Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 11.10.2022

§ 101 Nummismäen vesiosuuskunnan riskinarvioinnin ja valvontatutkimusohjelman hyväksyminen Tuusula

TUUDno-2022-1007

Valmistelija

  • Petra Kivistö, terveystarkastaja, petra.kivisto@tuusula.fi

Perustelut

Perustiedot

Nummismäen vesiosuuskunta sijaitsee Etelä-Tuusulassa Ruotsinkylässä. Vesiosuuskunta toimittaa Tuusulan Vedeltä ostettua talousvettä. Tuusulan Vesi ostaa talousvettä Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä KUVESI:lta. Nummismäen vesiosuuskunnalla ei ole omia vedenottamoita. Vesiosuuskunta ei normaalitilanteessa käsittele vettä.

Nummismäen vesiosuuskunta toimitti talousvettä vuonna 2020 keskimäärin 8,43 m3 vuorokaudessa. Nummismäen vesiosuuskunnan vedenjakelualueella on vedenkäyttäjiä yli 50 henkilöä. Talousvesiverkostoon liittyneitä kiinteistöjä on 34.

Valvontatutkimusohjelman hyväksyminen

Sosiaali- ja terveysministeriön asetusta talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (1352/2015) sovelletaan asetuksen 2 §:n mukaan, kun talousvettä toimitetaan vedenjakelualueelle vähintään 10 m³ päivässä tai vähintään 50 henkilön tarpeisiin. Asetuksen 8 §:ssä todetaan, että kunnan terveydensuojeluviranomaisen tulee yhteistyössä talousvettä toimittavan laitoksen kanssa laatia talousvettä toimittavan laitosten vedenjakelualueelle valvontatutkimusohjelma. Valvontatutkimusohjelma on pidettävä ajan tasalla ja sen tarkistusväli on enintään viisi vuotta. Valvontatutkimusohjelma koskee verkostoveden laadunvalvontaa ja siihen kootaan tiedot laitoksen omasta käyttötarkkailusta ja raakaveden laadunvalvonnasta sekä mahdollisesta laitoskohtaisesta erityisvalvonnasta. Valvontatutkimusohjelmassa on oltava STM:n asetuksen 1352 /2015 3 a §:ssä esitetyt tiedot sekä liitteen II mukaiset tutkimukset.

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on pyydettävä tarvittaessa lausunto aluehallintovirastolta sekä elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskukselta.

Riskinarvioinnin hyväksyminen

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on terveydensuojelulain (763/1994) 20 §:n mukaan hyväksyttävä talousvettä toimittavan laitoksen riskinarviointi. Nummismäen vesiosuuskunnan riskinarviointi on toteutettu hyödyntäen pienen vesihuoltolaitoksen tarkistuslistaa haavoittuvuuden arvioimiseksi soveltuvin osin. Riskinarviointi tehtiin yhteistyössä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Terveysvalvonnan ja vesiosuuskunnan kanssa 23.2.2022. Riskinarviointi täyttää pääosin terveydensuojelulain (763/1994) ja sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 1352/2015 mukaiset vaatimukset. Riskinarviointia päivitetään tarvittaessa ja se tarkastetaan viranomaisvalvonnan suunnitelmallisten tarkastusten yhteydessä.

Pyydetyt lausunnot

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY) ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (ESAVI) pyydettiin lausuntoja 8.7.2022 mennessä.

Uudenmaan ELY-keskukselta ei saatu lausuntoa määräaikaan mennessä.

ESAVI toteaa 27.6.2022 (ESAVI/18569/2022) päivätyssä lausunnossaan muun muassa seuraavaa:

Valvontatutkimusohjelma on huolellisesti laadittu. Vedenjakelualueen rajaus puuttuu valvontatutkimusohjelman liitteistä. Vedenjakelualueen rajaus on tarpeen olla jatkossa paikkatietomuodossa analyysitulosten tiedottamiseksi vesi.fi -palvelussa. Pesäkkeiden lukumäärä kuuluu talousvesiasetuksen mukaan pakollisena jatkuvan valvonnan muuttujiin, joten sitä ei tarvitse erityisesti lisätä siihen. Vuoden 2022 alusta lukien kunta perii vuosittain 150 euron suuruisen valvonnan perusmaksun. Maksua ja siihen sisältyviä valvontatoimenpiteitä ei oltu kuvattu valvontatutkimusohjelmassa.

Valvontatutkimusohjelmaa laadittaessa huomioitiin ESAVI:n lausunto.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • hyväksyä terveydensuojelulain 20 § mukaan Nummismäen vesiosuuskunnan riskinarvioinnin
  • toteaa, että riskinarviointia pidetään ajan tasalla, päivitetään tarvittaessa ja havaitut riskit huomioidaan valvontatutkimusohjelmassa
  • päättää hyväksyä Nummismäen vesiosuuskunnan valvontatutkimusohjelman 2022– 2026
  • toteaa, että valvontatutkimusohjelma on päivitettävä tarvittaessa, kuitenkin viimeistään vuonna 2026

Perustelut

Nummismäen vesiosuuskunta on tehnyt riskinarvioinnin yhteistyössä terveydensuojeluviranomaisen kanssa 23.2.2022. Riskinarviointi täyttää pääosin talousvesiasetuksen 1352/2015 7 a §:n vaatimukset. Valvontatutkimusohjelma 2022- 2026 täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 1352/2015 vaatimukset. Valvontatutkimusohjelmassa on huomioitu Etelä-Suomen aluehallintoviraston 27.6.2022 antama lausunto.

Maksu

Talousvettä toimittavan laitoksen riskinarvioinnin hyväksymispäätöksestä peritään Keski- Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 104 euron maksu käsittelyaikaan perustuen (52€/h).

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Nummismäen vesiosuuskunnan valvontatutkimusohjelma 2022–2026

Nummismäen vesiosuuskunnan riskinarviointi 23.2.2022

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto ESAVI/18569/2022

Sovelletut säädökset

Terveydensuojelulaki 763/1994

Terveydensuojeluasetus 1280/1994

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 1352/2015

Hallintolaki 434/2003

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52)

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ympäristöterveydenhuollon maksutaksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 14.12.2021 § 131)

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nummismäen vesiosuuskunta, Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöterveydenhuoltoyksikkö, Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.