Valtuusto, kokous 7.3.2022

§ 34 Tuusulanjärven hyvinvoinnin parantamisen kiirehtiminen, aloite (lisäpykälä)

TUUDno-2022-500

Perustelut

Päivö Kuusisto esitti Tuusulan Omakotiyhdistyksen ja usean muun valtuutetun allekirjoittaman seuraavan aloitteen:

Tuusulan Omakotiyhdistys on seurannut tarkasti Tuusulanjärven hyvinvointia ja tehtyjä kunnostuksia. Valuma-alueiden veden puhdistuksen suunnittelu ja toteutus, nuottaus ja hapettaminen ovat hyviä keinoja, mutta eivät riittäviä järven puhdistuksessa. Mielestämme yksi tärkeä toimenpide kuitenkin puuttuu, lähes hapettomien syvänteiden jatkuva hapettaminen ja ravinteiden vähentäminen.

Esitämme, että hapettomasta syvänteestä rakennetaan lappoputki Koskenmäen sillan alitse Tuusulanjokeen. Fysiikan lakien mukaan vesi saadaan nousemaan syvänteestä putkea pitkin painovoimalla, jos sen purkupää on järven pinnan alapuolella. Virtausta voidaan rajoittaa putken päähän asennetun säätöventtiilin avulla. Hapettoman veden poisto toimii ympäri vuoden eikä tarvitse käyttövoimaa.

Kustannukset muodostuvat lähinnä putkesta, joka tulee olla halkaisijaltaan riittävän suuri noin 315 mm. Lisäksi maksaa työ ja putken ankkuroinnin painot. Maallikon kustannusarvio on noin 200 000 euroa. Etuna on järven happipitoisuuden paraneminen ja levän katoaminen järvestä.

Tässä aloitteessa esitetyt toimenpiteet on toteutettu Hämeenkyrön Iso-Lehmijärvellä. Siellä Onni Issakainen on toteuttanut idean ja saanut mökkijärvensä taas lähes puhtaaksi. Yhdistyksemme hallitus on ollut yhteydessä Issakaiseen ja kertonut Tuusulanjärven ongelmasta. Hänen mukaansa idea toimii kaikissa järvissä. Kaikkia muitakin keinoja tulee käyttää apuna, ei kuitenkaan kemikaaleja. Hän toivotti meidät tervetulleiksi tutustumaan Iso-Lehmijärveen. Lisää tietoa järven kunnostushistoriasta löytyy Hämeenkyrön Iso-Lehmijärven suojeluyhdistyksen internetsivuilta.

Tuusulan Omakotiyhdistys esittää aloitteensa mukaisten toimenpiteiden toteuttamista."

Ehdotus

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.