Kunnanhallitus, kokous 30.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 496 Tuusulan Jäähalli Oy, osakkeiden ostaminen Tuusulan kunnalle (poistettu listalta)

TUUDno-2020-2768

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta omistaa 51,5 % kuntakonserniin kuuluvan Tuusulan Jäähalli Oy:n osakkeista. Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa. Jääaikaan oikeuttavat kantaosakkeet (A-sarja) ja jääaikaan oikeuttamattomat osakkeet (B-sarja), jotka ovat Tuusulan kunnan osakkeita. Molemmilla osakkeilla on yhtäläinen äänioikeus ja oikeus osinkoon.

Tuusulan Jäähalli Oy:n omistus jakaantuu tällä hetkellä seuraavasti:

  1. Tuusulan kunta                            420 B-Sarjan osaketta
  2. Tuuskiekko ry.                              325 A-sarjan osaketta
  3. Tuusula Ringette ry.                       48 A-sarjan osaketta
  4. Tuusulan Luistelijat ry.                   23 A-sarjan osaketta

 

Tuusulan Jäähalli Oy:n toimialana on omistaa ja hallita urheilukeskuksen alueella olevaa jäähallirakennusta laitteineen ja rakenteineen. Jäähallirakennus sijaitsee Tuusulan kunnan vuokratontilla. Tuusulan Jäähalli Oy:n omistaman jäähallirakennuksen vieressä sijaitsee Tuusulan kunnan suorassa omistuksessa oleva jäähalli.

Tuusulan kunnan strategisena tavoitteena on kehittää Tuusulan urheilukeskuksen toimintoja mm. jääurheilun osalta. Nykyinen omistusrakenne ei mahdollista alueen ja jääurheilun pitkäjänteistä kehittämistä.

Tuusulan kunta on käynyt Tuuskiekko ry:n kanssa neuvotteluja yhdistyksen omistamien osakkeiden ostamisesta Tuusulan kunnalle. Neuvottelut kaupan yksityiskohdista ovat vielä kesken, ja tavoitteena on päästä kaupan yksityiskohdista sopimukseen lähipäivien aikana.

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ottaa asian valtuuston 7.12.2020 pidettävän kokouksen esityslistalle
  • tehdä ehdotuksensa valtuustolle 30.11.2020 pidettävässä kokouksessa.

 

Markku Vehmas selosti asiaa.

Harri Lipasti, Mika Mäki-Kuhna ja Jani Peltonen olivat esteellisiä ja poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • jättää asian pöydälle.

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta (”Ostaja”) on päässyt Tuuskiekko ry:n (”Myyjä”) kanssa alustavaan sopimukseen Tuusulan Jäähallin Oy:n (”Yhtiö”) osakkeiden ostamisesta.

Neuvoteltu osakkeiden kauppahinta on 205 000 euroa. Osakkeiden kauppahinta perustuu Yhtiön substanssiarvoon. Yhtiön tilinpäätöksen 12/2019 taseen mukaan laskettu substanssiarvo on 469 000 euroa, josta Tuuskiekko ry:n 39,8% osuus on 187 000 euroa. Jos substanssiarvoa oikaistaisiin jäähallirakennuksen teknisellä nykyarvolla, muodostuisi Yhtiön korjattu substanssiarvo tasearvojen mukaan laskettua arvoa korkeammaksi.

Alla on kuvattu suunnitellun kaupan kannalta keskeiset sopimusehdot:

  •  
  • Myyjän jääaikavuoroja koskevat sopimukset pysyvät sellaisinaan voimassa 30.4.2021 saakka. Myyjä siirtää jääaikavuoroja koskevat sopimukset kauppakirjan allekirjoituksin Yhtiölle.
  • Myyjä luopuu oikeudesta myydä jääaikavuoroja tämän kauppakirjan allekirjoitushetkestä alkaen
  • Ostaja sitoutuu myötävaikuttamaan yhtiökokouksessa Yhtiön osakkeenomistajana omistaen kaupan jälkeen 90,1 %:a yhtiön koko osakekannasta, siihen, että Yhtiön jääaikavuoroja jaettaessa kaudella 3.8.2020 - 30.4.2021, Myyjälle annetaan maksuttomia jääaikavuoroja yhteensä enintään 255 tuntia.

Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla, jolla on enemmän kuin 90 % yhtiön osakkeista ja kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä (lunastaja), on oikeus käyvästä hinnasta lunastaa muiden osakkeenomistajien osakkeet. Osakkeenomistajalla, jonka osake voidaan lunastaa, on vastaavasti milloin tahansa lunastusedellytysten täyttyessä oikeus vaatia osakkeensa lunastamista.

Vaikka Tuusulan kunnan omistus Yhtiön osakkeista nousisi kaupan myötä yli 90 %:n, kunta ei kuitenkaan käytä aktiivisesti lunastusoikeuttaan. Mahdollisesta loppuosakkeiden lunastuksesta voidaan tehdä myöhemmin tarpeen vaatiessa erillinen päätös.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää 

  • ostaa Tuuskiekko ry:ltä 325 Tuusulan Jäähalli Oy:n A-sarjan osaketta 205 000,00 euron kauppahinnalla, liitteenä olevan kauppakirjan mukaisesti 
  • valtuuttaa talousjohtajan päättämään tarvittaessa vähäisistä ja teknisluonteisista muutoksista liitteenä olevaan kauppakirjaan ja allekirjoittamaan kauppakirjan Tuusulan kunnan puolesta
  • ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO

  • päättää lisätä vuoden 2021 talousarvioon 205 000,00 euron määrärahan Tuusulan Jäähalli Oy:n osakkeiden hankintaa varten.

Päätös

Asia poistettiin puheenjohtajan esityksestä esityslistalta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.