Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 11.10.2022

§ 102 Elintarvikelain 55§:n mukainen määräys, oikaisuvaatimus, Clogs Company Oy, Nurmijärvi

TUUDno-2022-1103

Valmistelija

  • Nina Johansson, elintarviketarkastaja, nina.johansson@tuusula.fi

Perustelut

Clogs Company Oy:lle (y-tunnus 2107864-0) on annettu puutteellisesta vesipistejärjestelmästä korjauskehotuksia 17.6.2021, 10.8.2021 sekä 17.5.2022 tehdyissä elintarvikevalvonnan tarkastuksissa.

Toimijaa on ohjeistettu varaamaan grilli-kahvilatoiminnan elintarvikkeiden käsittelypisteeseen kaksi altainen vesipiste, johon tulee juokseva kuuma ja kylmä vesi (pumpulla hanalle nouseva vesi) tarkoituksenmukaisella viemäröinnillä. Hanan tulee ulottua molemmille altaille. Vesipiste tulee asentaa työskentelykorkeuteen. Vesipiste tulee varustaa asianmukaisesti käsienpesuun.

Toimijaa on kuultu kirjallisesti 20.5.2022 päivätyssä kuulemiskirjeessä. Toimija on ollut 25.5.2022 yhteydessä Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen ja lähettänyt piirroskuvan erillisistä kuuma- ja kylmävesisäiliöistä sekä saavista niiden alapuolella. Piirroksen mukainen vesipistejärjestelmä ei vastannut annettuja ohjeita. Terveystarkastaja  antoi 26.5.2022 sähköpostilla lisäohjeita asianmukaisten vesipisteiden hankkimiseksi.

Toimija ei ole lähettänyt Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen määräaikaan mennessä muita kuvia tai tietoja hankkimistaan ja käyttöön otetuista ohjeiden mukaisista vesipistejärjestelmistä käsienpesuun sekä työvälineiden ja -laitteiden pesuun.

 Terveysvalvonnan päällikkö on antanut Glogs Company Oy:lle (y-tunnus 2107864-0) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen:

Grilli-kahvilatoimintaan tulee järjestää kaksi-altainen vesipiste, johon tulee juokseva kuuma ja kylmä vesi tarkoituksenmukaisella viemäröinnillä. Hanan tulee ulottua molempiin altaisiin. Toinen vesipiste tulee varustaa asianmukaisesti käsienpesuun (nestemäinen käsisaippua ja kertakäyttöinen käsienkuivaus mahdollisuus).

Perustelut määräyksen antamiselle

Toimija ei ole hankkinut asianmukaista, annettujen ohjeiden mukaista vesipistejärjestelmää käsienpesuun sekä työvälineiden ja -laitteiden pesuun, vaikka asia on ohjeistettu ja kehotettu useita kertoja.  Puutteellinen käsihygienia sekä työvälineiden pesu voi vaarantaa elintarviketurvallisuuden, koska toimija käsittelee raakoja lihoja liikkuvassa elintarvikehuoneistossa. 

Oikaisuvaatimus

Toimija teki asiasta seuraavan oikaisuvaatimuksen

" Sain asiakirjan 20.9.2022, joka koskee meidän vesipistettä ja  nyt toivon päätöksen poistoa.

Vesipisteongelma juontaa tuolta Espoosta alkuaan, jossa meille vaadittiin kiinteitä vesi ja viemäriliittymiä vaikka meillä on ollut vain kausikahvila. Olemme olleet avoimena vain kesän ja tutkittuani dokumentteja, niin ei niiden mukaan tarvita kiinteitä liittymiä ja tietysti kuulostaa hullulta, että teltalla varustettuun pisteen vaaditaan ko. liittymiä. Siellähän olisi toisaalta mahdollisuus toimia myös talvellakin, niin ei kyseinen asia voi onnistua mitenkään.

Meidän vesipiste on ollut omavalvonnan mukainen ja kukaan ei kommentoinuy kyseistä asiaa. Omavalvonta on tehty valmiiseen pohjaan ja tuon sai valittua  ruksiruutuun valinnalla.

Tämä mitä nyt vaaditaan on ollut kyllä aika epäselvä  asia. Kukaan ei kerro mikä riittää. Tuohon ei ole mitään valmista ratkaisua eli tarvittavaa vesipistettä ei voi ostaa MISTÄÄN.

Meillä on nyt ollut 2 vedenlämmitintä ämpäreineen. Vaadittu juokseva vesi kahteen lavuaariin. Kylmä ja kuuma vesi eli sekin mahdollinen.

Saippua ja kuivauspaperit.

Tässä täyttyy kaikki vaaditut asiat.

Olemme kuitenkin lisäksi tekemässä 2 altaista pesupistettä ja suurimman osan joutuu tilaamaan maailmalta, koska kaikkea ei tunnu saavan paikallisista liikkeistä. Viemäröinnistä puuttuu vielä osia ja odotamme niiden saapuvan. Kokonaisuus kunnossa asap. Toivottavasti on riittävä.".

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

 

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta

  • päättää hylätä tehdyn oikaisuvaatimuksen

 

Perustelut

Toimija Clogs Company (y-tunnus 2107864-0) on rekisteröinyt toimintansa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen elintarvikevalvontaan ja harjoittaa ns. liikkuvaa elintarvikehuoneistotoimintaa. Liikkuvan elintarvikehuoneiston ensimmäiset tarkastukset on tehty Espoossa. Toiminta on laaja-alaista grilli-kahvio toimintaa, jossa käsitellään raakoja elintarvikkeita, kuten broilerin fileitä ja toisaalta sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita. Tämä, paljon käsittelyä sisältävä, toiminta on elintarviketurvallisuusriskeiltään huomattavan isoa ja vaatii sekä toimivan välineiden että käsienpesumahdollisuuden. Asiasta on annettu kehotus jo Espoossa 17.6.2021 ja 10.8.2021. Kun toimintaan tehtiin tarkastus 17.5.2022 ennalta ilmoittamatta Keski-Uudellamaalla, ei toimivaa käsenpesupistettä edelleenkään ollut. Kiinteästi verkkoon liitettävää käsienpesupistettä ei toimijalta ole vaadittu, mutta toiminnassa tulee olla vesipiste, jossa on juokseva lämmin vesi käsienpesuun ja vesipiste välineiden pesua varten. Toimija ei tuonut oikaisuvaatimuksessaan esiin mitään sellaista, jonka perusteella annettu  määräys tulisi poistaa. 

Sovelletut oikeusohjeet ja säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista (EY) 178/2002, artiklat 17-19

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, artikla 4 ja liite II, luku III

Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 15 §, 40 §, 55 §, 74 §  ja 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021

Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 72/2020

Hallintolaki 434/2003

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52)

 

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin tiedoksi, että terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17:18.

Tiedoksi

Clogs Company Oy, sähköpostitse: eski@clogs.fi

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.