Kunnanhallitus, kokous 15.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 438 Eron myöntäminen ja uusien valinnat, kiinteistötoimitusten uskotut miehet

TUUDno-2021-1487

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuula Hyttinen

Perustelut

Kiinteistönmuodostamislain 6 §:n mukaan valtuuston tulee valita kunnan kiinteistötoimitusten uskotuiksi miehiksi vähintään kuusi henkilöä valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi. Käytännössä on tarkoituksenmukaista valita heitä enemmän.

Uskotun miehen tulee olla kiinteistöasioihin perehtynyt ja paikalliset olot tunteva henkilö. Vaalikelpoisuudesta uskotun miehen toimeen on voimassa, mitä käräjäoikeuden lautamiehistä säädetään.

Laki käräjäoikeuden lautamiehistä 2 §:n mukaan lautamiehen tulee olla käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa kunnassa asuva Suomen kansalainen, joka ei ole konkurssissa, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jota on pidettävä sopivana toimimaan lautamiehenä.

Lautamieheksi ei saa valita henkilöä, joka on alle 25-vuotias tai joka on täyttänyt 65 vuotta. Lautamiehenä ei saa olla henkilö, jolla on virka yleisessä tuomioistuimessa tai Rikosseuraamuslaitoksessa taikka joka virassaan suorittaa ulosottotehtäviä, rikosten esitutkintaa taikka tulli- tai poliisivalvontaa, eikä myöskään syyttäjä, asianajaja taikka muu ammatikseen asianajoa harjoittava henkilö.

Kiinteistötoimitusten luonteesta johtuen tulisi uskotuiksi miehiksi valita sellaisia henkilöitä, joilla on mahdollisuus suorittaa tätä luottamustehtävää päiväsaikaan ja maasto-olosuhteissa. Myös aiemmin uskottuna miehinä toimineiden uudelleenvalinta olisi suositeltavaa. Kiinteistötoimitukset ovat usein pitkäkestoisia ja monimutkaisia, jolloin jatkuvuudesta ja kokemuksesta olisi hyötyä. 

Uskottuja miehiä valittaessa on huomioitava naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain säännökset. 

Edelliselle toimikaudelle Tuusulan kunta valitsi yksitoista (11) kiinteistötoimitusten uskottua miestä.

Uskotun miehen on ennen toimeensa ryhtymistä annettava käräjäoikeudessa tai maaoikeudessa vakuutus siitä, että hän parhaan ymmärryksensä ja omantuntonsa mukaan täyttää rehellisesti uskotun miehen toimensa eikä tee kenellekään vääryyttä mistään syystä. Toivottavaa olisi, että kunta järjestäisi keskitetysti vakuutuksenantotilaisuuden uusille uskotuille miehille.
 

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ehdottaa valtuustolle, että
     

VALTUUSTO päättää 

  • valita toimikaudekseen yksitoista (11) kiinteistötoimitusten uskottua miestä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Ehdotus

Valtuusto päättää 

  • valita toimikaudekseen yksitoista (11) kiinteistötoimitusten uskottua miestä.

Päätös

Valtuusto päätti

  • valita toimikaudekseen yksitoista (11) kiinteistötoimitusten uskottua miestä seuraavasti:
     
Heino Maarit
Heino Mika
Hämäläinen Seppo
Maula Juho
Mäensivu Karita
Nikkanen Tytti
Raatesalmi-Salonen Terhi
Rantanen Tarja
Reinikkala Vesa
Vehkanen Aku
Vähätalo Anne

Valmistelija

  • Harri Lipasti, hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Valtuusto on kokouksessaan 16.8.2021 § 110 valinnut toimikaudekseen 11 kiinteistötoimitusten uskottua miestä.

Uskotun miehen tulee olla kiinteistöasioihin perehtynyt ja paikalliset olot tunteva henkilö. Vaalikelpoisuudesta uskotun miehen toimeen on voimassa,​ mitä käräjäoikeuden lautamiehistä säädetään.

Laki käräjäoikeuden lautamiehistä 2 §:n mukaan lautamiehen tulee olla käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa kunnassa asuva Suomen kansalainen,​ joka ei ole konkurssissa,​ jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jota on pidettävä sopivana toimimaan lautamiehenä.

Lautamieheksi ei saa valita henkilöä,​ joka on alle 25-​vuotias tai joka on täyttänyt 65 vuotta. Lautamiehenä ei saa olla henkilö,​ jolla on virka yleisessä tuomioistuimessa tai Rikosseuraamuslaitoksessa taikka joka virassaan suorittaa ulosottotehtäviä,​ rikosten esitutkintaa taikka tulli-​ tai poliisivalvontaa,​ eikä myöskään syyttäjä,​ asianajaja taikka muu ammatikseen asianajoa harjoittava henkilö.

Kiinteistötoimitusten luonteesta johtuen tulisi uskotuiksi miehiksi valita sellaisia henkilöitä,​ joilla on mahdollisuus suorittaa tätä luottamustehtävää päiväsaikaan ja maasto-​olosuhteissa. Myös aiemmin uskottuna miehinä toimineiden uudelleenvalinta olisi suositeltavaa. Kiinteistötoimitukset ovat usein pitkäkestoisia ja monimutkaisia,​ jolloin jatkuvuudesta ja kokemuksesta olisi hyötyä. 

Uskottuja miehiä valittaessa on huomioitava naisten ja miesten välisestä tasa-​arvosta annetun lain säännökset. 

Valtuuston päätöksen 16.8.2021 jälkeen on selvinnyt, että kiinteistötoimitusten uskotuksi mieheksi valittu Karita Mäensivu ei ole ollut vaalikelpoinen, koska hänellä on virka yleisessä tuomioistuimessa. Karita Mäensivulle tulee pyynnöstään myöntää ero uskotun miehen tehtävästä ja valtuuston tulee valita hänen sijaansa uskottu mies toimikaudekseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ehdottaa valtuustolle, että
     

VALTUUSTO päättää 

  • myöntää Karita Mäensivulle eron kiinteistötoimitusten uskotun miehen tehtävästä, ja
  • valita hänen sijaansa toimikaudekseen kiinteistötoimitusten uskotun miehen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tämän pykälän käsittelyn jälkeen pidettiin kokoustauko klo 17.29–17.40.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.