Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 24.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Talousarvio 2021 ja taloussuunnitelma 2021-2025, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

TUUDno-2020-2194

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi
  • Tiina Simons, kehittämispäällikkö, tiina.simons@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan talousarvioesitys on laadittu kunnanhallituksen hyväksymiä laadintaohjeita ja kuntastrategian periaatteita noudattaen. Sivistyksen toimialueen toimintaa ja kehittämistä ohjaavat Tuusulan kuntastrategia, valtuustokaudelle asetetut tavoitteet ja toimialueella laaditut kehittämissuunnitelmat, toimialan keskeinen lainsäädäntö ja normitasoinen ohjaus (mm. nuorisolaki ja museolaki) sekä Tuusulan kunnan hyvinvointisuunnitelma.

Talousarvion laadintaohjeet ovat esityslistan liitteenä. Sivistyksen toimialueelle kohdennettiin 1,2 milj. euroa säästöjä, josta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaisen toiminnan osuus on 0,1 milj. euroa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaisen toiminnan kokonaismenot 8,9 milj. euroa pysyvät vuoden 2020 talousarvion tasolla. Toimintakate 7,6 milj. euroa heikkenee vuoden 2020 toimintakatteeseen verrattuna 1,3 % (95 te).
 

Kulttuuri

Kulttuurin palvelualueeseen kuuluvat museo- ja kulttuuripalveluiden ja kirjaston palveluyksiköt.

Museoiden pääsymaksuja korotetaan 1.1.2021. Maksuperusteet ja taksat liitteenä.  

Toiminnan painopisteinä vuonna 2021 ovat Virtuaali-Tuusula -sivuston uusiminen, Kellokosken kirjaston uusiminen, Halosenniemen peruskorjauksen eteneminen, lukutaitohankkeet sekä valmistautuminen vuoteen 2022, jolloin tulee 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta.

Vaadittuihin säästötoimenpiteisiin kulttuuripalvelut pääsee kokoelmatilajärjestelyillä, kilpailuttamalla kuljetus-  ja postituskulut sekä korottamalla Halosenniemen ja Erkkolan pääsymaksuja.

 

Vapaa-aika

Vapaa-aikapalveluiden palvelualueeseen kuuluvat liikuntapaikat ja ulkoilupalvelut, uimahalli- ja terveysliikuntapalvelut ja alueellinen nuorisotyö ja tapahtumapalvelut.

Toiminnan painopisteitä talousarviovuonna ovat koulunuorisotyön kehittäminen, Hyrylän urheilukeskuksen hankkeiden edistäminen ja Tuusulanjärven sekä kuntakeskusten ulkoilu- ja liikuntaolosuhteiden parantaminen. Uimahallin toiminnassa korostuu kuntayhteistyö ja yksilöohjauksen palveluiden kehittäminen.

Maksuperusteet ja taksat ovat talousarviossa valmisteltu siten, että perusteisiin ei ole tehty muutoksia ja taksoja on korotettu pääasiassa tasolla 2-5%. Maksuperusteet ja taksat ovat pykälän liitteenä.

Vuodelle 2021 alusta lukien esitetään henkilölisäys alueellinen nuorisotyö -palveluyksikköön Kellokoskelle (nuoriso-ohjaaja 1htv). Lisäys on osa kehittämissuunnitelmaa, jossa yksiköihin lisätään toinen kokoaikainen työntekijä vahvistamaan mm. alueen koulunuorisotyötä ja määräajaksi palkatun henkilöstön määrää pienennetään.

 

Investoinnit 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan investointiesitys (sisältää koko kunnan hankkeet) on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää 

  • antaa lausunnon kunnanhallitukselle talousarviosta v. 2021, taloussuunnitelmasta vv. 2021– 2025 sekä investointiohjelmasta vv. 2021 – 2025  
  • hyväksyä kuntastrategian tavoitteet kulttuurin ja vapaa-aikapalveluiden palvelualueiden osalta 
  • esittää, että perustetaan nuoriso-ohjaajan tehtävä 1.1.2021 alkaen.

 

 

 

 

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti

  • antaa alla olevan lausunnon kunnanhallitukselle talousarviosta v. 2021, taloussuunnitelmasta vv. 2021– 2025 sekä investointiohjelmasta vv. 2021 – 2025  
  • hyväksyä kuntastrategian tavoitteet kulttuurin ja vapaa-aikapalveluiden palvelualueiden osalta 
  • esittää, että perustetaan nuoriso-ohjaajan tehtävä 1.1.2021 alkaen.

 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto

Yleistä

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle on asetettu suuri rooli Tuusulan kuntastrategiassa. Valtuuston päättämässä kuntastrategiassa todetaan Vireän Tuusulan alla näin: Tuusulalaiset ovat kunnan suurin voimavara. Tuusulassa riittää tekemistä ja tapahtumia. Kulttuuri, matkailu, liikunta- ja harrastusmahdollisuudet luovat vireyttä Tuusulaan.

Valtuustokauden tavoitteessa nro 26 todetaan seuraavaa: Panostamme kulttuuritarjonnan monipuolisuuteen ja laatuun, ja matkailu alueella lisääntyy. Luomme mahdollisuuksia kulttuuriliikunnalle. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan vastuualueen rooli on erityisen suuri. Tämä tavoite tukee muita kunnan strategisia tavoitteita.

Keskeisiä keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi on kuvattu nyt liitteenä olevassa kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan talousarvion palvelusuunnitelmassa vuodelle 2021. Palvelusuunnitelmaan sisältyvien palvelujen sisällölliset tavoitteet ja toimet tukevat Tuusulan kunnan elinvoimaa ja strategisia tavoitteita.

Lautakunnan vastuualueen kulttuurin ja vapaa-ajan toiminnot palvelevat niin tänne Tuusulaan tulevia kuin täällä asuviakin. Samalla näillä palveluilla suuri merkitys hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kunnassamme yhdessä muiden toimialueiden ja sidosryhmien sekä kuntalaistemme kanssa.


Investoinnit:

Taidekasarmi on ollut vesivaurioiden takia kelpaamaton näyttelytoimintaan ja työtiloihin useamman vuoden. Kunnantalon siirryttyä Tuuskotoon, entisen Tuusulan kunnantalon aulagallerian poistuminen on hankaloittanut entisestään näyttelytoimintaa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsitteli Taidekasarmin tilaa jo 22.5.2019 tavoitteena hankesuunnittelun sisältyminen vuodelle 2020.

Kun näin oli jo tavoite ja Monion aikataulun myöhennettyä Monion toimintaan osin liittyvä Rakennus 10:n tarve siirtyy eteenpäin, on syytä ajatella nyt ehdotuksessa olevaa investointien järjestystä toisin.

Ehdotuksessa investoinneissa on niin Taidekasarmiin kuin Rakennus 10:een ehdotettu ensi vuodelle 50.000 euroa hankesuunnitteluun. Rakennus 10:lle on investointiosassa ehdotettu vuodelle 2022 kaksi miljoonaa euroa ja Taidekasarmille vuodelle 2023 yksi miljoona euroa.

On perusteltua muuttaa järjestystä niin, että Taidekasarmille osoitetaan vuodelle 2022 yksi miljoona euroa ja Rakennus 10:lle kaksi miljoonaa euroa vuodelle 2023. Rakennus 10:iin ajatelluille toiminnoille on tällä hetkellä käytössä tilat. Sen sijaan ammattimaiseen näyttelytoimintaan tarkoitettuja tiloja Tuusulassa ei ole laisinkaan.

Urheilukeskuksen kehittäminen on ollut yhtenä valtuustokauden strategisena painopisteenä. Valtuustokauden aikana ollaan tehty määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä alueen vetovoimaisuuden lisäämiseksi. Ensi vuoden aikana tämä työ konkretisoituu BMX-radan rakentamisen myötä.

Urheilukeskuksen investointien osalta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitää erityisen tärkeänä, että urheilukeskuksen investoinnit toteutetaan investointisuunnitelman mukaisesti vuonna 2021.


Henkilöstö:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteaa, että nuoriso-ohjaajan vakinaisen tehtävän perustamisella alueelliseen nuorisotyöhön ja tapahtumapalveluihin 1.1.2021 alkaen on merkittävä vaikutus kouluyhteistyön kehittämiseen sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

 

 

 

 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.