Tekninen lautakunta, kokous 20.9.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 125 Talousarvio 2018; teknisen lautakunnan taloussuunnitelman investointiesitys 2018-2022 (lisäpykälä)

TUUDno-2017-535

Valmistelija

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi
  • Ritva Lappalainen, projektijohtaja
  • Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on 14.8.2017 § 348 käsitellyt vuoden 2017 talousarvion laadintaa. Kunnanhallitus ei ole pykälässään ottanut kantaa investointien suuruuteen, mutta kehyslaskelman mukaan investointien taso vuonna 2018 nousee 41 miljoonaan euroon ja on tulevinakin vuosina oin 40 miljoonassa eurossa.

Kuntakehitys ja tekniikka on koonnut liitteeseen alustavan kohdeluettelon määrärahatarpeineen. Ajoitus noudattaa suurelta osin Tuusulan kunnan valtionavustusten, maankäyttösopimusten tai muiden sitoumusten määrittämää toteutusaikataulua ottaen myös huomioon tämän hetkisen kaavoitusohjelman ja asuntorakentamisohjelman luonnoksen. Resurssien puitteissa toteutetaan myös em. taloudellisten sitoumusten ulkopuolisia liikenneturvallisuus, saneeraus- ja viheraluehankkeita.

KUNNALLISTEKNIIKKA

Kunnallistekniikan investoinnit painottuvat vuonna 2018 uusien asuinalueiden ja niiden yhteydessä olevien viheralueiden rakentamiseen. Näistä merkittävimmät ovat Anttilanranta I:n, Puustellinmetsän, Rykmentinpuiston keskuksen, Monion, Lahelanpelto II:n ja Kartano I:n kaava-alueet. Osalle em. alueista on myönnetty ARA-rahoitusta, joka umpeutuu vuonna 2018, osa alueista kytkeytyy sopimuksin asuntomessuihin ja osa alueista on sopimuksin luvattu rakentaa siten, että ne ovat asuntorakentamisvalmiudessa vuoden 2018 aikana. Kellokoskella saatetaan päätökseen Keravanjoen virkistyskäytön kasvattamiseen tähtäävä hanke rakentamalla voimalaitoksen yhteyteen tekninen kalatie.

Saneerauskohteita ja liikenneturvallisuushankkeita ei resurssisyistä toteuteta samassa määrin kuin edellisinä vuosina. Uusista saneeraushankkeista pidättäydytään lähivuosina pääsääntöisesti, joskin saneeraussuunnittelua jatketaan edelleen. Saneerauksista saatetaan loppuun jo aloitetut alueet Mattilassa ja Pappilassa. Liikenneturvallisuushankkeissa keskitytään vain kaikkein tärkeimpiin kohteisiin ja kohteisiin, jotka sijoittuvat kunnan katuverkostoon. Liikenneturvallisuushankkeissa Koskenmäentien kehittäminen on merkittävin suunnittelukohde.

Valtion maanteihin kohdistuvista hankkeista (nk. muut pitkävaikutteiset hankkeet) lähivuosien merkittävin hanke on vt45:n saneeraus välillä Koskenmäki-Häriskivi ja ja mt 136:n saneeraus välillä Koskenmäki-Vaunukangas. Rakennustyöt aloitetaan vuoden 2018 alkupuolella. Myös Kulloontielle ja Järvenpääntielle kohdistuu lähivuosina merkittäviä investointeja Rykmentinpuiston alueen kaavoituksen etenemisen myötä.

Merkittävimpiä kunnallistekniikan suunnittelukohteita ovat Rykmentinpuiston keskus, Kirkonmäki ja Kellokosken keskus sekä kaavoituksen aikataulusta riippuen Häriskivi, Lahelanpelto III ja Hökilä. Hulevesien hallinnan parantamiseksi suunnitellaan koekohteina asuinalueiden avo-ojaverkoston kunnostuksia Riihikalliossa ja Kellokoskella.

Puistoista merkittäviä rakennuskohteita ovat Puustellinmetsän asuntomessualue sekä Jokelan Peltokaaren alue. Lisäksi kehitetään Tuusulanjärven eteläosan viheralueita. Nämä kehityshankkeet saattavat ajoittua useammalle vuodelle riippuen mm. toteutukseen hyväksyttävien hankkeiden laajuuksista ja niiden vaatimista mahdollista ympäristöluvista.

Kuntakehityksen ja tekniikan toimiala esittää, että valtuusto hyväksyy liitteessä esitetyn kunnallistekniikan kokonaismäärärahan. Tekninen lautakunta jakaa määrärahan kunnallistekniikan rakentamisohjelman hyväksymisen yhteydessä tammikuussa 2018 seuraavasti:

  • kadut ja liikenneväylät,
  • puistot ja leikkipaikat
  • vesistöt, urheilu- ja ulkoilualueet
  • jätehuolto
  • kustannusosuudet Liikenneviraston hankkeista

Vesihuollon investoinnit toteuttaa pääsääntöisesti Kunnallistekniikan rakentamisyksikkö, joten liitteenä olevassa yhteenvedossa on mukana myös Vesihuoltoliikelaitoksen investoinnit, joista päättää liikelaitoksen johtokunta.


RAKENNUKSET

Tekninen lautakunta ja sen alainen Tilakeskus vastaa kunnan omistamien kinteistöjen ja niissä olevien rakennusten, rakennelmien ja piha-alueiden rakentamisesta, kiinteistönhoidosta, teknisestä kunnosta ym. sekä kiinteistöomaisuuden kehittämisestä ja arvon säilymisestä. Tilahankkeiden toteuttamisohjeen mukaan käyttäjähallintokunnat tekevät esitykset uudisrakennus-, perusparannus- ja laajennushankkeiden priorisoinnista,ajoituksesta ja määrärahan varaamisesta taloussuunnitelmaan. Valtuusto hyväksyy investointiohjelman, johon toimialat ovat tehneet omat esityksensä.

Päätökset korjaus- ja uudisrakennushankkeiden määrärahan jakamisesta eri hankkeille tekee tekninen lautakunta, joka myös seuraa määrärahan käyttöä erillisen, vuosittain laadittavan työohjelman mukaisesti. Työohjelman määräraha sisältyy talousarvioesityksen investointiohjelmaan.

Kunnan käytännön mukaisesti rakennushankkeille on esitetään rakentamisrahaa hankesuunnitelman ja siinä olevan tavoitekustannusarvion hyväksymisen perusteella. Muutoin kyse on lähinnä suunnittelusta ja/tai vuosikorjauksista ja muista, pienistä kunnostushankkeista.

Tuusulan kunnan rakennusinvestoinnit vuonna 2018 ovat arviolta noin 11,8 M€. Investoinneista merkittävimmät ovat Kellokosken yhtenäiskoulun laajennus ja Etelä-Tuusulan "Monio" lukio-kulttuuritalon suunnittelu ja rakentamisen valmistelu.

KONEET JA KALUSTO

Kuntakehityksen ja tekniikan toimiala esittää valtuustolle, että kunnalle hankittaisiin liitteen mukaisia koneita ja kalustoa. Merkittävin hankinta on uusi tiekarhu. Sillä korvataan nykyisin käytössä oleva tiekarhu, joka on vuosimallia 2005.

Lisätiedot:

  • yhdyskuntatekniikan päällikkö Petri Juhola, p. 040 314 3566
  • tilakeskuksen päällikkö Ritva Lappalainen, p. 040 314 3550
  • liikelaitoksen johtaja Jukka Sahlakari, p. 040 314 3563
  • talous- ja asiakaspalvelupäällikkö Jussi Rantala, p 040 314 3502
  • kunnossapitopäällikkö Jari Huttunen, p. 040 314 3557

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi
  • Ritva Lappalainen, projektijohtaja

Tekninen lautakunta päättää

  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi liitteen mukaisen kunnallistekniikan ja tilakeskuksen investointiesityksen vuosille 2018–2022 (yhdistelmätaulukko)
     
  • hyväksyä liitteen mukaisen kunnallistekniikan rakentamisohjelman alustavan kohdeluettelon
     
  • hyväksyä liitteen mukaiset tilakeskuksen investoinnit
     
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ketek esimiehet ja hallinto