Valtuusto, kokous 6.2.2023

§ 21 Kuvantamislaitteen hankkiminen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen eläinlääkäripalveluihin (lisäpykälä)

TUUDno-2023-322

Perustelut

Kim Kiuru esitti seuraavan aloitteen: 

"Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen eläinlääkintähuollon yksikkö vastaa peruseläinlääkäripalveluista koti- ja hyötyeläimille virka- ja päivystysaikana sekä viranomaistehtävistä (mm. vientitodistukset eläimille ja eläinsuojelu) toimialueellaan.

Eläinlääkäreiden vastaanotto sijaitsee Tuusulassa Sulan alueella osoitteessa Majavantie 10. Eläinlääkäripalvelut ovat tarkoitettu Järvenpään, Keravan, Nurmijärven ja Tuusulan asukkaiden kotieläimille. Mäntsälän asukkaille peruseläinlääkäripalvelut hankitaan Helsingin yliopiston tuotantoeläinsairaalalta.

Eläinlääkäripalveluista puuttuu kuitenkin eläinten terveyden tutkimisen ja jatkohoidon kannalta eräs keskeinen instrumentti, röntgenkuvauslaite. Toimitiloissa on käytössä ultrakuvantamislaite, mutta se ei suinkaan riitä kaikkien eläinten vaivojen seulomiseen. Voisi sanoa, että ilman röntgeniä olisi eläinlääkäri verrattavissa sahaan ilman sirkkeliä tai autokorjaamoon ilman nostinta.

Röntgeniä käytetään esim. keuhko- ja sydänmuutosten diagnostiikkaan. Sen avulla voi myös tutkia löytyisikö suolistosta mahdollisia syötyjä vierasesineitä ja luuston tutkimisessa röntgen on oikeastaan tunnustelun ja taivuttelun lisäksi ainoa vaihtoehto. Se on siis eläimen parhaan mahdollisen hoidon kannalta lisävarmennus diagnostiikkaan.

Lisäksi laitteiden kattava tarjonta toimii vetovoimatekijänä eläinlääketieteen kandien ja muiden kausiluontoisten harjoittelupaikkojen valinnassa. Kattavat palvelut eivät pelkästään houkuta asiakkaita puoleensa vaan myös alan ammattilaisia. Monet valitsevan seudullisen palvelun sen edullisuuden ja sijainnin vuoksi. Karkeasti arvioiden hinnat ovat julkisella puolella noin puolet yksityisiä edullisempia. Nyt pahimmassa tapauksessa asiakas joutuu käymään kahdessa paikassa kotieläimen vaivojen hoidossa puutteellisen varustelutason vuoksi. Jos ympäristökeskukseen hankittaisiin asianmukaiset laitteet, saisi eläimet asianmukaista hoitoa yhdessä paikassa alusta loppuun. Lisäksi asiakasmaksuilla saisi laitteen hankinta- tai liisauskulut katettua ajan myötä."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.