Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 15.12.2022

§ 114 Lahelanpellon yleissuunnitelman päivitys, OAS, lausunto

TUUDno-2022-2027

Valmistelija

  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on 26.10.2022 päättänyt asettaa Lahelanpellon yleissuunnitelman päivityksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville ja pyytää lausuntoa kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 3.11.-5.12.2022 välisenä aikana.

Lahelanpellon alue on Hyrylästä länteen sijaitseva alue, joka on alkanut rakentua tiiviimmin 1970-luvun alun jälkeen ja uusimmat alueet Lahelan tien itäpuolella ovat vielä rakenteilla. Kunnanhallitus on 15.12.2008 hyväksynyt Lahelan alueen yleissuunnitelman, jota on tarkoitus päivittää vielä asemakaavoittamattomien alueiden osalta. Yleissuunnitelman päivittäminen on tarpeen, koska alueen maankäytön tavoitteet ovat osittain muuttuneet ja alueella on monia rakentamista rajoittavia tekijöitä, esimerkiksi pehmeä maapohja, arvokkaat luontoalueet sekä pohjavedenottamo. Alueiden rakentaminen edellyttää myös uusia tiejärjestelyjä sekä panostusta kevyen liikenteen, ulkoilureittien ja lähivirkistysalueiden kehittämiseen. Suunnitelman kulmakivi on Lahelan ja Lahelanpellon nykyisten ja tulevien asuinalueiden liittäminen Hyrylän keskustaan. Tarkoituksena on, että päivitettyä yleissuunnitelmaa voidaan käyttää apuna kaavoituksessa ja kunnallistekniikan suunnittelussa.
 

Suunnittelualueen sijainti

Suunnittelualue sijaitsee Hyrylän keskustan ja kantatie 45:n länsipuolella Tuusulanjoen laaksossa. Länsi- ja pohjoisreunaltaan alue rajoittuu erillispientalojen asuinkortteleihin, itä- ja eteläosa rajautuu jokilaaksoon ja peltoalueisiin sekä pieneltä osalta Pähkinämäentiehen ja Hyrylän keskustaan. Tavoitteena on Lahelanpellon mahdollinen laajentuminen Lahelanpelto II ja Hyrylän ydintaajaman välillä. Suunnittelualueen pinta-ala on n. 130 ha.


Sivistyksen lautakuntien lausunto:

Sivistyksen lautakunnat kasvatus- ja sivistyslautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteavat yhteisessä lausunnossaan seuraavaa: 

Alueelle suunnitellaan Lahelan monitoimikampusta, jonka sijoittamiselle nähdään tällä hetkellä kaksi eri sijaintivaihtoehtoa.  

Eteläisempi sijainti mahdollistaa paremmat yhteydet Hyrylän keskustaan ja Mikkolan alueelle suunnitellun Lahelanorren kautta. Mikkolan alueen lapset on suunniteltu ohjattavaksi Lahelan monitoimikampukseen.  

Pohjoisempi sijainti palvelee paremmin Paijalan aluetta, josta yläkoululaiset tullaan ohjaamaan Lahelaan Rykmentinpuiston kampuksen pienentämisen myötä. Pohjoisempi sijainti tuo enemmän välimatkaa Riihikallion kampuksen ja Lahelan kampuksen välille, jolloin oppilasvirtojen ohjaaminen Stenbackan, Hernemäentien, Knaapilantien ja Jokitien alueelta Riihikallion kouluun helpottuu, mikäli oppilasvirtoja joudutaan tulevaisuudessa ohjaamaan kyseiseen kouluun. Liikenteen kannalta pohjoisempi sijainti tuo enemmän haasteita etenkin saattoliikenteen vuoksi.

Suunnitelluilla sijainneilla ei ole kampukselle sijoittuvan koulun ja päiväkodin toiminnan kannalta merkittävää vaikutusta. Päätöstä tehtäessä on syytä huomioida edellä mainittujen asioiden ohella myös maaperän vaikutukset rakentamisen kustannuksiin. Kummassakin vaihtoehdoissa on tärkeää mahdollistaa hyvät kevyenliikenteen yhteydet alueelle.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • antaa Lahelanpellon yleissuunnitelman päivityksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta asiaselostuksen mukaisen lausunnon. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.