Kunnanhallitus, kokous 18.9.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 405 USO-verkostoprojekti, edustajien nimeäminen

TUUDno-2017-801

Valmistelija

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Kunnanhallitus § 463 / 19.12.2017

Khall § 463/19.12.2016 
Muuttuva toimintaympäristö sekä käynnissä oleva maakunta- ja sote-uudistus ovat haastaneet kuntakentän muutokseen. Kuntien tulevaisuus on monin tavoin avoin, mutta näköpiirissä on, että kunnan roolit sekä toimintatavat ovat muuttumassa. Tulevaisuuden kunnan valmistelutyö on käynnissä niin kunnissa, Kuntaliitossa kuin valtakunnallisestikin. Tulevaisuuden kuntaa tehdään maan hallituksen linjausten mukaisesti laajalla osallistujajoukolla parlamentaarisesti.

Kuntakentän muutokset vaikuttavat myös Tuusulaan. Uusi valtuustokausi alkaa keskellä käynnissä olevaa moniulotteista sote-palvelujen ja maakuntahallinnon muutoksen valmistelua. Kunnan on samanaikaisesti suunniteltava omaa tulevaisuuden kuntaa ja valmistauduttava uuteen kunnan rooliin siirtymistä vuonna 2019.

Tuusulan kunnassa uuden kunnan valmistelu on käynnistynyt poliittisen johtamisjärjestelmän uudistuksella. Osana kehittämistyötä kunta liittyi alkuvuodesta 2016 Kuntaliiton ja FCGn ylläpitämään Uuden Sukupolven Organisaatiot (USO) -verkostoon kaudelle 2015-2016.

USO on vertaisoppimis- ja vertaistukiverkosto, kokemus- ja tutkimustiedon kokoaja sekä paikallisen kehittämistyön konsultoija. USO-verkosto on tarjonnut jo kuuden vuoden ajan lähes 50 kunnalle tukeaan kuntien organisaatioiden ja johtamisen kehittämisessä.  Toimijoina ja kohderyhmänä verkostossa ovat kuntien poliittinen ja ammatillinen johto sekä kuntien tarpeiden mukaan muita sidosryhmiä. Verkostoon kuului kaudella 2015-2016 31 kuntaa, lähikunnista mm. Kerava, Järvenpää ja Nurmijärvi. Vuonna 2016 on kaikkiin USO-verkoston yhteisiin seminaareihin ja työpajoihin osallistunut useita kunnan edustajia ja tilaisuudet on koettu hyödylliseksi.

Seuraava kaksivuotinen USO-kausi käynnistyy alkuvuodesta 2017. USO-verkoston tulevalla toimikaudella työskentelyssä painottuvat:
- tulevaisuuden kunnan toiminnan kirkastaminen ja käynnistäminen
- uuden valtuustokauden strategian valmistelu ja toteuttaminen
- strategiaperusteisen konsernin ja verkostojen johtaminen
- muutoksen hallinta ja muutoksessa johtaminen
- poliittisen johtamisen osaaminen uudella valtuustokaudella

Monimutkaisessa toimintaympäristössä ja jatkuvassa muutoksessa tarvitaan ajantasaista valtakunnallista tietoa ja muiden kuntien kokemustietämystä sekä oman kunnan realistista asemointia kokonaisuudessa. Nämä tekijät ovat perusta onnistuneelle muutosten johtamiselle ja organisaation uudistumiskyvylle.

Verkostoon kuulumisesta kuntakohtainen vuosimaksu Tuusulalle olisi 11.000 euroa + alv. Hinta sisältää
- yhteiset teema- ja vertaisseminaarit (4 kpl vuodessa)
- kehittämistyöpajat (3 kpl vuodessa)
- uusien valtuustojen toimintaa tukevat materiaalit
- muutoksen johtamista ja toimeenpanoa tukevat ajankohtaiskatsaukset ja alueelliset muutosklinikat.

Tuusulan kunnan on tarkoituksenmukaista osallistua USO-verkoston työskentelyyn uuden Tuusulan ja uuden kunnan rakentamisen sekä strategian uudistamisen kannalta.

Lisätiedot: strategiasuunnittelija Heidi Hagman, p. 040 314 3052

Liitteenä tarjous liittymisestä Uuden Sukupolven Organisaatiot (USO) -verkostoon 2017-2018

Ehdotus / Kj 
Kunnanhallitus päättää

- että Tuusulan kunta liittyy Uuden Sukupolven Organisaatiot (USO) -verkostoon kaudelle 2017-2018.

Päätös 
Ehdotus hyväksyttiin.

__________

Khall 18.9.2017
Tuusulan kunta on mukana USO-uuden sukupolven organisaatiot ja johtaminen –verkostossa. Kuntaliiton ja FCG Oy:n koordinoima USO on vertaisoppimis- ja vertaistukiverkosto, kokemus- ja tutkimustiedon kokoaja sekä paikallisen kehittämistyön konsultoija. Toimijoina ja kohderyhmänä verkostossa ovat kuntien poliittinen ja ammatillinen johto sekä kuntien tarpeiden mukaan muita sidosryhmiä.

Kaudella 2017-2018 verkoston työskentelyssä painottuvat:

  • tulevaisuuden kunnan toiminnan kirkastaminen ja käynnistäminen
  • uuden valtuustokauden strategian valmistelu ja toteuttaminen
  • strategiaperusteisen konsernin ja verkostojen johtaminen
  • muutoksen hallinta ja muutoksessa johtaminen
  • poliittisen johtamisen osaaminen uudella valtuustokaudella

USO -verkostoprojektin työskentely perustuu yhteisiin seminaareihin ja työpajoihin. Verkoston käytössä on myös sähköinen alusta, joka tukee työskentelyä ja ajatusten vaihtoa tilaisuuksien välillä.

Syksyn USO-seminaarit ovat

  • 4.10.2017 USO Kuntavertaiset/Kehyskunnat ja seutukaupungit, jolloin teemana on konserni- ja verkostojohtaminen
  • 29.11.2017 Teemaseminaari (ohjelmaa ei vielä julkistettu)

Tuusulan kunnasta on osallistunut verkostotapaamisiin vuoden 2017 aikana enimmillään seitsemän henkilöä. Kunnalla on mahdollisuus lähettää seminaariin noin 5 -10 osallistujaa. Seminaareihin on kuluvana vuonna osallistunut vaihtelevasti kunnanhallituksen jäseniä ja valtuuston puheenjohtajistoa sekä johtavia viranhaltijoita.

USO-seminaarityöskentely antaa hyvää tutkimustietoon ja kuntien yhteiseen valmisteluun perustuvaa tietoa mm. linjattaessa Tuusulan kunnan tulevaa roolia ja suuntaa. Sen vuoksi on tärkeää, että keskeiset luottamushenkilöt ja viranhaltijat voivat osallistua USO-verkoston työskentelyyn. Tarkoituksenmukaista on, että ainakin kunnanhallituksen jäsenet ja valtuuston puheenjohtajisto sekä johtavat viranhaltijat osallistuisivat USO-työskentelyyn ja työskentelyn tuloksia ja tietoa jaettaisiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä asian tiedoksi
  • päättää, että USO-verkostotyöskentelyyn ja seminaareihin kutsutaan kunnanhallituksen jäsenet ja valtuuston puheenjohtajisto sekä johtavia viranhaltijoita.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hagman Heidi

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.