ​sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, ​viihtyisyys, ​identiteetti, vuorovaikutus). 

Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy, kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä.  Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, ​joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta. 

Elinvoimaohjelman kolme päätavoitetta ovat: 

1. Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti 

2. Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti 

3. Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille 
 

Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa -​tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi. 

Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -​hallitukselle. 

Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta. 

 
Sivistyksen lautakuntien lausunto 

Kasvatus- ja sivistyslautakunta ja kulttuuri- vapaa-aikalautakunta kiittävät selkeästä ja tiiviistä Tusina Tekoja -elinvoimaohjelmasta vuosille 2023-2030 ja toteavat lausunnossaan seuraavaa: 

Ohjelma hahmottuu kunnan eri toimialojen toimintaa kokoavaksi ja asettaa yhteiset, selkeät tavoitteet. Ohjelman helppolukuisuus ja lähestyttävyys ovat tärkeitä asioita. Tiivis paketti on ymmärrettävä, eikä tavoitteita ole asetettu liikaa. Tuntuu kuitenkin, että ohjelman kokonaisuus jää joiltain osin melko yleisluontoiseksi. Elinvoimaohjelma ohjaa yhteistyöhön ja siiloutuneen toiminnan välttämiseen. Sivistyksen lautakunnat tunnistavat sivistyspalveluiden vaikutuksen sekä kovan että pehmeän elinvoiman kannalta on merkittäväksi. Toiveena on, että elinvoimaohjelma onnistuu kokoamaan toimijat tavoitteiden ja toimenpiteiden ja niiden arvioinnin äärelle. 

Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti 

Elinvoimaohjelman tavoite tuusulalaisten yhteisöjen aktiivisuudesta on hyvä ja kannatettava, ja tämän tavoitteen osalta kunnassa on jo paljon onnistumisen kokemuksia. Onnistumisten taustalla on erityisesti paikallisen yhteisön mukanaolo kunnan toimijoiden kumppanina ja tukena. Sivistyksen työssä tämä on näkynyt esimerkiksi vapaa-aikapalveluiden tuottamisessa (Tuusulan kunnan latuverkoston, Tuusulanjärven talven, Rusutjärven ja Kellokosken talviuintipaikkojen ylläpito ja Jokelan kuntorata- ja virkistysalueen valmistuminen), joissa paikalliset yhteisöt ovat olleet korvaamattomia. Elinvoimaohjelman toivotaan tuovan lisää painoarvoa ja keinoja paikallisten yhteisöjen kannustamiseen ja aktivointiin. 

Elinvoimaohjelma nostaa tavoitteeksi sivistyksessäkin tärkeäksi koetut tilat ja puitteet tapahtumien järjestämiselle. Kunta toimii tiloja tarjotessaan yhteisöjen oman toiminnan mahdollistajana. Kunta tarjoaa tiloja erilaisille tapahtumille ja toiminnalle eri puolilla Tuusulaa jo nyt. Olisi tarpeen hahmottaa, onko tavoite jo saavutettu vai tuleeko elinvoimaohjelman myötä uutta tavoitteistoa puitteiden tarjoamiselle. Sivistyksen lautakunnat toivovat, että tilojen tarjoamisessa tehtyä hyvää työtä jatketaan yhteistyössä edelleen. 

Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti 

Elinvoimaohjelma painottaa Tuusulanjärven virkistyskäytön kehittämistä. Sivistyksen lautakunnat näkevät, että myös Tuusulanjärven ympäristöä tulisi kehittää virkistyskäytössä laajemmin.  Vuonna 2017 käynnistyneen Tuusulanjärven ja jokilaakson kehittämisohjelman tavoitteena on lisätä alueen houkuttelevuutta parantamalla järven virkistyskäyttöä ja saavutettavuutta. Järven ympäristö on jopa 100 000 asukkaan aktiivisessa käytössä. Ohjelmassa on vuosien aikana eri hankkeissa parannettu järven kuntoa ja saavutettavuutta sekä alueen palveluja ja kulkuyhteyksiä. Hankkeessa on mukana kunnan eri toimialueita ja Keski-Uusimaan ympäristökeskus. 

Aktiivisen viestinnän tavoitteessa sivistyksen lautakunnat pitävät tärkeänä viestimistä sekä kunnan nykyisille että uusille asukkaille. Viestinnän kehittäminen myös lapsia ja nuoria tavoittavin keinoin olisi tärkeää. 

Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille 

Elinvoimaohjelmassa on tuotu esille yritysten valmiudet kansainvälisen työvoiman työllistämiseen. Yritysten ohella kunnan omien valmiuksien parantamiseen kieli- ja kulttuurikysymyksissä ja monikulttuuristen asukkaiden ja työntekijöiden houkuttelemisessa on panostettava. Englanninkielinen viestintä ovat hyvä tavoite, ja sivistyksen toimialueella on tunnistettu viestintätarvetta muissakin kielissä, esimerkiksi ruotsiksi, venäjäksi ja arabiaksi. Monikielisen viestinnän toteuttamiseen tarvitaan käännöspalveluiden hyödyntämisen lisäksi kunnan omaa osaamista, jotta pystyttäisiin viestimään riittävän ajantasaisesti keskeisistä arjen asioista. 

Elinvoimaohjelmassa määritetyt tavoitteet englanninkielisistä palveluista ja yritysten kansainvälistymisen mahdollisuuksien tukemisesta antavat linjaa ja tukea sivistyksen toimialueella englannin kielirikasteisen varhaiskasvatuksen laajentamiseen, kielikylpytoiminnan aloittamiseen ja englanninkielisen opetuksen polun kehittämiseen esi- ja perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Kunnan kansainvälisyyssuunnitelmaan tulisi saada elinvoimaohjelman lisäksi monikielisyyteen, monikulttuurisuuteen ja kansainvälisen työvoiman houkuttelemiseen tähtääviä toimia. 

Kuvitus tukemaan tavoitteita 

Materiaaliin valittu kuvitus on isossa roolissa ja tukee elinvoimaohjelman sisältöjä. Tekstin lisäksi kuvat välittävät vahvaa ja välitöntä viestiä Tuusulan elinvoimaan vaikuttavista nykyisistä ja tulevista tekijöistä. Kuvitukseen toivottaisiin näkyviin tavoitteiden mukaisesti monikulttuurisuutta ja kansainvälistymistä tukevaa sisältöä. Kolmen kuntakeskuksen tunnistettava visuaalinen ilme olisi hyvä löytyä myös kuvista. Visuaaliseen ilmeeseen liittyen aloitus- ja lopetusdian valkoista hallitsevaa aaltomuotoilua ehdotetaan poistettavaksi. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää antaa Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-2030 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.