Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 22.11.2022

§ 118 Riihikallion koulun musiikkiluokalle valinnan perusteet ja musiikkiluokkien opetussuunnitelma

TUUDno-2022-2316

Valmistelija

  • Harri Saramola, rehtori, harri.saramola@tuusula.fi

Perustelut

Yleistä musiikinopetuksen opettamisesta musiikkiluokalla 

Riihikallion koulu vastaa Tuusulan kunnan musiikkiluokkaopetuksesta 3.-9- luokilla. Koulu tarjoaa kunnan kaikille oppilaille mahdollisuuden tehostettuun, korkeatasoiseen ja monipuoliseen musiikin opiskeluun ja oppimiseen musiikkiluokilla perusopetuksen 9. luokkaan asti opetussuunnitelman mukaisesti. Opetussuunnitelma on liitteenä.

 
Musiikkiluokkaopetuksen tavoitteet ja opetuksen järjestäminen 

Musiikkiluokilla 3.- 5. on opetussuunnitelman tuntijaossa musiikkia 4 viikkotuntia ja kuudennella luokalla 3 viikkotuntia. Tämän lisäksi luokissa liitetään musiikkia muuhun opiskeluun aina, kun se on luontevaa. 7. - 9. luokille on kolmen vuoden aikana yhteensä vähintään 7 viikkotuntia musiikkia. 

Musiikkitunnit, esiintymiset ja konsertit tarjoavat haasteita kaikille musiikkiluokkalaisille, ohjaavat heitä pitkäjänteiseen työskentelyyn, tiivistävät luokkahenkeä sekä antavat esiintymisvalmiuksia ja ikimuistoisia hetkiä niin esiintyjille kuin yleisöllekin. 

 

Riihikallion koulun musiikkiluokalle pyrkiminen ja valinta 

Musiikkiluokalle valitaan vuosittain 24-28 oppilasta. Tämä siksi, että musiikkiluokka on suurempi kuin rinnakkaisluokat, joille saapuu kesken lukuvuoden muuttavia oppilaita enemmän kuin musiikkiluokille.

Oppilaat valitaan musiikkiluokalle testin perusteella. Testi, jonka maksimipistemäärä on 32 pist., koostuu seitsemästä osasta: laulunäyte (7 p), säveltoisto (4 p), rytmitoisto (6 p), intervallien erotus (3 p), sävelmän toisto (7 p), improvisaatio (3 p) ja motivaatiohaastattelu (2 p). Oppilaiden testaukset vastaa Riihikallion koulun opettajat ja testaus suoritetaan pareittain molempien testaajien arvioidessa oppilaan suoritusta erikseen.

Musiikkiluokan pääsykoe järjestetään kevätlukukaudella maaliskuussa (vko 10) ja siihen on mahdollisuus osallistua kaikilla tuusulalaisilla toisen luokan oppilailla. Mahdollisuudesta pyrkiä musiikkiluokalle tiedotetaan jakamalla oppilaille kotiin vietäväksi info-vihkonen. Etelä-Tuusulassa vihkonen jaetaan kouluille (Ruotsinkylä, Mikkola, Hyökkälä, Paijala, Kirkonkylä-Tuomala, Vaunukangas-Nahkela) toteutettavan esittelykiertueen yhteydessä. Muille kouluille info-vihkonen toimitetaan sähköisenä rehtorille edelleen oppilaille monistettavaksi ja jaettavaksi.

Testin tulosten perusteella koulun musiikkivastaavan tehtävää hoitava musiikkiluokanopettaja ja tulevan 3.-musiikkiluokan opettaja tekevät esityksen musiikkiluokalle valittavista oppilaista. Valintapäätöksen tekee rehtori maaliskuun aikana. Päätös toimitetaan valituille oppilaille ja heidän huoltajilleen ja samalla pyydetään vahvistamaan oppilaspaikan vastaanottaminen musiikkiluokalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää hyväksyä Riihikallion musiikkiluokalle valinnan perusteet ja musiikkiluokan opetussuunnitelman liitteen mukaisesti.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kasvatus ja sivistyslautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.