Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 24.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Osavuosikatsaus II 2020, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

TUUDno-2020-2192

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi
  • Tiina Simons, kehittämispäällikkö, tiina.simons@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan toimielimille tammi-huhtikuulta ja tammi-elokuulta osavuosikatsauksissa sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaisten palvelualueiden ja palveluyksikköjen käyttösuunnitelmien seurantaraportti, talousarvion, henkilöstöindikaattorien ja investointien toteutuminen sekä strategisten tavoitteiden ja indikaattorien toteutuminen tammi-elokuulta ovat liitteenä.


Olennaiset tapahtumat koko toimialueella

Sivistyksen toimialueen toimintaa ja kehittämistä ohjaavat Tuusulan kuntastrategia, valtuustokaudelle asetetut tavoitteet ja toimialueella laaditut kehittämissuunnitelmat sekä toimialan keskeinen lainsäädäntö ja normitasoinen ohjaus (opetussuunnitelmat ja varhaiskasvatussuunnitelmat).

Alkuvuoden osalta ennen poikkeustilanteen alkamista maaliskuun 2020 puoliväliä keskeisimpiä tavoitteita päästiin toteuttamaan suunnitelmien mukaisesti. Keskeisimpiä kohteina ovat Tuusulan vuoden 2020 asuntomessujen valmistelu, palveluverkkotyön eteneminen kaikilla palvelualueilla, opetussuunnitelmatyön eteneminen erityisesti lukion opetussuunnitelman ja arvioinnin kehittämisen osalta, varhaiskasvatuksen laadun arviointi sekä uuden hallitusohjelman tavoitteiden valmistautuminen esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentaminen.

Sivistystoimessa päivitettiin lapsi- ja oppilasennusteet päivittyneen väestöennusteen myötä kesällä 2020. Talousarvion 2021 laadintaa varten on tehty erilaisia laskelmia palveluverkkoon. Koronatilanne on vaikuttanut varhaiskasvatuksen, opetuksen, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden toimintatuottoihin ja laajasti palveluiden järjestämiseen.


Maailmanlaajuinen ja valtakunnallinen poikkeustilanne Koronaviruksen vuoksi 18.3.2020-13.5.2020 ja jatkuen toimintakauteen 2020-2021

Tuusulan kunnan museot, kirjastot, nuorisotilat sekä vapaa-ajan harrastusryhmät ja sisäliikuntatilat mukaan lukien uimahallit sulkeutuivat poikkeusolojen vuoksi.

Kirjaston e-palvelu oli käytössä, mutta myös kirjojen palauttaminen keskeytettiin. Kirjaston e-aineistomäärärahoja lisättiin vastaamaan kasvanutta kysyntää. Uusia e-kirjoja ja e-äänikirjoja hankittiin enemmän kuin normaalioloissa.  Viddla-elokuvapalvelussa saattoi katsoa useamman elokuvan kuukaudessa; kuukausittainen asiakaskohtainen lainamäärä nostettiin neljästä kuuteen 31.5. saakka. Sanomalehtiätuli etäkäyttöön; Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden näköislehdet lisätään kirjaston eMagz-palveluun kolmeksi kuukaudeksi. Tuusulan kirjaston verkkosivuille www.tuusula.fi/kirjasto nostettiin esille kaikki tarvittava kirjastossa asioimiseen sulkuaikana. Sivulta löytyivät sulkuajan ohjeiden lisäksi linkit verkkokirjastoon, kirjaston omiin sekä muiden tarjoamiin maksuttomiin e-aineistoihin, kulttuuripalveluiden uutiskirjeen tilaamiseen ja kunnan virtuaalitapahtumien koosteeseen.

Museoiden henkilökunta keskittyi kokoelmien hoitotyöhön ja Tuusulan museo ja museon vapaaehtoiset aloittivat yhteisen nykydokumentointihankkeen. Erityinen tallennuskohde oli se, miten poikkeusaika vaikuttaa tuusulalaisten arkeen. Poikkeusaikana laadittiin mahdollisuus nähdä ja kokea näyttelyitä ja kulttuuritapahtumia virtuaalisesti.

Alueellista nuorisotyötä toteutettiin kevään 2020 aikana virtuaalisesti. Tuusulan alueellisen nuorisotyön jokaisella nuorisotalolla on oma Discord-kanava, johon kaikki nuoret olivat tervetulleita. Työntekijät tavoitti myös Snapchatista, Instagramista ja Whatsappista. Alueellinen nuorisotyö järjesti myös verkkotapahtumia nuorille.

Kaikki Tuusulan verkkonuorisotilat olivat avoinna tilojen aukioloaikoina:
Jokelan Monari:  https://discord.gg/aqXtb4E
 Kellokosken Nuorkka: https://discord.gg/ysu4wub
 Riihikallion Kertsi:  https://discord.gg/2qzY9an
 Lahelan Terttu:  https://discord.gg/BGcKBGk
 Hyrylän alue:  https://discord.gg/s82gCye

Tuusulan urheilukeskuksen hiihtoladun ylläpito lopetettiin 22.3.2020. Kuntalaisia ohjeistettiin kokoontumisten ja ulkoliikkumisen suhteen.

Palvelut voitiin avata vähitellen kesäkuun aikana. Tuusulassa kirjastopalvelut, liikuntapalvelut mukaan lukien uimahallipalvelut sekä museot avattiin kesäkuussa 2020.

Kokoontumisrajoitukset olivat kesäkuun loppuun saakka rajattuna 50 henkilöön ja rajoitusta kevennettiin heinäkuun 2020 alusta.

Ohjeiden ja suositusten tarkoitus on hallita tartuntariskiä ja rajata mahdollisissa altistustilanteissa altistuneiden joukko mahdollisimman pieneksi. Toimintoja on pohdittu myös siitä näkökulmasta, että tartuntaketjuja olisi helppo jäljittää.

Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuteen kiinnitetään kirjastossa erityistä huomiota ja joitakin palveluja saatetaan rajoittaa. Turvallisuus varmistetaan rajaamalla tarvittaessa asiakasmääriä, asettamalla turvaetäisyyksiä ja ohjeistamalla hygieniasta. Siivousta ja asiakkaiden käytössä olevien laitteiden puhdistusta on tehostettu kirjastotiloissa. Kirjastoauto palvelee rajoitetusti.

Tuusulan museo huomioi asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuden avoinna olevissa museokohteissaan. Tilat siivotaan päivittäin ja asiakasmäärää on rajoitettu riittävien turvavälien takaamiseksi. Museoissa on määritelty suositeltu kulkusuunta.

Liikuntapaikat ja tilat sekä toiminnot järjestetään mahdollisimman normaalisti hygienia- ja turvaväliohjeistukset huomioiden. Tilakohtaisia osallistujamääriä rajoitetaan (ilmoittautumisessa huomioitu) liikuntaryhmissä.

Yhdistykset huolehtivat liikuntatiloissa tarvittavista toimenpiteistä turvallisuuden takaamiseksi. Uimahallissa on erillisiä turvaohjeita uimahallipalveluiden käyttämiseen ja asiakkaita opastetaan kaikissa turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Nuorisotilat avataan syyskuun 2020 alussa. Tilojen käyttö ja toiminta suunnitellaan kehittyvä tilanne huomioiden.

Palveluverkko

Tuusulan kunnan urheilukeskuksen kehittämistä on jatkettu ja kevään aikana tarkennettiin monitoimihallin suunnittelua ja laadittiin selvitys urheilukeskuksen yhtiöiden osalta. Urheilukeskuksen monitoimihallisuunnitelman viedään päätöksentekoon syksyn 2020 aikana. BMX-radan suunnittelua on jatkettu ja laadittu kuntoportaiden ja alikulkutunnelin toteuttamissuunnitelma.

Henkilöstöasiat

Koronatilanteen vuoksi osa sivistyksen henkilökunnasta on ollut kunnan sisällä vaihtoehtoisissa tehtävissä ja pitänyt vuosilomia huhtikuun 2020 aikana. Henkilöstöä on koulutettu etätyöhön ja siihen liittyvien järjestelmien käyttöön.

Osaamisen kehittäminen

Toimialueella edistettiin palveluverkkoon liittyen ennakkovaikutusten arvioinnin mallin luomista kuntatasolle, Thinking portfolio -kehittämis- ja tavoitesalkun käyttöönottoa, digitaalisten palveluiden kartoittamista, palveluiden kehittämistä LEAN-menetelmällä sekä HYTE- ja Lanupe-työtä. Osana osaamisen kehittämisessä on käynnistetty syksyllä toteutettava Erätauko-koulutus, jossa luodaan kunnalle osaajien verkosto.

Thinking portfolion avulla tavoitteiden toteutumisen seuranta edistyy ja LEAN pilotoinnissa ovat mukana Kirjasto ja avustusprosessi.

Keskeistä poikkeustilanteessa on ollut henkilöstön etätyöskentelyn kehittäminen ja esimerkiksi 0365 välineiden (TEAMS) laadukas käyttäminen.


Tuusulan asuntomessut

Asuntomessut järjestettiin elokuussa 2020 ja sivistystoimen henkilöstöä työskenteli Tuusulan kunnan messutalossa. Tuusulan rantatie oli messujen oheiskohde. Elokuun aikana Rantatien museoissa vieraili noin 9000 henkilöä


Talous

Koronaviruksen vaikutus näkyi mm. uimahallin ja museoiden maksujen sekä henkilöstömenojen ja palvelujen ostojen vähenemisenä. Ennusteessa on huomioitu sekä tulojen että menojen (220 te) väheneminen sekä varhe-maksuihin varatun määrärahan poistaminen (20 te).   

Käyttötalouteen esitetään 20 000 euron varhe-maksuihin varatun määrärahan poistamista.  Varhaiseläkemenoperusteinen maksu eli ns. varhe-maksu poistui ja sen korvasi työkyvyttömyyseläkemaksu, joka on peritty osana palkkaperusteista maksua. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

  • päättää merkitä osavuosikatsauksen II/2020 tiedoksi. 
  • esittää seuraavat talousarviomuutokset 

    Kulttuuri
    - menovähennys - 11 000 euroa 

    Vapaa-aika
    - menovähennys - 9 000 euroa 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.