Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 24.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Hyrylän keskustan taideohjelman ohjauksen järjestäminen

TUUDno-2020-2203

Valmistelija

  • Minna Tuominen, intendentti, minna.tuominen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 18.5.2020 § 202 Hyrylän keskustan taideohjelman.

https://tuusula.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Kunnanhallitus/Kokous_1852020/Hyrylan_keskustan_taideohjelma(23452)

Keskustaprojekti, yhdyskuntatekniikan edustajat ja museo keskustelivat kokouksessaan 23.6.2020 taideohjelman ohjauksen järjestämisestä. Ohjausta verrattiin nyt käynnissä olevaan Rykmentinpuiston taideohjelmaan ja ehdotuksena on, että Hyrylän taideohjelman ohjaus liitettäisi tähän toimivaan organisaatioon.  Ryhmän tehtävä on ohjata Tuusulan kuntakeskusten taidehankintoja, jonka nimeksi ehdotetaan Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmä.

Etuna nähtiin Rykmentinpuiston taideohjelman toiminnasta saadut tulokset, jo saatujen kokemusten karttuminen, ryhmän toimivuus ja toimivallan jakautuminen eri asiantuntijoiden kesken. Suora poliittinen ohjaus ryhmässä toimii valtuutuksena asioiden valmistelun, taidevalintojen ja sopimusten toimeenpanemiselle työekonomisesti. Tällä ohjausjärjestelyllä hankkeet ovat läpinäkyviä ja niissä on sitouduttu avoimeen tiedottamiseen ja tulevissa hankkeissa myös mahdollisuuksien mukaan kuntalaisten osallistamiseen.

Erillisen Hyrylän keskustan taideohjelman ohjausryhmän perustaminen nähtiin raskaampana vaihtoehtona, koska on todennäköistä, että hankkeita kuitenkin edistäisivät suurimmaksi osaksi samat henkilöt ja vielä tärkeämpänä syynä taideohjelmien yhteys toisiinsa. Vaikka taideohjelmia valmistellaan kuntakeskuksittain, on niiden julkisen taiteen hankinnassa hyvä nähdä Tuusula kokonaisuutena. Erityisesti nyt Tuusulanväylän molemmin puolin sijoittuvat alueet koskettavat molempia taideohjelmia.

Toteutuessaan keskustan taideohjelman hankkeet ovat sidottuja kunkin rakennushankkeen aikatauluun, jotka ovat pitkäkestoisia. Ne eivät siis aiheuta välitöntä työmäärän lisäystä. Samanaikaisesti myös Rykmentinpuiston yhtäaikaiset taidehankintahankkeet vähenevät. Hyrylän keskustan rakennus- ja/tai yhdyskuntatekniikan hankkeiden edistyessä, asiantuntijuutta täydennetään joko valmisteluvaiheessa tai ohjausryhmässä hankkeisiin kuuluvilla avainhenkilöillä (taiteen hankinnan näkökulmasta). Taidekoordinaattorin käyttö harkitaan myös tapauskohtaisesti.

Hyrylän keskustan taideohjelma toteutetaan jo rakennetulle alueelle ja poikkeaa siten Rykmentinpuiston taideohjelmasta. Siksi myös taiteen rahoitus toteutuu eri tavalla kussakin kohteessa.

Hyrylän keskustan alueella sovelletaan 2 % taideprosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että keskustan alueella kaikissa yksityisissä rakennushankkeissa ja osassa julkisista hankkeista noin 2 % budjetista tulee varata taidetta varten.

Yksityiset hankkeet vastaavat itse taiteen hankinnasta osana rakennusprosessia. Taideohjelman noudattamisesta sovitaan kaavoituksen käynnistämissopimuksen, maankäyttösopimuksen tai tontinluovutusehtojen yhteydessä. Taideohjelma koskee näin ainoastaan uusia, taideohjelman hyväksymisen jälkeen käynnistyviä hankkeita keskustan alueella. Yksityisten hankkeiden taide voi sijaita ulko- ja tai sisätiloissa, esimerkiksi porraskäytävässä.

Julkista taidetta hankitaan keskustan alueen julkisten hankkeiden budjetista varatulla taiderahalla. Kun keskustan alueella käynnistyy esimerkiksi puiston, aukion tai uuden reitin suunnittelu, harkitsevat kunnallistekniikka ja keskustaprojekti yhdessä, mihin hankkeisiin budjetoidaan mukaan noin 2 % keskustan taidetta varten.

Ohjelmassa tavoitteena on toteuttaa taidehankintoja n. parin vuoden välein. Pitkän aikavälin tavoitteena on saada toteutettua julkista taidetta ainakin 50 % taideohjelmassa esitetyistä keskeisistä taiteen paikoista.

Rykmentinpuiston taideohjelman ohjausryhmään nimettiin (KH 18.9.2017 § 404) jäseniksi taidemuseon intendentti (pj), elinkeinopäällikkö, kunnanpuutarhuri, Rykmentinpuiston infran projektipäällikön, asemakaava-arkkitehti sekä kulttuuri- ja vapaa- aikalautakunnan nimeämät kolme edustajaa (18.9.2017 § 404).

Kunnanhallituksessa 18.5.2020 § 202 hyväksytyn Hyrylän taideohjelman mukaan yksityisten hankkeiden taidehankintoja ohjaa kunnan organisaation mukainen Keskustaprojekti ja asiantuntija-apua tarjoavat tarvittaessa museo sekä Julkisivu- ja lähiympäristölaaturyhmä (JLLR). Vastaavasti keskustan alueen julkisten hankkeiden taiteen hankinnan koordinoinnista vastaa keskustaprojekti.

Ehdotuksessa Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmä ohjaisi Hyrylän taideohjelmaa (nyt Keskustaprojekti) olemassa olevan Rykmentinpuiston taideohjelman ohjauksen lisäksi kattavasti asiantuntija-avustuksella hankkimaan eri tavoin julkista taidetta, jolla edistettäisi hankkeiden ketteryyttä, hankittavan taiteen laadukkuutta ja koordinointi yhteistyötä.

Ohjausryhmän tehtäviä ovat

• tehdä taiteilijavalinnat ja päättää hankkeiden aikataulusta ja eri kohteisiin suuntautuvien varojen määrästä ja käytöstä

• taiteilijoiden valintatapojen määritteleminen ja mahdollisten tapahtumien ja workshop-työskentelyn suunnitteleminen

• toteuttaa taideohjelmassa määriteltyjä toimenpiteitä ja tehdä esityksiä sen mahdollisesta päivityksestä

• päättää koordinaattorin palkkauksesta, hyväksyä taiteilijoiden luonnokset ja toimia sopimuskumppanina taiteilijoiden kanssa tehtävissä sopimuksissa

• lisäksi ohjausryhmän tulee esittää ohjelman toteuttamisesta ja kertyneiden varojen käytöstä kunnanhallitukselle vuosittain seurantaraportti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää osaltaan ehdottaa kunnanhallitukselle, että

  • Hyrylän keskustan taideohjelman ohjaus liitetään Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmään
  • ohjausryhmän nimi on jatkossa Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmä
  • Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmän jäseninä toimivat nykyiset Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmän jäsenet.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.