Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 23.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Toisen asteen oppikirjat ja niihin liittyvät oheismateriaalit 2021-2023 (2025), liittyminen Hansel Oy:n tulevaan kilpailutukseen ja sopimukseen

TUUDno-2021-563

Valmistelija

  • Seppo Kärpänen, rehtori, seppo.karpanen@tuusula.fi
  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Inkeri Kontiola, hankintasuunnittelija, inkeri.kontiola@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa 

Hansel Oy on valmistelemassa toisen asteen oppikirjojen ja niihin liittyvien oheismateriaalien yhteishankintaa puitesopimuksena. Valmistelun taustalla on oppivelvollisuusiän nostoa koskeva lainmuutos, joka tuo mukanaan muun muassa opetuksen järjestäjille velvollisuuden hankkia toisen asteen opetuksessa käytettävät oppimateriaalit oppilaille maksuttomasti. Oppivelvollisuuslain kohta tulee voimaan 1.8.2021 alkaen. On tavoitteena, että Hanselin puitesopimus on asiakkaiden käytössä 1.4.2021 mennessä. 

Tuusulan lukiossa oppikirjat ja niiden oheismateriaali hankitaan pääsääntöisesti digitaalisina. Siten ne ovat opiskelijalla käytettävissä tarvittavissa aineissa koko opiskelun ajan. Tietokoneet ja sähköinen oppimateriaali tarjoavat opiskelijalle hyvän mahdollisuuden rytmittää opiskelua yksilöllisemmin ja valmistautua kirjoituksiin itselleen parhaiten sopivalla aikataululla.  

Kilpailutuksen kautta saatavan toimittajan tulee voida toimittaa lukion tarpeisiin eri kustantamoiden materiaalit ja oheismateriaalit. Eri kustantamoiden digitaalisten materiaalien lisenssien hallinta ja laskutus toivotaan tapahtuvan yhden toimijan kautta. 

Maksuttomuuden piirissä olevien opiskelijoiden määrä kasvaa vuosittain siten, että vuoden 2021 syksyllä aloittaa noin 210 opiskelijaa ja vuoden 2023 syksyllä maksuttomuuden piirissä on jo noin 700 opiskelijaa. Laskennallisesti oppimateriaaleihin varataan noin 300 - 350 euroa/opiskelija/lukuvuosi, joten maksuttomuuden piirissä olevien opiskelijoiden oppimateriaaleihin käytettävä kokonaissumma vuosille 2021-2023 on noin 200 000 - 350 000 euroa, riippuen materiaalien summista ja laskutusajankohdista. (Koska koulun lukuvuosi jakautuu aina kahdelle budjettivuodelle (kalenterivuodelle), riippuu vuonna 2023 käytettävä summa oppimateriaalien laskutuskäytännöistä.) 


Yhteishankintayksikkö 

Julkisten hankintojen osaaminen on syyskuun 2019 alusta koottu yhteen yhtiöön. Jatkossa kaikki julkishallinnon yhteishankinnat kilpailuttaa Hansel Oy. Omistus- ja yritysjärjestelyn myötä Hansel Oy:n omistajat ovat 2.9.2019 alkaen valtiovarainministeriö (65 %) ja Suomen Kuntaliitto ry (35 %). 

Hansel Oy on hankintalain (1397/2016) mukainen yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia sen kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua. 

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi. 


Hankinnan kohde 

Tavoitteena on, että kilpailutuksen perusteella muodostetaan yhden toimittajan puitejärjestely, jonka kautta siihen liittyneet asiakkaat voivat hankkia toisen asteen opetuksessa tarvittavia oppimateriaaleja. 

Hankinnan kohteena tulee olemaan kokonaisratkaisu, joka sisältää eri kustantajien painetut ja digitaaliset oppimateriaalit sekä kaikki tuotteiden tilaamiseen ja toimittamiseen liittyvät palvelut. Oppimateriaaleilla tarkoitetaan painettuja ja digitaalisia oppikirjoja, opetusaineistoja ja tehtäviä sekä oppimateriaaleihin liittyviä oheismateriaaleja kuten opettajien oppaita ja työkappaleita, kokeita, pelejä, karttoja, äänikirjoja, cd-/dvd-levyjä. 

Alustavan suunnitelman mukaan puitejärjestelyn kautta on tilattavissa toisen asteen opetukseen tarkoitetut vähintään seuraavien kustantajien painetut ja digitaaliset oppimateriaalit: 

  • SanomaPro Oy 

  • Kustannusosakeyhtiö Otava 

  • Publiva Oy 

  • e-Oppi Oy 

  • Restamark Oy 

  • Schildts & Söderströms Ab 

  • Edita Publishing Oy 

  • Studeo Oy 

 
Valmistelun yhteydessä on vielä selvittelyssä, miltä osin edellä mainittu lista olisi laajennettavissa muiden kotimaisten ja ulkomaisten kustantajien osalta. Edellä mainittujen tarjouspyynnössä nimettävien kustantajien (ns. pakolliset kustantajat) lisäksi sopimustuotevalikoimaan tulevat sisältymään myös valitun toimittajan valikoimassa olevat muiden kustantajien oppimateriaalit toiselle asteelle. Oppikirjoja ja niihin liittyviä oheismateriaaleja on saatavilla erikielisinä, vähintään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

 
Sopimuskausi 

Suunniteltu sopimuskausi on 2 vuotta (lisäksi mahdollisuus 1 + 1 vuoden optiolle). Tavoitteena on, että sopimuskausi alkaa 1.4.2021.  

 

Hyödyt Tuusulan kunnalle 

  • vältämme omasta kilpailutuksesta aiheutuvat prosessikustannukset. 

  • suuren volyymin ansiosta saamme käyttöömme kilpailukykyiset hinnat. 

  • keskitetty tilauskanava eri kustantajien oppimateriaaleille 

  • laaja valikoima eri kustantajien painettuja ja digitaalisia oppimateriaaleja 

  • logistisesti tehokas, joustava ja vaivaton ratkaisu 

  • kilpailutetut alennukset kustantajien julkisiin hinnastoihin 

  • liittyvät organisaatiot pääsevät kommentoimaan hankintamallia ja painotuksia ennen kilpailutusta 

  • Hansel Oy:n asiantuntijoiden tuki koko sopimuskauden ajan. Saamme apua mm. asiakkaan edunvalvontaan ja toimittajahallintaan 

  • sosiaalisen vastuullisuuden osalta pyritään sitouttamaan tarjoajat Hanselin Code of Conductiin. 


Hansel Oy on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka tavoitteena on säästää yhteiskunnan varoja lisäämällä tuottavuutta valtion, kuntien, korkeakoulujen ja seurakuntien hankintatoimeen. Toiminta rahoitetaan sopimustoimittajilta perittävällä palvelumaksulla, joka perustuu tehtyihin hankintoihin. Palvelumaksu on keskimäärin 1 % hankinnan arvosta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • että Tuusulan kunta liittyy Hansel Oy:n tulevaan tarjouskilpailuun Toisen asteen oppikirjat ja niihin liittyvät oheismateriaalit 2021-2023 (2025), ja tarjouskilpailun perusteella solmittaviin sopimuksiin koko sopimuskauden ajaksi. 

  • valtuuttaa hankintasuunnittelijan täyttämään sähköisen sitoumuksen verkkopalvelussa Hansel Oy:n yhteishankintaan liittymisestä näihin yhteishankintasopimuksiin. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.