Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 8.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 140 Tuusulan Veden kirjallinen vireillepano kiinteistön liittämiseksi vesihuoltolaitoksen verkostoihin, käsittelyn lopettaminen, Tuusula

TUUDno-2018-708

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Liisa Garcia, ympäristösuunnittelija, liisa.garcia@tuusula.fi

Perustelut

Asia

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 14.4.2016 vastaanottanut Tuusulan Veden kirjallisen vireillepanon kiinteistön ***** liittämiseksi Tuusulan Veden vesihuoltoverkostoon. Vesihuoltolain (119/2001) mukaan kiinteistöllä on liittämisvelvollisuus vesihuoltolaitoksen verkostoihin (vesijohto ja jätevesi), sillä se sijaitsee Tuusulan Veden vahvistetulla toiminta-alueella ja tilastollisella taajama-alueella.

Asian käsittely

Vapautushakemus

Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen on 16.9.2016 toimitettu hakemus kiinteistön ***** vapauttamiseksi liittämisvelvollisuudesta vesihuoltolaitoksen vesijohtoon, jätevesiviemäriin ja hulevesiviemäriin. Kiinteistö ei sijaitse hulevesiverkoston alueella, joten kiinteistöllä ei ole siihen liittymisvelvollisuutta eikä hakemusta siltä osin ole käsitelty. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta ei myöntänyt kiinteistölle vapautusta liittämisvelvollisuudesta Tuusulan Veden vesijohto- ja jätevesiverkostoon (*****).

Neuvottelu

Koska kiinteistöä ei liitetty vesihuoltoverkostoon ympäristölautakunnan kielteisen päätöksen jälkeen, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus järjesti kiinteistön omistajille vesihuoltolain (119/2001) 29 §:n mukaisesti mahdollisuuden neuvotella asiasta 6.6.2018. Kutsu neuvotteluun oli lähetetty kirjeitse 8.5.2018. Kiinteistön omistajat eivät saapuneet neuvotteluun.

Kuuleminen uhkasakon asettamisen uhasta

Kiinteistön omistajille 25.6.2018 lähetetyssä kuulemiskirjeessä ilmoitettiin, että Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalle tullaan esittämään, että kiinteistö määrätään liittymään vesihuoltolaitoksen vesijohto- ja jätevesiviemäriverkostoon uhkasakon uhalla.

Kiinteistön omistajat eivät toimittaneet vastinetta kuulemiskirjeeseen.

Asiaan liittyvät asiakirjat

Asiaan liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää antaa kiinteistön omistajille vesihuoltolain 29 §:n mukaisen määräyksen:

Päävelvoite

Kiinteistöllä ***** sijaitseva asuinrakennus on liitettävä Tuusulan Veden vesijohto- ja jätevesiverkostoon kuuden (6) kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tehoste

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää asettaa päävelvoitteen noudattamisen tehosteeksi vesihuoltolain (119/2001) 30 §:n ja uhkasakkolain (1113/1990) 6 §:n mukaisesti 7 000 euron uhkasakon.

Päätöksen noudattaminen

Tätä hallintopakkomääräystä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakuviranomainen toisin päätä (VHL 32 §).

Päätöksen perustelut

Vesihuoltolain (119/2001) 29 §:n mukaan valvontaviranomainen voi kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia tai sen nojalla annettua säännöstä, jatkamasta tai toistamasta säännöksen vastaista menettelyä taikka määrätä hänet täyttämään velvollisuutensa. Vesihuoltolain 30 §:n mukaan valvontaviranomainen voi tehostaa 29 §:n nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella taikka että toiminta keskeytetään tai kielletään. Uhkasakkoon, teettämisuhkaan ja keskeyttämisuhkaan sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Kiinteistö ***** on Tuusulan Veden toiminta-alueella vesijohto- ja jätevesiverkoston osalta ja näin ollen sitä koskee vesihuoltolain (119/2001) mukainen liittämisvelvollisuus kyseisiin verkostoihin. Vesihuoltolain (119/2001) 10 §:n mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja viemäriin. Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolain 3 §:n mukaisella taajama-alueella, joten sillä on liittymisvelvollisuus myös siirtymäsäännöksissä annetun ajan jälkeen.

Kiinteistöä ei ole kehotuksesta, kielteisestä vapautuspäätöksestä ja neuvottelumahdollisuudesta huolimatta liitetty Tuusulan Veden vesijohto- ja jätevesiverkostoon, joten liittymisvelvollisuudesta on tarpeen antaa vesihuoltolain (119/2001) 29 §:n mukainen valvontamääräys, jota tehostetaan uhkasakon uhalla. Uhkasakko on määräytynyt arvioitujen liittymiskustannusten mukaan.

Sovelletut oikeusohjeet

Vesihuoltolaki (119/2001): 3 §, 10 §, 11 §, 29 §, 30 §;

Uhkasakkolaki (1113/1990): 6, 7, 8, 19, 22, 23 §;

Hallintolaki (343/2003): 34 §;

Tuusulan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 11.12.2017 § 223);

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 16.1.2018 § 4)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Uhkasakkolain 19 §:n mukainen rekisteröinti

Rekisteröinti koskee kiinteistöä *****.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Liisa Garcia, ympäristösuunnittelija, liisa.garcia@tuusula.fi

Perustelut

Asia 

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 14.4.2016 vastaanottanut Tuusulan Veden kirjallisen vireillepanon kiinteistön ***** liittämiseksi Tuusulan Veden vesihuoltoverkostoon. Vesihuoltolain (119/2001) mukaan kiinteistöllä on liittämisvelvollisuus vesihuoltolaitoksen verkostoihin (vesijohto ja jätevesi), sillä se sijaitsee Tuusulan Veden vahvistetulla toiminta-alueella ja tilastollisella taajama-alueella. 

Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen on 16.9.2016 toimitettu hakemus kiinteistön ***** vapauttamiseksi liittämisvelvollisuudesta vesihuoltolaitoksen vesijohtoon, jätevesiviemäriin ja hulevesiviemäriin. Kiinteistö ei sijaitse hulevesiverkoston alueella, joten kiinteistöllä ei ole siihen liittymisvelvollisuutta eikä hakemusta siltä osin ole käsitelty. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta ei myöntänyt kiinteistölle vapautusta liittämisvelvollisuudesta Tuusulan Veden vesijohto- ja jätevesiverkostoon (9.5.2017 § 72). 

Kiinteistön liittämistä koskevaa hallintopakkoasiaa on käsitelty ympäristölautakunnassa 11.12.2018 § 125. 

Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen on 5.10.2020 toimitettu tieto kiinteistöä ***** koskevasta halkomistoimituksesta, joka on saanut lainvoiman 5.10.2020. Kiinteistö on saanut halkomistoimituksessa uuden kiinteistötunnuksen ***** ja sen omistussuhteet ovat muuttuneet. Kiinteistö on Tuusulan Vedeltä 25.11.2020 saadun tiedon mukaan liitetty vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin ja vesijohtoon. Lisäksi Tuusulan Vesi on 25.11.2020 ilmoittanut, että se peruu kiinteistöä koskevan vireillepanon. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää lopettaa asian käsittelyn ja ilmoittaa Maanmittauslaitokselle, että uhkasakkolain mukaisen merkinnän (11.12.2018 § 125) voi poistaa rekisteristä. 

Päätöksen perustelut 

Tuusulan Veden 25.11.2020 toimittaman ilmoituksen mukaan se peruu kiinteistöä ***** koskevan vireillepanon. Kiinteistön kiinteistötunnus ja omistussuhteet ovat muuttuneet halkomistoimituksen seurauksena. Kiinteistö on liitetty Tuusulan Veden vesijohto- ja jätevesiverkostoon. 

Sovelletut oikeusohjeet 

Vesihuoltolaki (119/2001): 32, 33 §; 
Hallintolaki (434/2003): 47, 56, 59, 60 §; 
Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 10.12.2018 § 150); 
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.2.2020 § 15); 

Muutoksenhaku 

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asiaote + valitusosoitus / kiinteistön omistaja. Asiaote + valitusosoitus / Tuusulan Vesi. Tuusulan Vedelle päätös ja sitä koskeva valitusosoitus annetaan tiedoksi virkakirjeenä. Vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä.  Maanmittauslaitos, kirjaamisasiat

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

VALITUSVIRANOMAINEN

Tähän päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta.

VALITUSAIKA

Määräaika valituksen tekemiselle on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluessa kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

VALITUSOIKEUS on:

  • sillä, jonka oikeutta tai etua asia saattaa koskea (asianosainen)
  • kunnalla
  • valvontaviranomaisella
  • asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella

VALITUSKIRJELMÄN SISÄLTÖ JA ALLEKIRJOITTAMINEN

Helsingin hallinto-oikeudelle osoitettavassa valituskirjelmässä on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • valittajan nimi ja kotikunta
  • postiosoite ja puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa (mikäli yhteystiedot muuttuvat, on niistä ilmoitettava Helsingin hallinto-oikeudelle)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
  • valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitus, ellei valituskirjelmää toimiteta sähköisesti (faksilla tai sähköpostilla)

VALITUSKIRJELMÄN LIITTEET

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • tämä päätös alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
  • mahdollinen asiamiehen valtakirja tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta

VALITUKSEN TOIMITTAMINEN

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Helsingin hallinto-oikeudelle. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valituskirjelmän voi toimittaa myös sähköisesti (faksina tai sähköpostilla) toimitetun valituskirjelmän on oltava käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDEN KIRJAAMON YHTEYSTIEDOT

käyntiosoite:                          Radanrakentajantie 5,

postiosoite:                            Radanrakentajantie 5, 00520 HELSINKI

puhelin:                                  029 56 42069 (ma-pe klo 12.00 – 15.00)

faksi:                                      029 56 42079

sähköinen asiointipalvelu:      https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/

www:                                      oikeus.fi/hallintooikeudet/helsinginhallinto-oikeus

sähköposti:                            helsinki.hao@oikeus.fi

aukioloaika:                           maanantaista perjantaihin kello 8.00 – 16.15.

OIKEUDENKÄYNTIMAKSU

Tuomioistuinmaksulain (11.12.2015 /1455) mukaisesti hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

VALITUKSEN MUOTO JA SISÄLTÖ

Helsingin hallinto-oikeudelle osoitettu valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimuksen perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

OIKEUDENKÄYNTIMAKSU

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

PÖYTÄKIRJA

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kirjaamosta.

Postiosoite:                                  PL 60, 04301 Tuusula               

Käyntiosoite:                               Hyrylänkatu 8 C, Tuusula, 4. krs

Sähköpostiosoite:                      yaktoimisto@tuusula.fi

Puhelinnumero:                         (09) 87181 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 15.00.

Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä:

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi kirjeellä, joka on lähetetty ____________________

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi sähköpostilla, joka on lähetetty suoraan tietojärjestelmästä (lähetyspäivä näkyy saatteessa).