Kunnanhallitus, kokous 24.1.2022

§ 36 Eteva kuntayhtymä, sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain mukainen selvitys, lausunto

TUUDno-2022-118

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Eteva kuntayhtymän tulee antaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain mukainen selvitys. 

Mainitun lain (voimaanpanolaki) 21 §:n mukaan selvitys tulee antaa hyvinvointialueelle siirtyvästä omaisuudesta, hyvinvointialueen vastuulle siirtyvistä veloista ja muista sitoumuksista, vastuista ja sopimuksista; sekä sellaisista olennaisissa omaisuuserissä, sopimuksissa ja vastuissa tapahtuneista ja tiedossa olevista muutoksista sekä toiminnallisista ja taloudellisista riskeistä, jotka eivät ilmene viimeisimmästä tilinpäätöksestä tai konsernitilinpäätöksestä. 

Edellä esitetyt selvitykset tullaan käsittelemään kuntayhtymän hallituksessa 24.2.2022. Eteva kuntayhtymä pyytää jäsenkuntia tutustumaan selvitysten yhteenvetoon sekä esittämään mahdolliset huomiot asiasta Eteva kuntayhtymälle 28.1.2022 mennessä.

Liitteenä on liitekokonaisuus, jossa on Eteva kuntayhtymän viimeisin tilinpäätös 31.12.2020 sekä yhteenveto alueille annettavien selvitysten luonnoksista. 

Perustelut

Suoritetun jaon periaatteet 
Siltä osin kuin kyseessä ei ole voimaapanolain 57 §:n mukaisesta kiinteistöstä, toimitiloja koskevat vuokrasopimuksesta ja toimitilojen hallintaan oikeuttavasta muusta omaisuudesta, on siirtyvät varat, velat ja sitoumukset jaettu voimaanpanolain 20 §:n mukaisesti hyvinvointialueiden välillä jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa. Jäsenkuntien omistusosuuksien perusteella lasketut hyvinvointialueiden osuudet on esitetty liitteessä yksi. 

Voimaapanolain 57 §:n mukaisesti kiinteistöt, toimitiloja koskevat vuokrasopimukset ja toimitilojen hallintaa oikeuttavat muu omaisuus jaettu sille hyvinvointialueelle, jossa yksikkö sijaitsee. Henkilökunta, fyysinen irtain omaisuus sekä sopimukset on jaettu saman periaatteen mukaan sille alueelle, jossa henkilökunta pääasiassa työskentelee, omaisuus sijaitsee tai minkä yksikön toimintaan sopimus liittyy. Siltä osin kuin sopimus liittyy usean eri hyvinvointialueen alueelle olevan yksikön toimintaan, on sopimus ilmoitettu jaettavana sopimuksena useamman hyvinvointialueen sopimuksissa. 

1. Henkilöstö 
Eteva kuntayhtymän palveluksessa on 1320 henkilöä. Liitteessä kaksi on kuvattu eri alueille siirtyvän henkilöstön määrä ja tehtävänimekkeet. Henkilöstön määrässä ja tehtävänimekkeissä voi tapahtua muutoksia 31.12.2022 mennessä.

2. Kiinteistöt ja toimitilaosakkeet 
Eteva kuntayhtymä omistaa Espoossa sijaitsevan kiinteistön (kaksi pientaloa), joka esitetään siirrettävän Länsi-Uuden hyvinvointialueelle. Lisäksi kuntayhtymän omistuksessa on Hämeenlinnassa olevan Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta -nimisen yhtiön osakkeet. Nämä esitetään siirrettävän Kanta-Hämeen Hyvinvointialueelle.

3. Omaisuus 
Irtain omaisuus on esitetty siirtyvän sille hyvinvointialueelle, jossa se sijaitsee tai jossa sitä pääsääntöisesti käytetään (ajoneuvot). 
Osakkeet esitetään siirrettävän hyvinvointialueille toimialueen kuntien omistusosuuksien suhteessa lukuun ottamatta edellä esitettyjä Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta -osakkeita. Toimitiloja useamman hyvinvointialueen alueella omistavan tytäryhtiön Uudenmaan Vammaispalvelu Oy:n osakkeet esitetään siirrettäväksi myös alueille voimaanpanolain 20 §:n mukaisesti kuntien omistusosuuksien suhteessa. 
Alueelle siirtyvässä omaisuudessa voi tulla jossain määrin muutoksia 31.12.2022 mennessä. 

4. Sopimukset 
Sopimukset on esitetty siirtyvän sille alueelle, jonka toimintaan sopimus liittyy. Mikäli sopimus liittyy useammalle alueelle siirtyvään toimintaan tai mikäli sopimus voidaan päättää toiminnan jatkuvuutta turvaamatta, näistä seikoista ilmoitetaan sopimuksen tietojen yhteydessä. Ne sopimukset, jotka voidaan päättää toiminnan jatkuvuutta vaarantamatta, pyritään päättämään 31.12.2022. Mikäli näistä sopimuksista muodostuu kustannuksia vielä 1.1.2023 jälkeen, tullaan nämä kustannukset esittämään alueille siirtyvinä vastuina. 
Sopimusten määrässä ja sisällössä voi tapahtua vähäisiä muutoksia 31.12.2022 mennessä. 

5. Varat, velat ja vastuut 
Muut kuin kohdassa kaksi ja kolme esitetty omaisuus sekä velat ja vastuut esitetään jaettavan eri hyvinvointialueille alueeseen kuuluvien kuntien omistusosuuksien suhteessa. 
Jotta 31.12.2022 suorittamatta olevien saatavien kertyminen ja avoimena olevien lyhytaikaisten velkojen maksu voidaan toteuttaa, tullaan hyvinvointialueille esittämään, että Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaanottaa saamiset ja suorittaa lyhytaikaisten velkojen maksun ja edelleen tilittää saadut suoritukset ja veloittaa maksetut velat muilta alueilta heiltä kuuluvilta osin. 

6. Palvelutuotanto 
Hyvinvointialueelle siirtyvät asiakassopimukset esitetään siirrettävän sille alueelle, jossa palvelua tuottava yksikkö sijaitsee. Asiakaslaskutus tullaan ilmoittamaan palveluittain ja sen mukaan, minkä hyvinvointialueen alueen asiakas on palvelun käyttäjänä. Eri hyvinvointialueille siirtyvät vuoden 2021 laskutus on esitetty liitteessä kolme. 
Sopimusten ja laskutuksen määrissä tapahtuu kokonaisuutena vähäisiä muutoksia 31.12.2022 mennessä.

Lausunto

Tuusulan kunta toteaa, että 

  • suoritettavan jaon pääperiaatteet ovat hyväksyttäviä.
  • ­kuntayhtymän nykyiset ja vuonna 2022 kertyvät ylijäämät tulee jakaa jäsenkunnille omistusosuuksien suhteessa
  • ­siltä osin kuin kyseessä on toimitiloja omistavien Etevan tytäryhtiöiden osakkeet, tulisi Eteva kuntayhtymän arvioida mahdollisuudet omaisuuden realisointiin sekä jakaa mahdollisista realisoinneista kertyvät varat jäsenkunnille omistusosuuksien suhteessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää 

  • antaa Eteva kuntayhtymän selvitysten yhteenvetoaineistosta edellä esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Talousjohtaja Markku Vehmas selosti asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

Eteva kuntayhtymä, talouden ohjaus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.