Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 21.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 84 Puistoruokailujen järjestäminen kesäaikana

TUUDno-2021-2054

Valmistelija

  • Kirsi Hanski, ruokapalvelupäällikkö, kirsi.hanski@tuusula.fi
  • Sari Keihäs, alue-esimies, sari.keihas@tuusula.fi
  • Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.halinen@tuusula.fi
  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Katja Elo, kehittämispäällikkö vs., katja.elo@tuusula.fi
  • Tiina Simons, vs. sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa: 

Tuusulassa on vuosina 2019 - 2021 ollut erilaisia malleja maksuttoman puistoruokailun järjestämiseksi kesän ajaksi alle 18-vuotiaille tuusulalaisille lapsille ja nuorille. Vuonna 2021 toteutetussa mallissa maksuton puistoruokailu toteutettiin kaikissa kuntakeskuksissa. Ruoka oli tarjolla ulkotiloissa kesä- ja heinäkuussa arkipäivisin kello 12–12.30, ja puistoruokailussa nautittiin yhteensä lähes 6300 ateriaa. Ruokailupaikkoina toimivat Kellokoskella Björkenheimin puisto (1677 ateriaa, ka. 43 ateriaa/pv), Jokelassa Notkopuisto (1623 ateriaa, ka. 42 ateriaa/pv), Riihikalliossa Kotkanpuisto (519 ateriaa, ka. 27 ateriaa/päivä) ja Hyrylän keskustan alueella Mikkolan koulun piha-alue (744 ateriaa, ka. 39 ateriaa/pv)) sekä päiväkoti Mainingin piha-alue (379 ateriaa, ka. 19 ateriaa/päivä) vuorokuukausina.  

Ruuan valmistamisesta, laadusta ja riittävyydestä vastasi Tuusulan kunnan ruokapalvelut ja sen jakelussa oli mukana koulunkäynninohjaajia kouluilta ja nuoria kesätyöntekijöitä. Maksuttoman puistoruokailun kustannukset kesän 2021 ajalta olivat n. 40 000 € eli ka. 6,49 €/ateria. 

Vuoden 2021 puistoruokailu sai asukkailta myönteistä palautetta, sillä sen kerrottiin rytmittävän hyvin kotona olevien lasten päivää ja helpottavan töissä käyvien vanhempien arkea. Lisäksi puistoruokailun koettiin lisäävän yhteisöllisyyttä ja tuovan ihmisiä yhteen. 

Vuonna 2021 järjestettiin maksuton puistoruokailu naapurikunnista Järvenpäässä ja Keravalla. Nurmijärvellä kesäruokailua leikkipuistoissa ei järjestetty. 

Esitys: 

Puistoruokailun tavoitteena on tarjota lapsille ja lapsiperheille loma-aikoina terveellinen ja lämmin lounas, joka koulujen ollessa kiinni saattaa jäädä lapsilta puuttumaan. Lisäksi se voi vahvistaa lasten sosiaalisia verkostoja ja tuoda helpotusta lapsiperheiden arkeen. Puistoruokailun yhteydessä on mahdollista järjestää oheistoimintaa lapsille, lapsiperheille ja koululaisille. 

Esitetään kesä-heinäkuun ajanjaksolla tapahtuvan, maksuttoman puistoruokailun jatkamista kuntakeskuksissa sivistyksen toimialan järjestämänä ruokapalveluiden, varhaiskasvatuksen ja oppimisen yhteishankkeena ja näiden palvelualueiden omana toimintana. Ruokapalveluiden vastuualueeseen kuuluvat ruokatuotteesta, kuljetuksesta, perehdytyksestä sekä ruokailun ja varusteiden koordinoinnista huolehtiminen.  Oppimisen ja varhaiskasvatuksen vastuualueeseen kuuluu ruoanjakelusta huolehtivan henkilöstö. Tämä henkilöstö koostuu kerrallaan 3–4 koulunkäyntiohjaajasta, joiden avuksi palkataan nuoria kesätyöntekijöitä. Kesäkauden aikana tarve on yhteensä 7-8 koulunkäynninohjaajaa, kukin kuukauden mittaisella työpanoksella. 

Puistoruokailu vaatii taloudellisia resursseja kattamaan henkilöstöstä, elintarvikkeista, kuljetuksesta ja varusteista tulevia kustannuksia. Kustannukset ovat n. 40 000 - 45 000 euroa vuosittain edellyttäen, että varhaiskasvatuksen kesäkeskeytys on viisi viikkoa. Muuten henkilöstötarve lisääntyy yhdellä ruokapalvelutyöntekijällä.  

Vaihtoehtoisesti esitetään maksutonta puistoruokailua kesäkuun alun ajalle juhannukseen asti. Naapurikunnassamme Järvenpäässä puistoruokailu toteutettiin vuonna 2021 samaisena ajanjaksona. Vain kesäkuussa järjestettävän puistoruokailun kustannusten arvioidaan olevan n. 18 000 euroa.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, vs. sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää 

  • maksuttoman puistoruokailun jatkamista kuntakeskuksissa sivistyksen toimialan järjestämänä ruokapalveluiden, varhaiskasvatuksen ja oppimisen yhteishankkeena ja näiden palvelualueiden omana toimintana kesä-heinäkuussa 2022 

  • esittää talousarvioon 2022 määrärahalisäystä n. 40 000 - 45 000 euroa/vuosi edellyttäen, että varhaiskasvatuksen kesäkeskeytys on viisi viikkoa. Muuten henkilöstötarve lisääntyy yhdellä ruokapalvelutyöntekijällä.  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Kokouksessa asiaa esitteli asiantuntijana ruokapalveluiden alue-esimies Sari Keihäs.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.