Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 17.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Tuusulalainen hyvinvoinnin edistäjä vuonna 2021

TUUDno-2021-2247

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi
Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on vuodesta 2019 lähtien palkinnut vuoden tuusulalaisen hyvinvoinnin edistäjän vuosittain. Lautakunta on kiinnittänyt valinnassaan huomiota hyvinvoinnin edistämistyön moninaisuuteen ja jokaisen mahdollisuuteen toimia hyvinvointia edistävästi omassa vaikutuspiirissään. 

Vuoden hyvinvoinnin edistäjä 2021

Valittavan hyvinvoinnin edistäjän tulee olla tuusulalainen tai Tuusulassa vaikuttava toimija, yksityishenkilö, yhdistys, yhteisö, ryhmä tai yritys, joka pyyteettömällä toiminnallaan tai teolla edistää tuusulalaisten, pienemmän tai suuremman joukon, hyvinvointia. Kyseessä voi olla kertaluonteinen teko tai jatkuva toiminta. Vuoden 2021 hyvinvoinnin edistäjän valinnassa lautakunta painottaa myös niitä tuusulalaisten hyvinvoinnin edistämisessä kunnostautuneita toimijoita, jotka ovat korona-aikana toiminnallaan auttaneet ja turvanneet muiden hyvinvointia tai pystyneet muuttamaan/kehittämään omaan toimintaansa vallitsevaan tilanteeseen soveltuvaksi.  
 
Vuoden hyvinvoinnin edistäjän valinnan lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta huomioi hyvinvointitekoja ns. pikapalkitsemalla hyvinvoinnin edistäjiä myös vuoden aikana. Lautakunnan vuoden mittaan palkitsemat hyvinvointiteot tai toimijat, ovat automaattisesti mukana vuoden hyvinvoinnin edistäjää valittaessa.  

Vuonna 2021 hyvinvoinnin edistäjää voi ehdottaa 6.12.2021 asti. Lautakunta päättää vuoden hyvinvoinnin edistäjästä joulukuun kokouksessaan ja palkinto luovutetaan tammikuussa. Jatkossakin hyvinvoinnin edistäjää voi ehdottaa jatkuvasti 1.1.-6.12.  

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • vahvistaa, että vuoden hyvinvoinnin edistäjää voi ehdottaa 6.12. saakka.
  • valita vuoden hyvinvoinnin edistäjän lautakunnan joulukuun kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti syyskuun kokouksessaan 2021 muistuttaa vuoden tuusulalaisen hyvinvoinnin edistäjän hausta. Valinnalla lautakunta haluaa kiinnittää huomiota hyvinvoinnin edistämistyön moninaisuuteen ja jokaisen mahdollisuuteen toimia hyvinvointia edistävästi omassa vaikutuspiirissään. Lisäksi tänä vuonna hyvinvoinnin edistäjän valinnassa painotetaan niitä toimijoita, jotka ovat korona-aikana toiminnallaan auttaneet ja turvanneet muiden hyvinvointia tai pystyneet muuttamaan tai kehittämään omaan toimintaansa vallitsevaan tilanteeseen soveltuvaksi.

Valittava hyvinvoinnin edistäjä on tuusulalainen tai Tuusulassa vaikuttava toimija, yksityishenkilö, yhdistys, yhteisö, ryhmä tai yritys, joka on pyyteettömällä toiminnalla tai teolla edistänyt tuusulalaisten, pienemmän tai suuremman joukon, hyvinvointia. Kyseessä voi olla kertaluonteinen teko tai jatkuva toiminta. 

Ehdotuksia nimityksen saajasta perusteluineen oli mahdollista tehdä 1.1.-6.12.2021 sähköisellä lomakkeella. Määräaikaan mennessä saapuneita ehdotuksia tuli yhteensä 75, joista 39 kohdistui eri toimijoihin. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta valitsee vuoden tuusulalaisen hyvinvoinnin edistäjän ehdotusten joukosta kokouksessaan 17.12.2021. Vuoden hyvinvoinnin edistäjän valinnasta ja ehdolla olleista viestitään lautakunnan päätöksen jälkeen ja palkittaville järjestetään palkitsemistilaisuus vuoden 2022 puolella koronatilanteen sallimissa rajoissa.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • valita vuoden 2021 hyvinvoinnin edistäjän.

 

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • valita vuoden 2021 hyvinvoinnin edistäjäksi Jekku ry:n, Mutterimajan, Myllykylän Mylly ry:n ja Tuusulan latuverkoston tekijät. Perusteina valinnoille olivat:

    Jekku ry
    Toiminnallaan Jekku ry sai Jokelan vanhan tiilitehtaan miljöön eloon, toi kulttuuriperintö uudelleen esiin ja rikastutti yhteisöllisyyttä Jokelassa. Yhdistys on näyttänyt todellista esimerkkiä, kuinka tuoda kulttuuri lähelle ihmisiä helposti lähestyttävällä tavalla. Jekku ry loi kesän aikana paikan ja ajan, missä jokelalaiset pystyivät nauttimaan kesästä, seurasta ja kulttuurista. Jekku ry on tarjonnut myös paikallisille pienyrittäjille töitä ottamalla heidät mukaan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Yhdistys on omalla toiminnallaan edistänyt jokelalaisten hyvinvointia.

    Mutterimaja
    Mutterimaja on aktiivinen toimija, hyvinvoinnin edistäjä ja erilaisten palveluiden ja tukiverkoston tärkeä, mutta kovin huomaamaton osa. He tekevät työtään arjessa asiakkaiden kanssa ja tekevät täydellä sydämellään työtä yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin parantamisen näkökulmista. Heidän roolinsa heikossa asemassa olevien ihmisten äänen kuulumisessa ja eri palveluiden saavutettavuuden lisäämisessä on suuri. Sininauha Tuusulan Mutterimajan avoin päiväkeskus on mahdollistanut myös koronaaikana tuen nille ihmisille jolta yhteiskunta on sen muuten sulkenut. 

    Myllykylän Mylly ry ja Tuusulan kunnan latujen kunnossapito
    Myllykylän Mylly ryn vapaaehtoistyöllä  ja Tuusulan kuunnan latujen kunnossapidon ylläpitämä kattava latuverkosto tarjoaa laajalle joukolle mahdollisuuden huolehtia omasta hyvinvoinnistaan liikunnan avulla. Hyrylän alueella olevat ladut olivat talvella 2021 myös ulkopaikkakuntalaisten suosiossa ja siten myös bränditeko.

Esteellisyys

  • Jari Räsänen, Annika Lappalainen, Jari Hellgrén, Anja Matikainen