Kunnanhallitus, kokous 17.12.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 457 Etuoston käyttämättä jättäminen, kiinteistö 858-411-1-149

TUUDno-2018-1547

Valmistelija

  • Päivi Hämäläinen, maankäyttöpäällikkö, paivi.hamalainen@tuusula.fi
  • Taru Hiironen, maankäyttöinsinööri

Perustelut

Asiaselostus

Alupro Oy (y 2055501-1) on tehnyt esisopimuksen 21.11.2018 Sagax Finland Holding 16 Oy:n kanssa (y 2915844-2) / perustettavan yhtiön lukuun Tuusulan kunnan Maantiekylässä sijaitsevan kiinteistön 858-411-1-149 kaupasta. Kiinteistön pinta-ala on noin 1,33 hehtaaria ja kiinteistöllä sijaitsee teollisuusrakennus (5070 k-m²).

Voimassa olevassa Jusslan työpaikka-alue II -asemakaavassa kiinteistö on merkitty liike- ja toimistorakennusten sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomien teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (KTY-).

Esisopimuksen mukainen kauppahinta on 4.785.000,00 euroa.

Etuostolain (EOL) 1 §:n mukaan kunnalla on etuosto-oikeus kunnassa sijaitsevan kiinteistön kaupassa. Etuosto-oikeutta voidaan käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten.

Etuosto-oikeutta ei kuitenkaan ole, jos alueen pinta-ala on 5000 m² tai sitä vähemmän, ostajana on myyjän puoliso tai henkilö, joka perintökaaren 2 ja 4 luvun säännösten mukaan voisi periä myyjän tai tällaisen henkilön puoliso, ostajana on valtio, valtion liikelaitos tai muu valtion laitos, myynti tapahtuu pakkohuutokaupalla tai, milloin etuosto-oikeuden käyttämistä, huomioon ottaen ostajan ja myyjän välinen suhde, luovutuksen ehdot tai muut olosuhteet, on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana (EOL 1-6 §).

Etuosto-oikeuden käyttämisestä päättää kunnanhallitus. Jos kunta päättää käyttää etuosto-oikeuttaan myytyyn kiinteistöön, sen tulee kirjallisesti ilmoittaa tästä ostajalle, myyjälle ja sille kirjaamisviranomaiselle, jonka toimialueella kiinteistö on. Päätös on tehtävä ja siitä ilmoitettava kirjaamisviranomaisille kolmen kuukauden kuluessa luovutuskirjan oikeaksi todistamisesta. Myyjille ja ostajille päätös on annettava tiedoksi hallintolain mukaisesti viivytyksettä.

Kiinteistön kaupan esisopimuksessa on edellytetty kunnan lainvoimaista ilmoitusta etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä. Asianhoitaja on pyytänyt 6.11.2018 saapuneella sähköpostilla Tuusulan kunnalta ennakkolausuntoa mahdollisesta etuosto-oikeuden käyttämisestä.

Etuostolain 8 §:n mukaan kunta voi pyynnöstä etukäteen antaa ilmoituksen, ettei se tule käyttämään etuosto-oikeuttaan, jos kiinteistönluovutus tapahtuu kahden vuoden kuluessa kunnan päätöksestä ja luovutuksen ehdot ovat samat kuin kunnalle ilmoitetut.

Kunnalla ei ole etuostolain mukaisia edellytyksiä käyttää etuostoa tässä kyseisessä kaupassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ettei kunta käytä etuosto-oikeutta em. kiinteistön kaupassa, jos kiinteistönluovutus tapahtuu kahden vuoden kuluessa kunnan päätöksestä ja luovutuksen ehdot ovat samat kuin kunnalle ilmoitetut
  • periä päätöksestä palveluhinnaston mukaisen maksun 200 e (+alv 24 %).

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

asianosaiset, maankäyttö/Hämäläinen, maankäyttö, kuntakehitys ja tekniikka

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.