Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 11.10.2022

§ 100 Vesiosuuskunta Hakapellon riskinarvioinnin hyväksyminen TsL 20 § Nurmijärvi

TUUDno-2022-1315

Valmistelija

  • Petra Kivistö, terveystarkastaja, petra.kivisto@tuusula.fi

Perustelut

Perustiedot

Hakapellon vesiosuukunta on talousvettä toimittava laitos, joka toimittaa Nurmijärven Vedeltä ostettua talousvettä Hakapellon vesiosuuskunnan vedenjakelualueelle. Hakapellon vesiosuuskunta toimitti vuonna 2021 talousvettä asiakkaidensa tarpeisiin 2,7 m3 vuorokaudessa noin 40 henkilölle.

Hakapellon vesiosuuskunta on laatinut oman vedenjakelutoimintansa kattavan riskinarvioinnin yhdessä Keski-Uudenmaan Terveysvalvonnan kanssa 31.3.2022. Hakapellon vesiosuukuntaan sovelletaan Sosiaali- ja terveysministeriön asetusta 401/2001, jossa on säädetty pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista.

Riskinarvioinnin hyväksyminen

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on terveydensuojelulain (763/1994) 20 §:n mukaan hyväksyttävä talousvettä toimittavan laitoksen riskinarviointi. Hakapellon vesiosuuskunnan vedenjakelutoiminnan riskinarviointi on toteutettu hyödyntäen pienen vesihuoltolaitoksen tarkistuslistaa haavoittuvuuden arvioimiseksi soveltuvin osin. Riskinarviointi tehtiin 31.3.2022. Riskit arvioitiin vedenjakelun sekä laitoksen toiminnan osalta. Riskinarviointi täyttää terveydensuojelulain (763/1994) mukaiset vaatimukset. Riskinarviointia päivitetään tarvittaessa ja se tarkastetaan viranomaisvalvonnan suunnitelmallisten tarkastusten yhteydessä.

Pyydetyt lausunnot

Hakapellon vesiosuuskunnan riskinarvioinnista ei pyydetty lausuntoja muilta viranomaisilta. Hakapellon vesiosuuskunnan vedenjakelualue ei ulotu Nurmijärven kunnan terveydensuojeluviranomaisen eli Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen valvonta-alueen ulkopuolelle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta

  • päättää hyväksyä terveydensuojelulain 20 § mukaan Hakapellon vesiosuuskunnan riskinarvioinnin
  • toteaa, että riskinarviointia pidetään ajan tasalla, päivitetään tarvittaessa ja havaitut riskit huomioidaan valvontatutkimusohjelmassa

Perustelut

Hakapellon vesiosuuskunta on laatinut riskinarvioinnin 31.3.2022 yhteistyössä terveydensuojeluviranomaisen kanssa. Riskinarviointi täyttää terveydensuojelulain 763/1994 20 §:n vaatimukset.

Maksut

Talousvettä toimittavan laitoksen riskinarvioinnin hyväksymispäätöksestä peritään Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 104 euron maksu käsittelyaikaan perustuen (52€/h). 

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Hakapellon vesiosuuskunnan riskinarviointi 31.3.2022

Tiedoteluonnos riskinarvioinnista vedenkäyttäjille

Sovelletut säädökset

Terveydensuojelulaki 763/1994

Terveydensuojeluasetus 1280/1994

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 401/2001

Hallintolaki 434/2003

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52)

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ympäristöterveydenhuollon maksutaksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 14.12.2021 § 131)

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vesiosuuskunta Hakapelto, Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöterveydenhuoltoyksikkö, Uudenmaan ELY-keskus 

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.