Perustelut
Eeva-Liisa Nieminen esitti seuraavan aloitteen:
"Kunnan mailla on suoritettu vastikään metsähakkuita. Koska osa näistä alueista sijoittuu asutuksen lähelle, ja merkittävästi vaikuttavat ihmisten asuinympäristöön ja metsien virkistyskäyttöön, tulisi terävöittää ja päivittää käytäntöjä. Hakkuista on päätetty teknisessä lautakunnassa ja kunnanhallituksessa niin, että hakkuusuunnitelmat on tarkkaan alistettu päätöksenteolle. Kuitenkin käytännössä kunta käyttää asiantuntijana metsäyhdistystä, joka kilpailuttaa hakkuut ja lopulta hakkuun suorittaa voittanut metsäyhtiö.
Viimeiset hakkuut päätettiin kunnanhallituksessa tammikuussa. Voiko odottaa, että kuntalaiset lukevat joka viikko neljä päivää ennen päätöstä kunnanhallituksen listoja tutkiakseen, onko siellä heitä koskevia päätöksiä? Vastaan tähän: ei voida.
Mielestäni naapureille tulisi tiedottaa asiasta etukäteen. Olin itse metsänhoitoyhdistykseen yhteydessä, ja ääntäni kuultiin Nuppulinnan vanhan metsän hakkuussa alueen asukkaana. Vanhoja puita ja liikuntareitin ympäristöä jätettiin lähinnä rataan ja pohjoiseen sijoittuville rinteille. Tällä hetkellä alue onkin mitä upein alue vaikkapa asuinalueeksi kaavoitettavaksi. Sen sijaan alue, josta ei ollut päätöstä, hakattiin juuri lintujen pesimiskauden alkaessa, ja tiedottaminen nojasi siihen, että muutamaa päivää ennen metsäyhtiön edustaja laittoi nauhat, ja hakkuu alkoi juuri tästä alueesta maanantaiaamuna klo 4. Edes lehtopöllön pönttöpuu ei säilynyt.
Kuitenkin kunnanhallituksen päätöksessä tämä alue ei kuulunut hakkuualueeseen. Hakkuuta perusteltiin sillä, että alueelta oli jo Kiira-myrskyn aikana kaatunut puita ja loputkin ovat vaarassa kaatua. Koska asukkailla on omat työnsä ja menonsa, he tulivat lopulta tietoiseksi menetyksestä vasta kun vieressä oli tyhjäksi hakattu metsä. Jälkikäteen ei löydy selkeää kuvaa prosessin kulusta ja asukkaat ovat pettyneitä kunnan toimintaan.
Perustuslain 2 §:n mukaan kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.
Aloitteeni:
Kunnan tulisi osallisuuden nimessä informoida lähinaapureita ja asukkaita lähestyvistä hakkuista. Jos on kysymys luonnon monimuotoisuuden ja virkistysarvojen säilyttämisestä, myös asukkaiden näkemyksiä tulisi ottaa huomioon. Lintudirektiivin mukaan hakkuuta ei tule suorittaa pesimäkauden aikana. Päätösketju luottamuselimet - metsäyhdistys - metsäyhtiö tulisi ilmaista niin selvästi, ettei missään vaiheessa alkuperäinen tarkoitus muutu, kun kaupallinen ja taloudellinen intressi astuvat kuvaan. Tämä linjauksen epäselvyys on näkynyt useissa hakkuissa, esimerkiksi Rykmentinpuistossa."
Ehdotus
Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.