Kuntakehityslautakunta, kokous 16.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Tuusulan viher- ja virkistysverkoston kehittäminen

TUUDno-2019-2316

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Terhi Wermundsen, kaavasuunnittelija, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan viher- ja virkistysverkoston kehittäminen

Yhdyskuntarakenne tiivistyy Tuusulassa. Tämä kehitys edellyttää viheralueverkoston tietoista suunnittelua. Viheralueverkosto turvaa luonnon monimuotoisuuden säilymisen ja tarjoaa kuntalaisille monipuolisia virkistäytymismahdollisuuksia. Viher- ja virkistysverkosto käsittää viheralueita, rakennettuja puistoja, urheilupaikkoja, leikkipuistoja, koirapuistoja, puistometsiä, ulkoilupaikkoja, niittyjä, virkistysalueita sekä -reittejä. Työssä linjataan viher- ja virkistysverkoston kehittämisen periaatteet.

Tuusulan viher- ja virkistysverkoston kehittäminen -raportti perustuu Tuusulan viheraluestrategialuonnokseen, kyselyihin sekä luonto- ja maisemaselvityksiin. Raportissa on teemakarttoja eri aiheista ja siinä kerrotaan viheralueiden keskeiset merkitykset ihmisen ja luonnon kannalta, joten työssä huomioidaan ja yhteen sovitetaan useita eri näkökulmia. Päämääränä on varmistaa, että Tuusulassa on riittävästi viheralueita ja -yhteyksiä sekä laadukas viheralueverkosto. Työssä on tunnistettu kunnan vetovoimakohteet. Päämääränä on löytää yhteinen näkemys keskeisistä viheralueista, joita tulee edelleen kehittää. Lisäksi annetaan suunnitteluohjeita ja -ideoita.

Raportti Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen viedään kolmeen lautakuntaan: Kuntakehityslautakuntaan, Tekniseen lautakuntaan ja Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakuntaan. Kommenttien perusteella raportti viimeistellään. Tämän jälkeen kunnanhallitus hyväksyy raportin ja asettaa sen nähtäville. Saadun palautteen perusteella laaditaan lopullinen raportti.

Liitteenä: 

 

Ehdotus

Esittelijä

Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • osaltaan hyväksyä liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen
  • ehdottaa kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen
  • laittaa nähtäville liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen.

 

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun teki Liisa Sorri muutosesityksen Margita Winqvistin kannattamana.  Esityksen mukaan lausunto asiaan olisi saatava myös kasvatus- ja sivistyslautakunnista ennen asian viemistä kunnanhallitukseen. Puheenjohtaja esitti asian jättämistä pöydälle.
 

Päätös

Kuntakehityslautakunta päätti jättää asian pöydälle.

Valmistelija

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan viher- ja virkistysverkoston kehittäminen


Yhdyskuntarakenne tiivistyy Tuusulassa. Tämä kehitys edellyttää viheralueverkoston tietoista suunnittelua. Viheralueverkosto turvaa luonnon monimuotoisuuden säilymisen ja tarjoaa kuntalaisille monipuolisia virkistäytymismahdollisuuksia. Viher- ja virkistysverkosto käsittää viheralueita, rakennettuja puistoja, urheilupaikkoja, leikkipuistoja, koirapuistoja, puistometsiä, ulkoilupaikkoja, niittyjä, virkistysalueita sekä -reittejä. Työssä linjataan viher- ja virkistysverkoston kehittämisen periaatteet.

Tuusulan viher- ja virkistysverkoston kehittäminen -raportti perustuu Tuusulan viheraluestrategialuonnokseen, kyselyihin sekä luonto- ja maisemaselvityksiin. Raportissa on teemakarttoja eri aiheista ja siinä kerrotaan viheralueiden keskeiset merkitykset ihmisen ja luonnon kannalta, joten työssä huomioidaan ja yhteen sovitetaan useita eri näkökulmia. Päämääränä on varmistaa, että Tuusulassa on riittävästi viheralueita ja -yhteyksiä sekä laadukas viheralueverkosto. Työssä on tunnistettu kunnan vetovoimakohteet. Päämääränä on löytää yhteinen näkemys keskeisistä viheralueista, joita tulee edelleen kehittää. Lisäksi annetaan suunnitteluohjeita ja –ideoita.

Raportti Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen viedään kolmeen lautakuntaa: Kuntakehityslautakuntaan, Tekniseen lautakuntaan ja Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakuntaan ja näiden jälkeen raportin hyväksymisestä päättää kunnanhallitus.

Tuusulan virher- ja virkistysverkoston kehittäminen-raporttia esittelee kaavasuunnittelija Terhi Wermundsen.

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää osaltaan ehdottaa kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää 

  • hyväksyä liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen.
  • laittaa nähtäville liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti osaltaan ehdottaa kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää 

  • hyväksyä liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen.
  • laittaa nähtäville liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen.

Valmistelija

Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulassa viher- ja virkistysverkoston kehittäminen tulee olla tärkeä osa kunnan kokonaiskehittämistä. Luonto ja sen moninaisuus ovat tärkeitä tulevaisuuden Tuusulaa rakennettaessa. Tuusulan kunta on maaseutumainen isojen kaupunkien läheisyydessä, luonto on lähellä kuntalaisia ja metsää on paljon. Keskusta-alueiden kehittyessä virkistysalueiden monipuolisuus ja saavutettavuus ovat asuinympäristön tärkeimpiä vetovoimatekijöitä mutta samalla luonto ja metsät ovat haavoittuvimmillaan, mikäli asiaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota. 

Kuntalaiset kokevat viheralueet eri tavoin, liikkumisen ja luonnosta nauttimisen muotoja on paljon. Luonto voi olla yhdelle rakennettu puisto, toiselle se on luonnontilainen lähimetsä. Luonto on tärkeä asia ja tutkimukset osoittavat esim. puistojen läheisyyden vähentävän alueen rikollisuutta. Kuntalaisten tarpeet viher- ja virkistysverkolle vaihtelevat ja niiden kehittämisessä on kuultava kuntalaisia monipuolisesti ja kattavasti. 

Selvityksen johdanto-osassa tuodaan monipuolisesti esille viherympäristöjen merkityksiä. Sivulla 11 esitellään luonnon ekosysteemipalvelut, joita ovat tuotantopalvelut, tuki- ja säätelypalvelut sekä kulttuuripalvelut eli luonnon ihmiselle tuottamat aineettomat palvelut, mm. virkistys-, tutkimus- ja koulutusmahdollisuudet, hiljaisuuden kohtaaminen, esteettiset kokemukset, terveyttä edistävät vaikutukset. Museolain mukaan museotoiminnan tarkoituksena on mm. kulttuuri- ja luonnonperinnön sekä taiteen tallentaminen ja säilyttäminen. Tässä kohtaa viher- ja virkistysverkoston hoitaminen ja kehittäminen lähenee museoiden perustoimintaa. Kulttuuriympäristössä näkyy ihmisen toiminnan jäljet ja siihen kuuluvat rakennetun kulttuuriympäristön lisäksi muinaisjäännökset ja kulttuurimaisema. 

Tuusulassa luonnossa liikkuminen ja luonnon kulkeminen yhdistyy monin tavoin kulttuurimaiseman ja kulttuuriympäristön kokemiseen. Joka puolella Tuusulaa on valtakunnallisesti merkittäviä kulttuuriympäristöjä (Rantatie alue, Kellokosken ruukki ja sairaala ja Jokelan teollisuusympäristö), maakunnallisesti arvokkaita alueita (Nahkelan–Rusutjärven ja Ruotsinkylän vuosisataiset viljelymaisemat, Hyökkälän kyläkeskuksen ja varuskunnan kulttuuriympäristö, Tuusulanjokilaakso) ja paikallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Ne ovat hyvin suosittuja ulkoilu- ja virkistysalueita ja niiden maisemanhoidossa ja kehittämisessä on otettava huomioon sekä virkistyskäyttöarvot että arvo kulttuuriympäristöinä. Virkistyskäyttö näin rikkaassa ja monipuolisessa kulttuurimaisemassa on ehdottomasti Tuusulan suuri rikkaus ja valttikortti. 

Vaikka luonnos ei suoraan ota kantaa yksittäisen kohteen kehittämistoimenpiteisiin, se antaa kuntalaiselle paljon tietoa viher- ja virkistysverkon kehittämisen muodoista ja merkityksistä. Selvityksessä on hyvin laajasti kuvattu nykyiset liikuntaverkostot ja jo rakennetut liikuntapaikat ja reitit.  

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan näkökulmasta kunta voi jatkaa kehitystyötä esimerkiksi seuraavin tavoin: 
 

  • kaavoittamalla virkistyskäyttöön yhtenäisiä ja kunnan omistuksessa olevia maa-alueita ja ne sijaitsivat niin, että ne olisivat saavutettavissa kävellen ja pyöräillen 

  • Jokaisella kuntakeskuksessa olisi hyvä olla keskeinen puistoalue korkeimmassa hoitoluokassa 

  • toteuttamalla ulkoilureitit etupainotteisesti tuleville asuinalueille niin, etteivät ne jää saarekemaisiksi ja reitit yhdistyvät olemassa olevaan verkostoon 

  • tekemällä kuntayhteistyötä ja määrittelemällä lähivuosien tärkeimmät konkreettiset ylikunnalliset tavoitteet 

  • varaamalla riittävästi viheralueita monipuolisen lähiliikunnan tarpeisiin ja kuntalaisten luontosuhteen ja hyvinvoinnin parantamiseksi  

  • Tekemällä sujuvaa toimialojen välistä yhteistyötä viher- ja virkistysverkoston suunnittelusta toteutukseen asti 

  • Ihmisten liikkumista ja kulkemista tulee ohjata niin, että kulttuuriympäristö säilyy 
     

Tuusulan kunnassa on hyvät edellytykset varmistaa kuntalaisille houkutteleva viher- ja virkistysverkosto osana kunnan peruspalveluita. Lasten ja nuorten luontosuhteen kehittymiseen panostetaan siirtämällä oppimisympäristöjä ulos, lähimetsä ja lähiympäristö sekä houkutteleva liikkumisympäristö ovat tärkeä osa oppimis- ja kasvatustehtävää.  

Ulkoilun ja luonnossa liikkumisen merkitys on viime aikoina korostunut entisestään, mikä korostaa viher- ja virkistysverkon roolia kuntapalveluiden suunnittelussa. Luontokohteet ja virkistysalueet ovat ruuhkautuneet pääkaupunkiseudulla ja erilaiset liikkumismuodot ovat tulleet jäädäkseen, mikä haastaa perinteisiä ajatusmalleja. 

Luonnos kuvaa seikkaperäisesti viher- ja virkistysverkoston nykytilaa, tavoitteita ja aiheen monitahoisuutta. Viheralueiden ominaisuudet, hoitoluokitukset ja käyttötarkoitukset nostetaan aineistossa ansiokkaasti esille, visuaalista aineistoa ja karttoja voi hyödyntää viestinnässä ja luonnosta tulee päivittää vuosittain moniammatillisena yhteistyönä. Tämä suunnitelma antaa hyvän pohjan tulevaisuuden kehittämiselle, koska se kuvaa hyvin nykytilaa.  

_____

Puheenjohtajan esityksestä pykälä poistettiin esityslistalta.

 

Valmistelija

Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi
Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulassa viher- ja virkistysverkoston kehittäminen tulee olla tärkeä osa kunnan kokonaiskehittämistä. Luonto ja sen moninaisuus ovat tärkeitä tulevaisuuden Tuusulaa rakennettaessa. Tuusulan kunta on maaseutumainen isojen kaupunkien läheisyydessä, luonto on lähellä kuntalaisia ja metsää on paljon. Keskusta-alueiden kehittyessä virkistysalueiden monipuolisuus ja saavutettavuus ovat asuinympäristön tärkeimpiä vetovoimatekijöitä mutta samalla luonto ja metsät ovat haavoittuvimmillaan, mikäli asiaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota. 

Kuntalaiset kokevat viheralueet eri tavoin, liikkumisen ja luonnosta nauttimisen muotoja on paljon. Luonto voi olla yhdelle rakennettu puisto, toiselle se on luonnontilainen lähimetsä. Luonto on tärkeä asia ja tutkimukset osoittavat esim. puistojen läheisyyden vähentävän alueen rikollisuutta. Kuntalaisten tarpeet viher- ja virkistysverkolle vaihtelevat ja niiden kehittämisessä on kuultava kuntalaisia monipuolisesti ja kattavasti. 

Selvityksen johdanto-osassa tuodaan monipuolisesti esille viherympäristöjen merkityksiä. Sivulla 11 esitellään luonnon ekosysteemipalvelut, joita ovat tuotantopalvelut, tuki- ja säätelypalvelut sekä kulttuuripalvelut eli luonnon ihmiselle tuottamat aineettomat palvelut, mm. virkistys-, tutkimus- ja koulutusmahdollisuudet, hiljaisuuden kohtaaminen, esteettiset kokemukset, terveyttä edistävät vaikutukset. Museolain mukaan museotoiminnan tarkoituksena on mm. kulttuuri- ja luonnonperinnön sekä taiteen tallentaminen ja säilyttäminen. Tässä kohtaa viher- ja virkistysverkoston hoitaminen ja kehittäminen lähenee museoiden perustoimintaa. Kulttuuriympäristössä näkyy ihmisen toiminnan jäljet ja siihen kuuluvat rakennetun kulttuuriympäristön lisäksi muinaisjäännökset ja kulttuurimaisema. 

Tuusulassa luonnossa liikkuminen ja luonnon kulkeminen yhdistyy monin tavoin kulttuurimaiseman ja kulttuuriympäristön kokemiseen. Joka puolella Tuusulaa on valtakunnallisesti merkittäviä kulttuuriympäristöjä (Rantatie alue, Kellokosken ruukki ja sairaala ja Jokelan teollisuusympäristö), maakunnallisesti arvokkaita alueita (Nahkelan–Rusutjärven ja Ruotsinkylän vuosisataiset viljelymaisemat, Hyökkälän kyläkeskuksen ja varuskunnan kulttuuriympäristö, Tuusulanjokilaakso) ja paikallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Ne ovat hyvin suosittuja ulkoilu- ja virkistysalueita ja niiden maisemanhoidossa ja kehittämisessä on otettava huomioon sekä virkistyskäyttöarvot että arvo kulttuuriympäristöinä. Virkistyskäyttö näin rikkaassa ja monipuolisessa kulttuurimaisemassa on ehdottomasti Tuusulan suuri rikkaus ja valttikortti. 

Vaikka luonnos ei suoraan ota kantaa yksittäisen kohteen kehittämistoimenpiteisiin, se antaa kuntalaiselle paljon tietoa viher- ja virkistysverkon kehittämisen muodoista ja merkityksistä. Selvityksessä on hyvin laajasti kuvattu nykyiset liikuntaverkostot ja jo rakennetut liikuntapaikat ja reitit.  

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan näkökulmasta kunta voi jatkaa kehitystyötä esimerkiksi seuraavin tavoin: 
 

  • kaavoittamalla virkistyskäyttöön yhtenäisiä ja kunnan omistuksessa olevia maa-alueita ja ne sijaitsivat niin, että ne olisivat saavutettavissa kävellen ja pyöräillen 

  • jokaisella kuntakeskuksessa olisi hyvä olla keskeinen puistoalue korkeimmassa hoitoluokassa 

  • toteuttamalla ulkoilureitit etupainotteisesti tuleville asuinalueille niin, etteivät ne jää saarekemaisiksi ja reitit yhdistyvät olemassa olevaan verkostoon 

  • tekemällä kuntayhteistyötä ja määrittelemällä lähivuosien tärkeimmät konkreettiset ylikunnalliset tavoitteet 

  • varaamalla riittävästi viheralueita monipuolisen lähiliikunnan tarpeisiin ja kuntalaisten luontosuhteen ja hyvinvoinnin parantamiseksi  

  • tekemällä sujuvaa toimialojen välistä yhteistyötä viher- ja virkistysverkoston suunnittelusta toteutukseen asti 

  • ihmisten liikkumista ja kulkemista tulee ohjata niin, että kulttuuriympäristö säilyy 
     

Tuusulan kunnassa on hyvät edellytykset varmistaa kuntalaisille houkutteleva viher- ja virkistysverkosto osana kunnan peruspalveluita. Lasten ja nuorten luontosuhteen kehittymiseen panostetaan siirtämällä oppimisympäristöjä ulos, lähimetsä ja lähiympäristö sekä houkutteleva liikkumisympäristö ovat tärkeä osa oppimis- ja kasvatustehtävää.  

Ulkoilun ja luonnossa liikkumisen merkitys on viime aikoina korostunut entisestään, mikä korostaa viher- ja virkistysverkon roolia kuntapalveluiden suunnittelussa. Luontokohteet ja virkistysalueet ovat ruuhkautuneet pääkaupunkiseudulla ja erilaiset liikkumismuodot ovat tulleet jäädäkseen, mikä haastaa perinteisiä ajatusmalleja. 

Luonnos kuvaa seikkaperäisesti viher- ja virkistysverkoston nykytilaa, tavoitteita ja aiheen monitahoisuutta. Viheralueiden ominaisuudet, hoitoluokitukset ja käyttötarkoitukset nostetaan aineistossa ansiokkaasti esille, visuaalista aineistoa ja karttoja voi hyödyntää viestinnässä ja luonnosta tulee päivittää vuosittain moniammatillisena yhteistyönä. Tämä suunnitelma antaa hyvän pohjan tulevaisuuden kehittämiselle, koska se kuvaa hyvin nykytilaa.  

 

_ _ _ _ _ _

Puheenjohtajan esityksestä pykälä poistettiin esityslistalta.

 

Valmistelija

Terhi Wermundsen, kaavasuunnittelija, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • osaltaan hyväksyä liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen
  • ehdottaa kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen
  • laittaa nähtäville liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen.

Päätös

Asia poistettiin esityslistalta.

Valmistelija

  • Terhi Wermundsen, kaavasuunnittelija, terhi.wermundsen@tuusula.fi
  • Hilla Karppinen, viheraluehoitaja, hilla.karppinen@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Kattava viher- ja virkistysalueverkosto turvaa luonnon monimuotoisuuden ja tarjoaa kuntalaisille monipuolisia virkistäytymismahdollisuuksia. Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen -raportti esittelee viher- ja virkistysverkoston nykytilan Tuusulassa. Tämän jälkeen nykytila-analyysin pohjalta tunnistetaan viher- ja virkistysverkoston vetovoima ja kehittämiskohteita. Raportti on työstetty pääasiassa kaavoituksen, viherpalveluiden, vapaa-aikapalveluiden ja paikkatiedon yhteistyönä. Myös kunnan muut yksiköt ovat kommentoineet raporttiluonnosta. Viherpalvelut on vastannut Tuusulanviheralueita koskevasta osiosta, jossa esitellään teemakartoin hoidettavat viheralueet, puistot ja leikkipaikat, niityt sekä kunnan omistamat metsät. Vapaa-aikapalvelut on työstänyt osion, jossa esitellään Tuusulan urheilu- ja liikuntapaikat. Kaavoitus on vastannut työn koordinoinnista ja työstänyt osion, jossa esitellään sini- ja viheryhteydet, luonnonsuojelualueet sekä kulttuurimaisemat.

Paikkatietoyksikkö on työstänyt teemakarttamateriaalia. Lisäksi raportissa on viherpalveluiden yhteistyössä metsänhoitoyhdistyksen kanssa laatimat Tuusulan kunnan metsien hoidon ja käytön periaatteet. Tämän pohjatyön perusteella kaavoitus, viherpalvelut ja vapaa-aikapalvelut ovat yhteistyössä tunnistaneet raportissa korvamerkityt viher- ja virkistysverkoston vetovoima- ja kehittämiskohteet.

Työ pohjautuu viherstrategialuonnokseen, joka tehtiin liitteeksi yleiskaavaluonnokseen vuonna 2014. Strategialuonnosta laadittaessa Tuusulalaisten mielipiteitä, toiveita ja kehittämisideoita selvitettiin asiakasilloissa ja nettikyselyllä. Tärkeänä Tuusulassa pidettiin etenkin luonnontilaista ympäristöä ja sen säilyttämistä. Kuntalaisten mielipiteitä ja kommentteja kerätään jälleen raporttiin loppuvuodesta 2020 järjestettävissä asukasilloissa.

Raportti viedään kuntakehityslautakuntaan ja sen jälkeen hallitukseen, joka asettaa sen nähtäville. Tämän jälkeen pidetään asukastilaisuudet kolmessa kuntakeskuksessa. Saatujen kommenttien perusteella raportti viimeistellään. Tämän jälkeen kuntakehityslautakunta ja kunnanhallitus hyväksyy raportin. Raportti päivitetään valtuustokausittain.

Ehdotus

Esittelijä

  • Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen
  • ehdottaa kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen
  • laittaa nähtäville liitteenä olevan raportin Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen.

---

Esittelijä Henna Lindström muutti päätösesitystään muotoon:

 

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan raporttiluonnoksen Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen
  • ehdottaa kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan raporttiluonnoksen Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen
  • laittaa nähtäville liitteenä olevan raporttiluonnoksen Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.