Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 10.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Vuoden tuusulalainen kirjoittaja -tunnustuspalkinto 2022

TUUDno-2022-241

Valmistelija

  • Riikka Mustajärvi, kirjastotoimenjohtaja vs., riikka.mustajarvi@tuusula.fi
  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Vuoden tuusulalainen kirjoittaja -palkinto myönnetään Kirjaston kotiseutukokoelma -rahastosta.

Vuoden tuusulalainen kirjoittaja -tunnustuspalkinnon tarkoituksena on kannustaa tuusulalaisia kirjailijoita ja kirjoittajia heidän tärkeässä työssään kirjallisen kulttuurin edistäjinä. Palkinto voidaan myöntää tuusulalaiselle tai Tuusulassa vaikuttaneelle henkilölle, ryhmälle tai yhdistykselle.

Palkinnon saajasta päättää Tuusulan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kirjastotoimenjohtajan esityksestä. Palkintoa varten perustettiin palkintoraati, johon kuuluvat kirjastotoimenjohtaja vs. Riikka Mustajärvi, kirjastonhoitaja Sara Kokkonen sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenet Janne Mellin ja Anna Yltävä.

”Vuoden tuusulalainen kirjoittaja” -tunnustuspalkinto taiteellisesta toiminnasta sisältää kunniakirjan ja rahapalkinnon. Vuonna 2022 palkinnon arvo on 1 500 euroa.

Palkinnon saaja julkaistaan Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää myöntää Vuoden tuusulalainen kirjoittaja palkinnon 2022 kirjailija Juha Vuoriselle.

Palkintoraati halusi palkita Juha Vuorisen, koska hän on pitkän uran tehnyt erittäin suosittu kirjailija.

Juha Vuorisen ensimmäinen kirja, Juoppohullun päiväkirja julkaistiin vuonna 1998, eli lähes neljännesvuosisata sitten. Esikoinen poiki useita jatko-osia ja käynnisti kirjailijan uran lisäksi Diktaattori-kustantamon, jonka kautta Vuorinen on itse julkaissut suurimman osan teoksistaan Tuusulassa. Tuotteliaan kirjailijan teosten, joita on yli 30 kappaletta, suomenkielisiä painoksia on myyty jo yli kaksi miljoonaa kappaletta. Vuorisen teoksia on myös käännetty mm. viroksi, ruotsiksi ja saksaksi.

Raati halusi antaa tunnustusta koko kirjallisuuden laajalle kentälle, ei ainoastaan perinteisesti kirjallisuuspalkintojen ehdokaslistoille päätyville korkeakirjallisille teoksille. Vuorinen on humoristi, jonka kirjat ovat viihdyttäneet jo lukuisia ihmisiä ja jonka yleisö on ottanut omakseen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Päätös julkaistiin palkintotilaisuuden 19.3.2022 jälkeen.

 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.