Kunnanhallitus, kokous 24.1.2022

§ 30 Kaavoituksen työohjelma 2022

TUUDno-2021-2876

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Perustelut

Kaavoituksen työohjelma 2022

Kaavoituksen työohjelmalla ohjelmoidaan kuluvan vuoden kaavahankkeet. Työohjelma perustuu valtuuston hyväksymään kaavoitussuunnitelmaan 2022-2025 ja siinä kärkihankkeiksi priorisoituihin kaavatöihin. Kaavoitussuunnitelmassa 2022-2025 asetettuja tavoitteita ovat: yleiskaavoituksen keinoin huolehtia siitä, että taajamien rakentaminen, liikenneverkon kehittäminen ja muut maankäytölliset kysymykset ovat suunniteltu kokonaisuutena sekä asemakaavoituksella huolehtia MAL-sopimuksen edellyttämien uusien asuntokaavojen toteutuminen sekä riittävän asuin-, pientalo- ja työpaikkatonttivarannon turvaaminen. Tavoitteena on työpaikkaomavaraisuuden nostaminen, houkuttelevien ja kestävien asuinalueiden rakentuminen sekä palvelujen toteutuminen.

Kaavoitussuunnitelmassa kaavahankkeet on priorisoitu kolmeen eri kategoriaan kiireellisyyden tai oletettujen etenemismahdollisuuksien mukaisesti ja niiden valmistelujärjestystä ohjataan kaavoituksen työohjelmalla. Useat kaavahankkeet ovat useamman vuoden mittaisia, mikä edellyttää pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä tavoitteen toteutumisen eteen.

Työohjemassa on listattu 13 yleissuunnitelmatasoista työtä. Yleiskaava 2040 on tarkoitus saattaa toimielimiin hyväksyttäväksi keväällä 2022. Tämän jälkeen aloitetaan yleiskaavan toteutussuunnitelma ja Koillis-Hyrylän osayleiskaava- tai yleissuunnitelma työ. Lisäksi tehdään mm. pyöräliikenteen tarkennettua verkkosuunnitelmaa, osallistavaa metsäsuunnittelua Tuomalansuon alueella, Focus-alueen ja Lahelanpellon yleissuunnitelmaa, viimeistellään Hyrylän keskustan yleissuunnitelma sekä aloitetaan Tuusulan jokilaakson virkistyskäytön yleissuunnitelma.

Uusia asemakaavoja aloitetaan 15 kappaletta. Työohjelmassa on 4 kaavatyötä, joiden aikataulutusta voidaan tarkentaa vasta, kun esimerkiksi hankesuunnitelma on kehittynyt riittävän pitkälle. Kaikkiaan työohjelmassa on 31 asemakaavatyötä.

Kaavoitusohjelmassa painottuu erityisesti Lahelanpellon alueen kehittäminen (Lahelanorren ja Lahelan monitoimikampuksen kaavatyöt ja Lahelanpellon yleissuunnitelma) sekä kunnan omien kiinteistöjen ja maaomaisuuden kehittäminen mm. Anttilan tilakeskuksen, Koskensillantien, Tuuskodon, Harjulan ja Puistokylän asemakaavoilla. Työpaikkatonttien varanto ja monipuolisuus halutaan turvata Kehä IV:n, Rykmentinportin laajennuksen, Palkkitien ja Senkkerinmäen asemakaavoilla sekä Focus alueen yleissuunnitelmalla.

Jokelassa on työpaikka- ja asuintonttivarantoa hyvin. Työohjelmassa on kaksi asumiseen painottuvaa kaavamuutosta keskustan tuntuaan: Jokelan asemanseutu II ja Opintien ja Nukarintien risteys. Jokelan rautatiealueen kaavatyöllä vastataan lisäraiteiden tarvitsemiin käyttötarkoitusmuutoksiin. Vetohäränlenkin kaavamuutoksella muutetaan rivitalokortteli erillispientalon kortteliksi vastaamaan Peltokaaren omakotitalotonttien kysyntään.

Kellokoskella Joenrannan asemakaavalla mahdollistetaan uusia erillis- ja pientalotontteja ja Seppainpuiston kaavamuutoksella edistetään korttelin rakentumista keskeisellä sijainnilla.  

Liitteenä olevassa Kaavoituksen työohjelmassa 2022 on esitetty viivakaavioin kaavojen ja yleissuunnitelmien ja yleiskaavan arvioitu eteneminen. Toteutuneeseen aikatauluun vaikuttavat mm. maankäyttösopimusneuvotteluiden eteneminen, mikä on usein vaikeasti arvioitavissa. Liitteenä on myös tällä hetkellä valmisteltavina olevien kaavahankkeiden hankekortit, joilla kustakin valmisteltavana olevasta hankkeesta kerrotaan lisätietoja kuten arvio rakennusoikeuden määrästä. Työohjelman toteutumista seurataan ja siitä raportoidaan osavuosikatsauksissa. Tärkeiksi ja kiireellisiksi katsottuja töitä voidaan lisätä kuluvan vuoden työohjelmaan lautakunnan tai kunnanhallituksen päätöksellä.

Ehdotus

Esittelijä

Heikki Lonka, kuntakehitysjohtaja, heikki.lonka@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että

  •  kunnanhallitus päättää hyväksyä kaavoituksen työohjelman vuodelle 2022.

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

---

Esittelijä toimitti uudet liitteet, joita käsiteltiin kokouksessa.

Puheenjohtajan avattua keskustelun Antti Seppälä teki seuraavan muutosesityksen Tytti Nikkasen kannattamana:
"Antin ehdotus lisäyksestä kaavoituksen työohjelmaan:

-Kaavoituspäällikkö voi nostaa II-luokan kaavoista työohjelmaan ne *pientalokaavat*
-joissa on mukana myös kunnan maata
-ovat palveluverkon lähellä
-ovat infran varrella tai hyvin lähellä
-joissa yksityinen *tuottaa tarvittaessa kunnan ohjeistuksella* kaavamateriaalin tai kaavamateriaali on helppo tuottaa kunnan toimesta
-joissa on matala valitusriski."

Koska oli tehty kannatettu muutosesitys, puheenjohtaja esitti toimitettavaksi asian ratkaisemiseksi nimenhuutoäänestyksen. Äänestysesitykseksi hyväksyttiin puheenjohtajan esitys, jonka mukaan pohjaehdotusta kannattavat äänestävät ”jaa” ja Antti Seppälän lisäysesitystä kannattavat äänestävät ”ei”.

Suoritetussa äänestyksessä pohjaehdotusta kannattivat jäsenet Marianna Simo, Liisa Sorri, Sanna Takala, Margita Winqvist ja Antti Seppälän lisäysesitystä kannattivat jäsenet  Päivö Kuusisto, Piia Lakkapää-Hemmi, Tytti Nikkanen, Antti Seppälä, Johanna Sipiläinen, Eemi Vaherlehto, Aki Aaltonen sekä Jari Immonen. Tyhjää äänesti jäsen Jari Raita.

Puheenjohtaja totesi Antti Seppälän lisäysesityksen tulleen hyväksytyksi äänin 8–4. Tyhjiä ääniä oli 1.

Päätös

Kuntakehityslautakunta hyväksyi  kaavoituksen työohjelman vuodelle 2022 seuraavin muutoksin:

kaavoituspäällikkö voi nostaa II-luokan kaavoista työohjelmaan ne *pientalokaavat*

  • joissa on mukana myös kunnan maata
  • ovat palveluverkon lähellä
  • ovat infran varrella tai hyvin lähellä
  • joissa yksityinen *tuottaa tarvittaessa kunnan ohjeistuksella* kaavamateriaalin tai kaavamateriaali on helppo tuottaa kunnan toimesta
  • joissa on matala valitusriski

Kuntakehityslautakunta päätti ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä kaavoituksen työohjelman vuodelle 2022.

Lisäksi kuntakehityslautakunta päätti

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

 

Valmistelija

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä kaavoituksen työohjelman vuodelle 2022.

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun Kati Lepojärvi esitti Jari Anttalaisen kannattamana, että kaavoituksen työohjelmaan lisätään seuraavaa:
"Valtuusto päätti 13.12.2021, että Lahelanpelto 3 nostetaan kokonaisuudessaan kaavoituksen kärkihankkeeksi. Tämä ei ilmene yksiselitteisesti kaavoitussuunnitelmista. Esitän, että kaavoitussuunnitelman työohjelmaan tuodaan selkeä suunnitelma Lahelanpelto 3 alueen toteuttamisesta kaavoituksen kärkihankkeena."

Tuija Reinikainen esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Esitys raukesi kannattamattomana.

Keskustelun jatkuessa Kati Lepojärvi muutti esityksensa siten, että Lahelanpelto 3 -hankekortti lisätään kaavoitusohjelmaan. Kunnanhallitus hyväksyi muutetun esityksen yksimielisesti.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • hyväksyä kaavoitukseen työohjelman vuodelle 2022
  • että ohjelmaan lisätään Lahelanpelto 3 -hankekortti.

 

Kaavoituspäällikkö Anne Olkkola selosti asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

kasvu ja ympäristö -toimialue

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.