Perustelut
Jussi Salonen esitti seuraavan aloitteen:
"Hyrylässä on menossa historiansa yksi suurimmista muutoksista. Vanhaa Hyrylän varuskunnan aluetta on rakennettu useamman vuoden Rykmentinpuistoksi. Varuskunnan kasarmialueet ovat muuttaneet muotoaan, samaten osa harjoitusmaastoista. Tuusulanväylän länsipuolinen Hyrylä seuraa perässä. Palokunnan mäellä rakennetaan kerrostaloja. Entisen kunnantalon purku on juuri alkamassa, työmaa-aidat ovat ilmestyneet talon ympärille juuri tänään maanantaina. Muutamien viikkojen kuluttua sama tapahtuu Hyrylän vanhalle ostoskeskukselle, kun valmistelut ns Hyrylän palvelukeskukselle alkavat ostarin purulla.
Uudistuvan palveluverkkomme - koulut ja päiväkodit - ensimmäinen kohde Päiväkoti Martta Wendelin on otettu käyttöön viime syksynä. Se korvasi useita pieniä päiväkoteja, joista moni on jo purettu; Hyrylä, Väinölä, Harjula, kohta Mikkolakin. Kirkonkylän koulu valmistui 1950-luvun lopussa. Nyt se on purettu. Uutta koulua ja päiväkotia rakennetaan samalle paikalle.
Monion valmistuessa ensi kesänä entinen Tuusulan yhteiskoulu, nykyinen Tuusulan lukion Hyrylän toimipiste jää koulukeskuksen muuhun käyttöön kunnes koulukeskus Rykmentinpuiston monitoimikampuksen myötä kohtaa myös purun. Sama koskee Hyökkälän koulun uudempia osia.
Kaikki nämä käytöstä poistuvat, purku kohtalonaan olevat rakennukset ovat olleet merkittävä osa Tuusulan kehittymistä tähän päivään. Kouluihin, päiväkoteihin, kunnantaloon ja Hyrylän ostariin sekä muihin ympäristömme merkityksellisiin rakennuksiin liittyy tarinoita ja tapahtumia. Niissä varttuneilla, kouluja käyneillä, työtä tehneillä on niin omakohtaisia kokemuksia kuin ystäviensä kertomia.
Ihmiselämässä on alku ja loppu. Vanhan loppuessa alkaa uusi. Vanhoja, edesmenneitä kunnioitetaan eri tavoin. Saman olisi syytä - sopivalla tavalla - koskea myös elämäämme ja kuntaamme, kotiseutuamme muovanneita rakennuksiakin.
Tuusulan kunta viestii voimakkaasti uudistuvasta palveluverkostaan, Hyrylän palvelukeskuksesta ja Rykmentinpuistosta. Siitä, miten hienoja ne ovat, mitä ne tarjoavat, neliöitä ja euroja. Peruskiveä on muurattu, harjakaisia juhlistettu, kohta niitä vihitään käyttöön juhlapuheiden voimin, Suomen lippujen liehuessa.
Kuitenkin. Kovastikaan ei valitettavasti ole kuultu tai viestitty purettavista rakennuksista; historiasta, kokemuksista, tapahtumista, eletystä elämästä. Yhdessä menneestä muisteleminen, kokemusten jakaminen on jäänyt vähiin. Purettaviin rakennuksiin ja pihamaille jäänyttä irtainta sen sijaan kuntalaiset ovat ihmetelleet eri keskusteluryhmissä.
Ehdotan, että Tuusulan kunta pikaisesti ryhtyy toimiin purettavien julkisten rakennusten luopumis-, viestintä- ja muistelusuunnitelman laatimiseksi. Suunnitelman on katettava, siilot ylittäen eri toimialojen näkökulman ja toimet purkua odottavan rakennuksen osalta. Myös sen, miten kuntalaisten kanssa tätä teemme.
Sopivasti silmiini osui meillä Tuusulassa tutun Erkki Tuomiojan kirjoitus:
"Olen jo pitkään ollut huolissani aikamme historiattomuudesta, täsmällisemmin sanottuna historian tuntemuksen vähäisyydestä ja rajoittuneisuudesta. Se joka ei tiedä miten ja mistä olemme siihen tulleet, missä tänään olemme, ei voi myöskään nähdä tulevaisuuteen ja ottaa sitä haltuunsa. Tämä vahvistaa ajallemme ominaista näköalattomuutta, lyhytjänteisyyttä ja hetkessä elämistä."
Päätös
Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.