Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 18.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Muut asiat

Perustelut

Bitumiaseman hajut

  • Esa Lahtelan käsiteltäväksi tuoma asia: Nurmijärvellä Palojoen kylässä toiminut bitumiasema on aiheuttanut laajalla alalla asukkaille hajuhaittaa, jota kuvaillaan voimakkaaksi, kestämättömäksi ja mahdottomaksi kestää. Vaikka kuvaukset ovat subjektiivisia, kokemuksia on niin paljon, että haitta on ilmeinen ja se on saatava loppumaan. Tällä hetkellä bitumiasema ei vuodenajasta johtuen ole käytössä, mutta käynnistystarve on bitumisesongin alettua, ehkä jo huhtikuussa. Koska haitta asujaimistolle on suuri, on hajun lähde saatava loppumaan. Toiminnan harjoittajan tulee hoitaa asemaa ja sen prosessia siten, että hajuhaitta poistuu. Teollisuuden hajuja on saatu vähennettyä monella teollisuuden alalla käyttämällä hyväksi teknologiaa eikä toimet tässä tapauksessa ole toiminnan harjoittajan riskiin nähden taloudellisesti kohtuuttomia. Viittaan myös toiminnan harjoittajan omaan informaatioon, jossa he kuvaavat bitumiaseman suunnittelua omaksi teknologiaksi.
  • Ympäristövalvontapäällikkö Marjo Alhon vastaus: Materiaali laitetaan toimijalle vastineelle kaikkien neljän vireillepanon osalta tammikuussa. Vastineen antoon annetaan aikaa kuukausi. Jos toimija esittää uusia toimenpiteitä, niiden toteuttamiseen on annettava kohtuullinen aika. Ympäristölautakunnan käsittelyyn tulevasta päätösesityksestä kuullaan toimijaa sekä kirjallisten vireillepanojen tekijöitä. Ympäristölautakunnan käsiteltäväksi asia pyritään saattamaan kevään 2022 aikana.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.