Kunnanhallitus, kokous 25.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 215 Etuoston käyttämättä jättäminen, kiinteistö 858-405-43-0

TUUDno-2020-1181

Valmistelija

  • Tuija Palkki, maankäyttöinsinööri, tuija.palkki@tuusula.fi
  • Päivi Hämäläinen, maankäyttöpäällikkö, paivi.hamalainen@tuusula.fi

Perustelut

Maanrakennusliike Pusku Oy (y 0978510-7) on ostamassa yksityiseltä henkilöltä noin 1,0736 hehtaarin suuruista kiinteistöä 858-405-43-0. Kiinteistö on asemakaavan mukainen K-4 tontti, jolla on rakennusoikeutta 2800 k-m2, kiinteistöllä sijaitsee teollisuushalli ja kaksi katosta. Kiinteistöllä sijaitsevaan rakennukseen ja piha-alueeseen kohdistuu vuokrasopimuksia, jotka siirtyvät ostajalle kaupan mukana. Myyjänä on yksityinen henkilö ja ostajana myyjän omistama yhtiö.

Kauppahinta on 1.050.000,00 euroa.

Etuostolain (EOL) 1 §:n mukaan kunnalla on etuosto-oikeus kunnassa sijaitsevan kiinteistön kaupassa. Etuosto-oikeutta voidaan käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten.

Etuosto-oikeutta ei kuitenkaan ole, jos alueen pinta-ala on 5000 m² tai sitä vähemmän, ostajana on myyjän puoliso tai henkilö, joka perintökaaren 2 ja 4 luvun säännösten mukaan voisi periä myyjän tai tällaisen henkilön puoliso, ostajana on valtio, valtion liikelaitos tai muu valtion laitos, myynti tapahtuu pakkohuutokaupalla tai, milloin etuosto-oikeuden käyttämistä, huomioon ottaen ostajan ja myyjän välinen suhde, luovutuksen ehdot tai muut olosuhteet, on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana (EOL 1-6 §).

Tässä kaupassa etuosto-oikeuden käyttämisen mahdollisuus on tulkinnanvarainen. Aiempien korkeimman hallinto-oikeuden päätösten perusteella etuoston käytön kohtuullisuus tällaisessa tilanteessa joudutaan harkitsemaan tapauskohtaisesti, eikä yksiselitteistä tulkintaohjetta soveltamisesta "yrityssukulaiskaupoissa" voida antaa. 

Etuosto-oikeuden käyttämisestä päättää kunnanhallitus. Jos kunta päättää käyttää etuosto-oikeuttaan myytyyn kiinteistöön, sen tulee kirjallisesti ilmoittaa tästä ostajalle, myyjälle ja sille kirjaamisviranomaiselle, jonka toimialueella kiinteistö on. Päätös on tehtävä ja siitä ilmoitettava kirjaamisviranomaisille kolmen kuukauden kuluessa luovutuskirjan oikeaksi todistamisesta. Myyjille ja ostajille päätös on annettava tiedoksi hallintolain mukaisesti viivytyksettä.

Myyjä pyytää 12.5.2020 saapuneella hakemuksella Tuusulan kunnalta ennakkolausuntoa etuosto-oikeuden käyttämisestä. Kunta voi halutessaan etukäteen ilmoittaa kantansa etuostosta. (EOL 8§).

Etuostoa ei esitetä käytettäväksi huolimatta alueen hyvästä sijainnista, koska kauppahinta on käyttötarkoituksen mukaista kerrosneliömetriä kohti korkea, alueella ei ole kunnalla käynnissä olevaa hanketta ja koska etuoston käyttämiseen liittyy tulkinnanvaraisuuksia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ettei kunta käytä etuosto-oikeutta em. kiinteistön kaupassa
  • periä päätöksestä palveluhinnaston mukaisen maksun 200 e.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

maankäyttö

Muutoksenhaku

Etuostolain 22.1 §:n mukaan kunnan päätökseen olla käyttämättä etuosto-oikeutta ei saa hakea muutosta valittamalla.