Rakennusvalvontajaosto, kokous 22.9.2022

§ 30 MRA 82 §:n mukainen määräys aidan rakentamisoikeudesta

TUUDno-2022-1849

Valmistelija

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi
  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa:

Aidan rakentamisisia on tullut vireille kiinteistön 858-409-5-24 (jäljempänä Huhtatie 5 d) yhden omistajan yhteydenotosta rakennusvalvontaan. Naapuri Huhtatie 5 d oli pyytänyt rakennusvalvontaa selvittämään, onko toteutettu aita määräysten mukainen. Rakennusvalvonta on tämän jälkeen pyytänyt kiinteistön 858-409-5-177 (jäljempänä Huhtatie 5 b) omistajalta selvitystä uusitusta/toteutetusta aidasta. Huhtatie 5 b toimittamasta selvityksestä kävi ilmi, että kiinteistöt ovat yrittäneet saada sopimusta aidan sijainnista aikaan, mutta sopimukseen ei ole päästy. Kiinteistön Huhtatie 5 b omistaja ei ole pystynyt esittämään naapureiden suostumusta aidan sijoittamisesta rakennusjärjestyksessä määrätylle niin sanotulle raja-alueelle. Tämän jälkeen rakennusvalvonta on kehottanut Huhtatie 5 b omistajaa siirtämään aidan vähintään 0,5 metrin etäisyydelle rajasta rakennusjärjestyksen määräyksen mukaisesti.

Tuusulan rakennusvalvonta on vastaanottanut 30.6.2022 hakemuksen olevan aidan pysyttämiseksi paikoillaan osoitteessa Huhtatie 5 b (kiinteistö 858-409-5-177). Kysymys on 1940-luvulla rakennetun kiinteistön pihapiiristä. Kyseinen rakennus on siis sijainnut kantatilalla, josta muut naapurirakennuspaikat on aikoinaan lohkottu. Aita sijoittuu kiinteistöjen 858-409-5-177 (Huhtatie 5 b), 858-409-5-244 (Huhtatie 5 d) ja 858-409-5-245 (jäljempänä Huhtatie 5 c) rajalle. Aidan sijainti on tarkistettu Tuusulan kunnan paikkatiedon toimesta. Perusteluna aidan sijainnin hyväksymiselle hakija esittää, että 1940-luvulta olevat omenapuu ja syyshortensia ovat nyt aidan ja talon välissä. Mikäli aita siirrettäisiin rakennusjärjestyksen mukaiseen paikkaa, jäisivät omenapuu ja syyshortensia aidan ”väärälle” puolelle. Myöskin muut luonnonmukaisesti kasvaneet puu jouduttaisiin kaatamaan. Hakemuksen liitteeksi on liitetty valokuva aidasta, joka on toteutettu pajusta ja pystytolpista. Kyse siis enemmänkin näkösuojasta kuin rakennetusta aidasta.

Tuusulan paikkatiedon mittausyksikkö on rakennusvalvonnan pyynnöstä tarkistusmitannut kiistanalaisen aidan sijainnin. Edellä kuvattu näkösuojan ja osittain rakennetun lauta-aidan korkeudet vaihtelevat mittauksen mukaan noin metristä 1,5 metriin ja sijaitsevat vaihtelevasti 0,15-0,45 metrin etäisyydellä rajasta 79-80-94. Hakemuksen johdosta on annettu naapureille, joiden rajalla aita sijaitsee mahdollisuus tulla kuulluksi. Kiinteistöstä Huhtatie 5 d, jossa sijaitsee paritalo, saatiin kolme huomautusta, jotka ovat esityksen liitteenä.

Huhtatie 5 d asunto 2 omistajat huomauttavat muun muassa seuraavaa:
- Huhtatie 5 d asunto 2 omistajat eivät halua osallistua aitahankkeeseen kiinteistöjen 5b ja 5d rajalla. Emme halua osallistua kyseisellä rajalla tai muuten näiden tonttien välillä sijaitsevan aidan tai vastaavan huoltamiseen, ylläpitämiseen tai sen aiheuttamiin tai siihen liittyviin kustannuksiin. Emme hyväksy rasitetta kiinteistölle Huhtatie 5d, jonka Huhtatie 5b rakentama tai istuttama tai muuten järjestämä aita tai vastaava tai siihen verrattavissa oleva voisi aiheuttaa.
- Vaadimme, että 5d ja 5b kiinteistöjen rajalla oleva aita siirretään 5b puolelle siten, että sen huoltovastuu ja ylläpitovastuu täysimääräisesti kustannuksineen on vain 5b:llä tai 5b tekee 5d kanssa kirjallisen sopimuksen, jolla 5d asunto 2 asukas ja omistaja vapautetaan nyt ja tulevaisuudessa kaikesta vastuusta liittyen kyseiseen aitaan, sen tai siitä aiheutuviin kustannuksiin tai sen aiheuttamaan tai siitä aiheutuvaan haittaan ja seuraamuksiin koski ne sitten itse aitaa, kumpaakaan kiinteistöä tai rasitetietä joka kulkee 5d poikki tontille Huhtatie 5c tai kiinteistöjen tai rasitetien käyttäjiä.
- Emme siis hyväksy aitaa tonttien Huhtatie 5d ja 5b välillä ilman asiasta tehtävää kirjallista sopimusta.

Huhtatie 5 d asunto 1 omistajat huomauttavat muun muassa seuraavaa:
- Nykyiselle aidalle en tietenkään anna kirjallista lupaa. Tämän hetkistä aitamateriaalia myydään näköesteenä eikä näin ollen mielestäni voi olla kiinteä, pysyvä aita. Aita on ollut paikoillaan keskeneräisenä kaksi vuotta ja alkanut tässä ajassa jo värjääntyä mustien homepilkkujen alle. Tällä hetkellä koen, että aita on 5d tontin viihtyvyyden pilaaja.
- Aidan sijaintia ei tarvitse uudestaan kohdistaa, jos aidalle tehdään selkeä huolto- ja korjausvastuu sopimus sekä tarkat materiaali- ja ulkonäkökriteerit, joista ei voi poiketa.
- Aita on 5bn omistajan tahto/hanke, päävastuu aidan korjaus- kunnossapidosta kuuluisi heille, sekä itse rakentaminen kustannuksineen. Ehdotan aidan olevan 5d rajalle päin yksivärinen valkoinen ja materiaaliltaan puuta, jotta sopii kauniista ympäristöön.
- Sopimuksessa tulee olla eriteltynä myös kohtuulliset ajat korjaustoimenpiteitä varten. Jos aita on kaatumaisillaan tai kaatunut, korjaus on suoritettava pikimmiten. Rikkoutuneiden tai pudonneiden aitalankkujen, maalauksen yms. vaurioiden korjaus kesäaikaan (tai silloin kun ei ole lunta tai maa jäässä) kuukauden kuluessa ilmoituksesta. Jos tästä asiasta päästään sopimaan ilman riitaa, olen halukas auttamaan 5bn omistajia pitämään aidan 5d puoleisesta ulkonäöstä huolta esimerkiksi maalauksen suhteen.

Huhtatie 5 c ei ole kommentoinut asiaa.

Naapureiden huomautukset on saatettu kiinteistön Huhtatie 5 b omistajalle tiedoksi sähköpostitse. Huhtatie 5 b omistaja on todennut sähköpostitse rakennustarkastajalle, että sopiminen naapureiden kanssa ei ole mahdollista, joten rakennusvalvontaviranomaisen ratkaisua asiaan toivotaan.

Asiaan liittyvä lainsäädäntö ja sen soveltaminen:

Aidan rakentaminen edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 126 a.1 §:n kohdan 9 mukaan toimenpideluvan. MRL 126 a.3 §:n mukaan kunta voi rakennusjärjestyksessä (RJ) määrästä, ettei toimenpidelupaa tarvita, mikäli toimenpidettä voidaan pitää vähäisenä. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen (MRA) 82 §:n mukaan kiinteistönomistajalla on, jollei asemakaavassa tai rakennusjärjestyksessä toisin määrätä tai kunnaan rakennusvalvontaviranomainen erityisestä syytä toisin päätä, oikeus rakentaa aita tontin rajalle. Tuusulan kunnan rakennusjärjestyksessä aitaamisesta on määrätty kohdissa 2.2 ja 3.4.

  • RJ Kohdan 2.2 mukaan enintään 1,5 metrin korkuisen aidan rakentamiseen ei tarvitse hakea toimenpidelupaa.
  • RJ Kohdan 3.4 mukaan mikäli aita sijoittuu rajalle, tulee tästä olla naapurin kirjallinen suostumus. Raja-alueeksi katsotaan saman kohdan mukaan rajasta 0,5 metriä kiinteistön puolelle.  

Aita on saadun selvityksen mukaan rakennettu jo 17 vuotta sitten, mutta se on korvattu ränsistymisen vuoksi uudella aidalla/näköesteellä 2016 ja sitä on uusittu myös 2019. Alueen asemakaavassa ei ole määräystä aidan rakentamisesta. Alkuperäinen aita on purettu ja korvattu uudella, jolloin tulee sovellettavaksi uuden aidan rakentamisen osalta rakentamisajankohdan määräyksiä. Rakennettu aita ei korkeutensa perusteella olisi voimassa olevan rakennusjärjestyksen mukaan edellyttänyt mitään lupakäsittelyä. Aita sijoittuu sen sijaan rakennusjärjestyksen niin sanotulle raja-alueelle, joten rajanaapureiden kirjallinen suostumus aidan sijoittumisesta voimassa olevan rakennusjärjestyksen mukaan edellytetään. Asian vireille laittaja (kiinteistön Huhtatie 5 b omistaja) ei ole pystynyt osoittamaan, että tällainen suostumus olisi saatu. Näin ollen kiinteistön omistaja on laittanut aidan rakentamismahdollisuuden olevaan paikkaan ratkaistavaksi rakennusvalvontajaostoon maankäyttö- ja rakennusasetuksen (MRA) 82 §:n perusteella. MRA 82 §:n mukaan rakennusvalvontaviranomainen (tässä tapauksessa rakennusvalvontajaosto) määrää tarvittaessa aidan rakentamisvelvollisuudesta, aidan laadusta ja sijoituksesta sekä kustannusten jakautumisesta naapurien kesken.

MRL 149 a §:n mukaan rakennusvalvontaviranomainen voi hakemuksesta antaa naapuria kuultuaan luvan naapurin alueen käyttämiseen hakijalle välttämättömän rakennustyön tai muun toimenpiteen tekemiseksi, jollei tästä aiheudu naapurille muuta kuin tilapäistä ja vähäistä haittaa tai häiriötä. Hakijan on toimenpiteen jälkeen kunnostettava naapurin alue ja saatettava se käyttöä edeltäneeseen tilaan.

Asian ratkaisu:

Alun perin, 17 vuotta sitten, aita on ollut valkoinen lauta-aita. Aidan ränsistyessä kiinteistön omistaja korvasi aidan pajuaidalla. Osa tästä pajuaidasta on lähivuosina korvattu jälleen lauta-aitana. Aita on siis osan matkaa valkoinen lauta-aita ja osan matkaa pajuaita, joka käy mittausyksikön kevättalvella ottamista valokuvista hyvin ilmi. Kiinteistön Huhtatie 5 b omistaja on saadun viestin mukaan toisaalta halukas yhtenäistämään aidan ilmettä, mutta toisaalta haluaisi kustannussyistä pitää olevan pajuaidan paikoillaan. Aidan korkeuteen ei haluttaisi tehdä muutoksia. 

Saatujen naapureiden näkemysten mukaan naapurit eivät sinällään vastusta aidan sijaintia. Aidan ulkonäköön, sen huoltoon sekä kustannusten jakautumiseen ovat naapurit esittäneet näkemyksensä. Kiinteistön Huhtatie 5 b omistaja on esittänyt tahtonsa yhtenäistää aidan ulkonäön. Koska kiinteistön omistajat eivät ole päässeet sopimukseen aidan sijoituksesta ja sen ulkonäöstä, voi rakennusvalvontaviranomaisena toimiva rakennusvalvontajaosto määrätä MRA 82 §:n perusteella aidan rakentamisvelvoitteesta sekä määräämään aidan laadun ja kustannusten jakautumisen.

Rakennusvalvonta katsoo, että kiinteistön Huhtatie 5 b omistajalla on riittävät perustelut aidan pysyttämiseksi paikoillaan niillä sijoin, missä aita nyt ja alun perin on sijainnut. Aidan siirtäminen sisemmäs kiinteistölle aiheuttaisi isojen puiden poistamista. Hakijan mukaan aidan siirtäminen aiheuttaisi myös aidan taakse hoitamattoman kaistaleen, jonka huolto olisi melko mahdotonta ja alue jäisi hoitamattomaksi ja epäsiistiksi.  Aidan ulkonäön yhtenäistämiselle sen sijaan on rakennusvalvonnan näkemyksestä tarvetta. Yhtenäinen lauta-aita koko matkalle soveltuu ympäristöön parhaiten ja täyttää kiinteistöjen toiveen yksityisyydestä. Isojen puiden ja kasvillisuuden vaikutus aidan toteutuksessa tosin tulee ottaa huomioon eli aidan korkeus ja sijainti voi vaihdella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi

Rakennusvalvontajaosto päättää

  • merkitä tiedoksi kiinteistön Huhtatie 5 b omistajan hakemuksen kaikkine liitteineen ja lisäselvityksineen
  • määrätä Huhtatie 5 b omistajan toteuttamaan kiinteistöjen Huhtatie 5 c ja Huhtatie 5 d rajalle aidan nykyiselle paikalle yhtenäisen lauta-aidan korvaten pajuaita osuudet lauta-aidalla. Aidan sijaintia voi vaihdella huomioiden olevan puuston. Aita ei saa kuitenkaan sijoittua Huhtatie 5 c tai 5 d kiinteistön puolelle.
  • määrätä, että lauta-aita toteutetaan saman mallin mukaisena kuin jo toteutettu pystylauta-aitaosa. Kiinteistöjen Huhtatie 5 b ja Huhtatie 5 c välistä vaakalauta-aitaa ei ole tarpeen uusia. Lauta-aidan tulee olla väriltään valkoinen. Lauta-aita tulee toteuttaa 30.9.2023 mennessä ja lopullinen maalaus tulee toteuttaa kestopuuosien osalta niille annetun ohjeistuksen mukaisesti. Rakentamisen yhteydessä Huhtatie 5 b omistajalle tai hänen sopimusurakoitsijalle annetaan lupa käyttää kiinteistöjen Huhtatie 5 c ja Huhtatie 5 d aluetta, jotta aidan rakenteet ja maalaus ovat mahdollista toteuttaa.
  • määrätä aidan rakentamiskustannusten kuuluvan kokonaisuudessaan Huhtatie 5 b omistajalle.
  • määrätä kiinteistöjen Huhtatie 5 b, Huhtatie 5 c ja Huhtatie 5 d huolehtimaan jatkossa aidan kunnossapidosta ja huollosta oman kiinteistön puolella hallitsemaltaan osuudelta ja huolehtimaan kustannuksista näiltä osin.

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun esittelijä Johanna Aho teki seuraavat lisäykset asiatekstiin sekä päätösehdotukseen.

Viimeisen kappaleen lisäys asiatekstin kohtaan "Asiaan liittyvä lainsäädäntö ja sen soveltaminen":

​​​MRL 149 a §:n mukaan rakennusvalvontaviranomainen voi hakemuksesta antaa naapuria kuultuaan luvan naapurin alueen käyttämiseen hakijalle välttämättömän rakennustyön tai muun toimenpiteen tekemiseksi, jollei tästä aiheudu naapurille muuta kuin tilapäistä ja vähäistä haittaa tai häiriötä. Hakijan on toimenpiteen jälkeen kunnostettava naapurin alue ja saatettava se käyttöä edeltäneeseen tilaan.

Lauseen lisääminen päätösehdotuksen kolmannen kohdan loppuun:

•määrätä, että lauta-aita toteutetaan saman mallin mukaisena kuin jo toteutettu pystylauta-aitaosa. Kiinteistöjen Huhtatie 5 b ja Huhtatie 5 c välistä vaakalauta-aitaa ei ole tarpeen uusia. Lauta-aidan tulee olla väriltään valkoinen. Lauta-aita tulee toteuttaa 30.9.2023 mennessä ja lopullinen maalaus tulee toteuttaa kestopuuosien osalta niille annetun ohjeistuksen mukaisesti. Rakentamisen yhteydessä Huhtatie 5 b omistajalle tai hänen sopimusurakoitsijalle annetaan lupa käyttää kiinteistöjen Huhtatie 5 c ja Huhtatie 5 d aluetta, jotta aidan rakenteet ja maalaus on mahdollista toteuttaa. Rakentamisen jälkeen alue tulee saattaa käyttöä edeltävään tilaan.


Rakennusvalvontajaosto hyväksyi lisäykset yksimielisesti.

Päätös

Rakennusvalvontajaosto päätti

  • merkitä tiedoksi kiinteistön Huhtatie 5 b omistajan hakemuksen kaikkine liitteineen ja lisäselvityksineen
  • määrätä Huhtatie 5 b omistajan toteuttamaan kiinteistöjen Huhtatie 5 c ja Huhtatie 5 d rajalle aidan nykyiselle paikalle yhtenäisen lauta-aidan korvaten pajuaita osuudet lauta-aidalla. Aidan sijaintia voi vaihdella huomioiden olevan puuston. Aita ei saa kuitenkaan sijoittua Huhtatie 5 c tai 5 d kiinteistön puolelle.
  • määrätä, että lauta-aita toteutetaan saman mallin mukaisena kuin jo toteutettu pystylauta-aitaosa. Kiinteistöjen Huhtatie 5 b ja Huhtatie 5 c välistä vaakalauta-aitaa ei ole tarpeen uusia. Lauta-aidan tulee olla väriltään valkoinen. Lauta-aita tulee toteuttaa 30.9.2023 mennessä ja lopullinen maalaus tulee toteuttaa kestopuuosien osalta niille annetun ohjeistuksen mukaisesti. Rakentamisen yhteydessä Huhtatie 5 b omistajalle tai hänen sopimusurakoitsijalle annetaan lupa käyttää kiinteistöjen Huhtatie 5 c ja Huhtatie 5 d aluetta, jotta aidan rakenteet ja maalaus ovat mahdollista toteuttaa. Rakentamisen jälkeen alue tulee saattaa käyttöä edeltävään tilaan.
  • määrätä aidan rakentamiskustannusten kuuluvan kokonaisuudessaan Huhtatie 5 b omistajalle.
  • määrätä kiinteistöjen Huhtatie 5 b, Huhtatie 5 c ja Huhtatie 5 d huolehtimaan jatkossa aidan kunnossapidosta ja huollosta oman kiinteistön puolella hallitsemaltaan osuudelta ja huolehtimaan kustannuksista näiltä osin.

Tiedoksi

Huhtatie 5 b kiinteistön omistajat, Huhtatie 5 c kiinteistön omistajat, Huhtatie 5 d kiinteosyön omistajat, rakennustarkastaja Lasse Ketoja

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.