Perustelut
PENK kannanotto: Eriarvoisuus lisääntyy edelleen Suomessa
Suomessa köyhyys on pääosin suhteellista, jolla tarkoitetaan huono-osaisuutta verrattuna muun väestön elintasoon. Kotitalous on köyhä, jos sen nettotulot ovat alle 60 prosenttia väestön keskimääräisestä tulo-tasosta. Pienituloisuuden raja on yhden hengen taloudelle noin 1 250 € kuukaudessa. Köyhiä eläkeläisiä on viimeisen tilaston mukaan 217 000 henkeä ja sen lisäksi köyhyys- tai syrjäytymisriskissä elää n. 900 000 henkilöä.
Eriarvoisuus lisääntyy ja pienituloisten eläkeläisten mahdollisuus hankkia elinolosuhteitaan parantavia tavaroita ja palveluita on heille vuosi vuodelta vaikeampaa. He joutuvat entistä enemmän turvautumaan erilaisiin yhteiskunnan tarjoamiin tukiin. Niitä on tietoliikennelaitteiden puuttumisen ja vajavaisen osaamisen vuoksi vaikea edes hakea. Lisäksi vanhusväestö kokee usein tukiin turvautumisen häpeälliseksi ja niitä jätetään hakematta. Tämän vuoksi eriarvoisuus ja yksinäisyys lisääntyvät, joka johtaa usein terveyden heikentymiseen.
Viime vuosina teot köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi ovat olleet vähäisiä. Jotta Suomi saavuttaisi Eurooppa 2020-strategian ja YK:n Agenda 2030-toimintaohjelman köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentä-miseksi, maahamme tulisi laatia kokonaisvaltainen strategia ja toimintaohjelma.
Eläkeläisköyhyyden vähentäminen edellyttää määrätietoista yhteiskuntapolitiikkaa sisältäen mm. työlli-syyden parantamista, kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisäämistä, toimivia sosiaali- ja terveys-palveluja sekä tuntuvaa kansaneläkkeiden nostoa. Yhtenä konkreettisena keinona kotitalousvähennystä tulee kehittää niin, että sen piiriin pääsevät myös ne, jotka eivät maksa pienistä tuloista johtuen veroa. Näin siitä hyötyisivät myös pienituloiset eläkeläiset.
Suomeen täytyy rakentaa yli vaalikauden kestävä parlamentaarinen toimenpideohjelma, jossa edellä mainitut asiat huomioidaan ja pienituloisten eläkeläisten elämänlaatu sekä yhteiskuntaan kiinnittyminen paranevat. Sitä varten tulee perustaa työryhmä, joka valmistelee ohjelman. Työryhmän ehdottamat toimen-piteet käynnistetään, kun pandemiatilanne helpottuu ja maan talous normalisoituu. Kansalaistemme köyhyys ja eriarvoisuus on kansallinen häpeä.
Päätös
Ikäihmisten neuvosto merkitsi PENKin kannanoton tiedoksi. Lisäksi neuvosto päätti
- pyytää kunnanhallitusta ja valtuustoa ottamaan huomioon ensi vuoden talousarviossa
- vapaaehtoistyön koordinaattorin palkkaaminen kuntaan
- että Tuusinfon palvelut voitaisiin jatkossa ulottaa myös Jokelaan ja Kellokoskelle
- neuvoston ensi vuoden märärahan
- esittää huolensa Kellokosken ja Jokelan terveysasemien sulkemisesta marraskuun alusta tammikuun puoleen väliin asti. Etenkin korona-aikana lähipalveluiden katoaminen tuottaa haasteita esim. palveluiden piiriin pääsemisessä.