Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 13.6.2023

§ 75 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimus viranhaltijapäätökseen 1347-2023, Erityisluokanopettajan määräaikaiseen virkaan valinta ajalle 1.8.2023-​31.7.2024, ​Mikkolan koulu (lisäpykälä)

TUUDno-2023-1347

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi

Perustelut

xxxxx (jäljempänä oikaisuvaatimuksen tekijä) on 9.6.2023 säädetyssä määräajassa tehnyt oikaisuvaatimuksen Mikkolan koulun rehtorin päätöksestä 26.5.2023 § 5 Mikkolan koulu, erityisluokanopettajan määräaikaiseen virkaan valinta ajalle 1.8.2023-31.7.2024. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii virkavalinnan perumista ja virkavalintaprosessin uudelleen käynnistämistä. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee oikaisuvaatimustaan seuraavasti:

  • työhaastatteluun kutsuttiin kaksi naista
  • oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole saanut kutsua työhaastatteluun ja kokee siten joutuneensa syrjäytetyksi sukupuolen perusteella virkavalinnassa.
    ​​​​​​

Mikkolan koulun erityisluokanopettajan virka on ollut julkisesti haettavana ajalla 4.4.-​18.4.2023 sekä 5.5.-​19.5.2023 kunnan verkkosivuilla sekä työ-​ja elinkeinotoimiston (TE-​palvelut.fi) -​verkkosivuilla. Hakuaikana määräaikaista virkaa on hakenut neljä hakijaa, joista kukaan ei täyttänyt kelpoisuusehtoja. Valinta on jouduttu tekemään hakijoista, jotka eivät ole kelpoisia. Haastatteluun kutsuttiin kaksi hakijaa hakemuksen perusteella. 

Työnantajan näkemyksen mukaan hakijoita on kohdeltu tasa-arvoisesti eikä heitä ole asetettu keskenään eriarvoiseen asemaan. Oikaisuvaatimuksen tehnyttä hakijaa ei ole syrjäytetty sukupuolen perusteella. 

Haastatteluun kutsumatta jättäminen ei tarkoita prosessissa syrjäyttämistä, vaan normaalia rekrytointiprosessin mukaista toimintaa ja lopulta tehtävään valitsematta jättämistä. Hakijat on kutsuttu haastatteluun hakemusten perusteella, eikä hakijoita ole asetettu eriarvoiseen asemaan tasa-arvolain 8 §:n (syrjintä työelämässä) vastaisesti. Tasa-arvolaki ei rajoita työnantajan oikeutta valita tehtävään parhaaksi katsomansa henkilö. Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus on arvioitu samoilla kriteereillä kuin muidenkin hakijoiden hakemukset. Hakemuksen perusteella oikaisuvaatimuksen tekijää ei ole ollut perusteltua kutsua haastatteluun. Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta ei ole myöskään käynyt ilmi riittävää työkokemusta tai koulutusta, jotta henkilö olisi kutsuttu haastatteluun.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • todeta, että erityisluokanopettajan viran rekrytointiprosessi on toteutunut lain mukaisesti
  • hylätä saapuneen oikaisuvaatimuksen selostusosassa esitetyillä perusteilla ja todeta, että Mikkolan koulun rehtorin viranhaltijapäätös 26.5.2023 § 5 pysyy voimassa. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Lautakunta käsitteli asian § 71 jälkeen.


Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.