Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 15.12.2022

§ 116 Jokelan Asemapolun alueen asemakaavamuutos nro 3634, lausunto

TUUDno-2022-1477

Valmistelija

  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Kunta on päättänyt asettaa Jokelan Asemapolun alueen asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman MRL 63 §:n sekä MRA 30 §:n mukaisesti nähtäville ja pyytää lausuntoa kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 3.11.–5.12.2022 välisenä aikana.

Suomen pääradan varren taajamassa Tuusulan Jokelassa, Asemapolun alueen asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman alueella selvitetään vajaakäyttöisen rautatiealueen ja sen viereisten alueiden käyttötarkoituksen muuttamista. Asuinkerrostalorakentamista tavoitellaan, samalla tarkastellen oas-rajauksen alueella myös muita toimintoja, alueiden käyttötarkoituksia, jotta kokonaisuudesta saadaan aikaan kaikin puolin kestävä ratkaisu. Liityntäpysäköinnin määrä säilytetään alueella vähintään nykyisellään ja sitä kehitetään tarpeiden ja toisaalta mahdollisuuksien mukaan. Asemapolun jalankulun ja pyöräilyn yhteys Asemakujan ja Tikuntekijänpolun välillä säilytetään ja sitä tarkastellaan täydentyvän uusiutuvan asuinalueen osana. Kaavamuutoksen aiempi nimi oli Jokelan asemanseutu II.
 

Suunnittelulalueen sijainti

Suunnittelualue on Jokelan taajaman keskustassa, pääradan koillispuolella rautatieasemaa vastapäätä, rajoittuen Asemakujaan, pääradan rautatiealueen Tikuntekijänpolkuun, Puhelinkujaan sekä Tehtaantiehen kuitenkin niin, että vähäisesti tarkasteltavaa tai suunniteltavaa aluetta on myös Tehtaantien molemmin puolin.   


Sivistyksen lautakuntien lausunto

Sivistyksen lautakunnat kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta ja kasvatus- ja sivistyslautakunta toteavat yhteisessä lausunnossaan seuraavaa: 

Entinen tulitikkutehdas, nykyinen vankila, on Jokelan keskustan radan itäpuolisen alueen keskusrakennus. Asemapolun alueen uudisrakennusten massoittelussa ja kerroskorkeudessa tulee ottaa tämä huomioon. 

Lasten ja oppilaiden ohjaamisen kannalta suunnittelualueelta ohjaudutaan luontevimmin Peltokaaren tulevaan päiväkotiin ja Lepolan kouluun. Koululaisten kannalta kevyen liikenteen yhteydet ovat jo tällä hetkelläkin hyvät Lepolan koululle.  

Suunnittelualueella haasteeksi voi muodostua se, että Lepolan koulu on melko täynnä, ja myös tulevien oppilasennusteiden mukaan tilanne säilyy sellaisena. Tämän seikan voisi ottaa huomioon suunnittelualueen rakennuskannassa.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • antaa Jokelan Asemapolun asemakaavan muutoksen nro 3634 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta asiaselostuksen mukaisen lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.