Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 23.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Tuusulan Opiston kurssimaksujen huojentamisen perusteet kevätkaudella 2021 ja opintomaksujen korotus syyskaudesta 2021 alkaen

TUUDno-2021-608

Valmistelija

  • Timo Rusanen, Tuusulan Opiston rehtori, timo.rusanen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan opiston aikuisten opetus on toteutunut kevätkaudella 2021 etäopetuksena. Lähiopetukseen siirtyminen ennen kevätopetuskauden ”pitkien kurssien” päättymistä huhtikuun puolivälissä ei ole todennäköistä.

Tietyissä tilanteissa opiskelijan kurssimaksua on perusteltua huojentaa kevätkauden 2021 osalta. Kohdissa 2-4 esitetyt tapaukset koskevat alle 5% opiston kauden opetuksesta.

1.Jos opiskelija ei ole osallistunut etäopetukseen tai hänellä on 1-2 osallistumista (20% tai alle kerroista) kurssimaksua ei veloiteta, vaikka opiskelija ei ole peruuttanut osallistumistaan tai pyytänyt maksun poistamista. 

2. Jos kurssikertoja peruuntuu opistosta johtuen, on opiskelijan kurssimaksu vastaavan osuuden alhaisempi. Esimerkiksi joidenkin kurssien alkamista lykättiin tammikuussa helmikuun alkuun myöhempää lähiopetusmahdollisuutta odotettaessa. Joihinkin tällaisiin kursseihin ei voida kevään tai kesän 2021 aikana järjestää riittävästi lisää oppitunteja kaikkia lykättyjä tunteja korvaamaan.

3. Jos kurssin luonne muuttuu etäkurssina kurssin opettajan, ainealan vastuuopettajan ja rehtorin yhteisen tulkinnan mukaan hyvin paljon lähikurssista, myönnetään kurssimaksuun 25% alennus. Tällaisilla kursseilla esimerkiksi a) opiston laitteiden käyttö on erittäin oleellinen osa kurssia, b) opiskelija ei ole voinut tehdä kurssilla tavanomaiseen tapaan omaa aihettaan, vaan yhteistä harjoitustyötä, c) opiskelijan ”omaa työtä” tai muuta opiskelua ei ole ollut etäyhteyden vuoksi mahdollista opastaa laadukkaasti tai d) tiloja täysipainoiseen etäopiskeluun on poikkeuksellisen vaikea järjestää. Kyseeseen tulevat esimerkiksi puutyö-, ompelu- ja eräät taidekurssit.

4.Joihinkin kurssimaksuihin on sisällytetty materiaalikustannuksia. Etäopetuksessa opiskelija ei kaikissa tapauksissa ole saanut käyttöönsä maksamiaan materiaaleja. Kurssin luonne on esimerkiksi voinut muuttua tai materiaalit ovat raskaita. Jos kurssimaksuun sisältyy tällaisia materiaaleja yli 10 € arvosta, hyvitetään näiden materiaalien osuus kurssimaksussa.

Kurssimaksut kevätkauden 2021 osalta laskutetaan huhtikuussa 2021.

Tuusulan Opiston kurssimaksuja on perusteltua korottaa osana Tuusulan kunnan talouden tasapainottamistoimia. Maltillinen kurssimaksujen korotus ei ratkaisevasti heikennä opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua haluamiinsa opintoihin ja se pitää maksut edelleen hyvin kilpailukykyisinä naapuriopistoihin verrattuna. Tuusulan opiston kurssien kurssimaksuja esitetään korotettavaksi 5% syyslukukaudesta 2021 alkaen. Yksittäisten kurssien hinnankorotus voi tästä poiketa perustellusta syystä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • poistaa Tuusulan opiston kevään 2021 kurssimaksun osalta opiskelijoita kohdassa 1 esitetyin ehdoin.
  • huojentaa osaa kevätkauden 2021 kurssimaksuista kohdissa 2-4 esitetyin perustein.
  • korottaa Tuusulan Opiston kurssimaksuja 5% syyskaudesta 2021 alkaen. Yksittäisten kurssien hinnankorotus voi tästä poiketa perustelluista syistä.  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kasvatus ja sivistyslautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.