Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 18.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Valvontatutkimusohjelman hyväksyminen 2022-2026 Nivos Vesi Oy Mäntsälä

TUUDno-2021-2348

Valmistelija

  • Mikko Lappalainen, terveystarkastaja, mikko.lappalainen@tuusula.fi

Perustelut

Nivos Vesi ja Lämpö Oy toimii talousvettä toimittavana laitoksena Mäntsälän, Pornaisten ja Pukkilan kunnissa. Laitos toimittaa vettä neljälle vedenjakelualueelle. Mäntsälän kirkonkylän vedenjakelualueeseen kuuluvat Mäntsälän kirkonkylä, Sälinkään kylän alue ja Pukkilan kunnan alue; Ohkola-Hyökännummi verkoston vedenjakelualueeseen Hyökännummen ja Ohkolan kylien alueet; Pornaisten kunnan vedenjakelualueeseen Pornaisten kirkonkylä ja Hautjärven vedenjakelualueeseen entisen Hautjärven koulun lähikiinteistöt. Vesilaitoksella on viisi vedenkäsittelylaitosta, sekä muista verkostoista erillään oleva Hautjärven vedenottamo. Nivos ostaa oman vedentuotannon lisäksi vettä Hyvinkään vesilaitokselta sekä Keski-Uudenmaan vesi kuntayhtymältä. Vuonna 2020 vettä ostettiin Hyvinkäältä 18835 m3/v ja Keski-Uudenmaan vedeltä 30651 m3/v. Laitos myy vettä 6 vesiosuuskunnalle, jotka toimivat Mäntsälän, Tuusulan ja Pornaisten kuntien alueella. 

Vettä on pumpattu Mäntsälässä Nivoksen asiakkaille vuoden 2020 aikana verkostoon 995157 m3/v, noin 13100 veden käyttäjälle. 

Valvontatutkimusohjelman hyväksyminen

Sosiaali- ja terveysministeriön asetusta talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (1352/2015) sovelletaan asetuksen 2 §:n mukaan kun talousvettä toimitetaan vedenjakelualueelle vähintään 10 m3 päivässä tai vähintään 50 henkilön tarpeisiin. Asetuksen 8 §:n mukaan talousvettä toimittavan laitoksen vedenjakelualueelle on laadittava valvontatutkimusohjelma. Nivos Vesi ja Lämpö Oy:n valvontatutkimusohjelma on laadittu vuosille 2016-2021. Uusi päivitetty ohjelma on laadittu vuosille 2022-2026. 

Valvontatutkimusohjelmassa on oltava asetuksen 3a §:ssä esitetyt tiedot sekä liitteen II mukaiset tutkimukset. Valvontatutkimusohjelma on pidettävä ajan tasalla ja tarkistettava vähintään viiden vuoden välein. Valvontatutkimusohjelmaan on pyydettävä tarvittaessa lausunto aluehallintovirastolta sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta. Lisäksi lausunnot on pyydettävä terveydensuojeluviranomaisilta joiden valvonta-alueelle talousvettä toimittava laitos toimittaa vettä.

Pyydetyt lausunnot

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto (ESAVI), Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY), Päijät-Soten ympäristöterveyskeskus,  Porvoon kaupungin Ympäristöterveydenhuolto.

ESAVI toteaa lausunnossaan valvontatutkimusohjelman olevan huolellisesti ja kattavasti laadittu. Huomautuksia annettiin suunnitelman liitteistä puuttuvista vedenottoluvista, henkilöstön koulutuksen kuvauksesta, virheellisten termien "laatusuositukset" ja "uusintanäyte" käytöstä luvuissa 7 ja 19.2, liitteessä 11 puuttuvasta viranomaisvalvonnan muuttujasta lämpötila, muuttujien hapettuvuus ja uraani väärästä merkinnästä ja epäselvyydestä tarjounta-aineiden määrittämisestä Ohkola-Hyökännummi verkoston vedenjakelualueelta. 

Uudenmaan ELY-keskus toimitti vastauksen lausuntopyyntöön 30.11.2021, jossa todettiin, ettei ELY-keskuksella ole huomautettavaa ohjelmaan. 

Päijät-Soten ympäristöterveyskeskus toteaa lausunnossaan, että esitetyt muutokset on jo tehtyt valmisteluaikana. Lausuttavaa ei ollut. 

Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuolto ilmoittaa lausunnossaan, ettei sillä ole lisättävää aluehallintoviraston lausuntoon ja, että Porvoon ympäristöterveysjaosto hyväksyy Pornaisten kunnan vedenjakelualuetta koskevan valvontatutkimusohjelman osuuden erikseen. 

Valvontatutkimusohjelma päivitettiin lausuntojen mukaisesti 22.12.2021.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta

  • päättää hyväksyä Nivos Vesi ja Lämpö Oy:n valvontatutkimusohjelman 2022–2026.
  • toteaa, että valvontatutkimusohjelma on päivitettävä tarvittaessa, kuitenkin viimeistään vuonna 2027.

Perustelut

Nivos Vesi ja Lämpö on päivittänyt valvontatutkimusohjelman yhteistyössä vedenjakelualueiden kuntien terveydensuojeluviranomaisten kanssa. Valvontatutkimusohjelma 2022-2026 täyttäät sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 1352/2015 vaatimukset. Valvontatutkimusohjelmassa on huomioitu aluehallintoviraston lausunto ESAVI/37244/2021, Päijät-Soten ympäristöterveyskeskuksen lausunto D/3050/11.02.02.00/2021 ja Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuollon lausunto.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Roal Oy:n valvontatutkimusohjelma 2020-2025.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto ESAVI/1342/2021
Päijät-Soten ympäristöterveyskeskuksen lausunto D/3050/11.02.02.00/2021
Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuollon lausunto
Uudenmaan ELY-keskuksen vastaus lausunnon antamisesta

Sovelletut säädökset
Terveydensuojelulaki 763/1994
Terveydensuojeluasetus 1280/1994
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 1352/2015
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta 683/2017
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ympäristöterveydenhuollon maksutaksa, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 14.12.2021 § 131

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Miia Suurkuukka poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Nivos Vesi ja Lämpö Oy, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Uudenmaan ELY-keskus, Porvoon Kaupunki Ympäristöterveydenhuolto, Päijät-Soten ympäristöterveyskeskus.

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) 2 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua, joka on hallinto-oikeudessa 270 euroa. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua. Maksua ei myöskään peritä, jos hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi.