Kunnanhallitus, kokous 29.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 125 Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy, ympäristölupahakemus luvan muuttamiselle

TUUDno-2021-525

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa on vireillä Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy ympäristölupahakemus luvan muuttamiselle koskien maakaasukäyttöistä Kievarin lämpökeskusta. Mahdollisen lausunnon antamiseen on varattu aikaa 11.4.2021 saakka.

Lupahakemus

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa on vireillä Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy:n ympäristönsuojelulain 89 §:n mukainen luvan muuttamista koskeva ympäristölupahakemus. Lupaa haetaan toistaiseksi voimassa olevan ympäristölupapäätöksen Dnro KYK:207/2009 lupamääräysten tarkistamista vastaamaan keskisuurten energiantuotantolaitosten ympäristönsuojeluvaatimuksia (VNA 1065/2017). Lupahakemuksen mukainen toiminta on maakaasukäyttöinen lämpölaitos.

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on myöntänyt 13.5.2009 § 23 Fortum Power and Heat Oy:lle ympäristöluvan maakaasukäyttöiselle lämpölaitokselle. Luvan muuttamista haetaan ympäristönsuojelulain 89 §:n mukaisesti, saattamaan nykyinen ympäristölupa valtioneuvoston asetuksen keskisuurten energiantuotantoyksiköiden ja -laitosten ympäristönsuojeluvaatimusten (1065/201) mukaiseksi. Laitoksen toiminnassa ei tapahdu muutoksia.

Maakaasukäyttöinen, polttoaineteholtaan 16,3 MW:n, laitos tuottaa kaukolämpöä Tuusulan ja Järvenpään kaukolämpöverkkoon. Kaukolämpöä voidaan tuottaa vuodessa noin 60-70 GWh.

Laitoksen polttoaineena käytetään maakaasua. Kievarin lämpökeskus kuuluu pohjaveden kertymäalueeseen, jonka seurauksena lämpökeskuksen toiminta on ympäristöluvan alaista (YSL 28 §, Luvanvaraisuus pohjavesialueilla).

Ympäristölupahakemuksen tarkoituksena on päivittää olemassa olevan ympäristöluvan tiedot vastaamaan keskisuurten energiantuotantolaitosten ympäristönsuojeluvaatimuksia (VNA 1065/2017). Tämän lisäksi päästöjen tarkkailulle on laadittu tarkkailusuunnitelma VNA 1065/2017 liitteen 3 mukaisesti.

Lämpökeskus toimii pääosin varakuormalaitoksena, jonka johdosta käyttöaste laitoksella on matala. Käyttöaika tunneissa oli 3 tuntia vuonna 2014, 0 tuntia vuonna 2015, 16 tuntia vuonna 2016, 42 tuntia vuonna 2017 ja 27 tuntia vuonna 2018. Lämpökeskus on miehittämätön etävalvottu laitos. Lämpökeskukselta syntyvien talousjätevesien määrä on vähäistä ja ne johdetaan vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin. Laitoksella ei ole käytössä kiinteitä polttoaineita. laitoksella ei ole käytössä nestemäisiä polttoaineita.

Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä 8.3.2021-11.4.2021 www.julkipano.fi -palvelussa. 

Kunnanhallituksen lausunto

Kunnanhallitus toteaa, että kyseessä on maakaasukäyttöinen, pääosin varakuormalaitoksena toimiva lämpökeskus, jonka käyttöaika 2014-2018 on vuositasolla ollut vähimmillään 0 ja enimmillään 42 tuntia. Laitos tuottaa kaukolämpöä Tuusulan ja Järvenpään kaukolämpöverkkoon. Hakemuksen mukaan laitoksen toiminnassa ei tapahdu muutoksia, mutta ympäristölupa on saatettava valtioneuvoston asetuksen keskisuurten energiantuotantoyksiköiden ja -laitosten ympäristönsuojeluvaatimusten mukaiseksi. Samalla laitoksen päästöille on laadittu tarkkailusuunnitelma. 

Kunnanhallitus katsoo, että koska laitoksen toiminnassa ei tapahdu muutoksia ja kyse on luvan ajantasaistamisesta, ei kunnanhallituksella ole huomautettavaa hakemuksen johdosta.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi ympäristölupahakemuksen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.
     

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.